Hlavní navigace

I muži mají prsa

22. 11. 2013

Sdílet

 Autor: SXC
Příznaky rakoviny prsu u mužů jsou stejné jako u žen. Jen je u nich toto onemocnění mnohem vzácnější. Kdy muž skončí na mamografu?

Rakovina prsu není jen doménou žen, onemocnět mohou i muži. Ti však často ani netuší, že je tato nemoc může postihnout. Taky si mnohdy myslí, že se jejich prsa na mamografu nedají vyšetřit. To je omyl.


Autor: SXC

Rakovina prsu u mužů je vzácná. Příznaky a léčba jsou stejné jako u žen

Rakovina prsu je sice u mužů vzácné onemocnění, ale je potřeba na něj myslet a v případě potíží je nutné toto závažnou chorobu vyloučit. Objevuje se převážně u mužů nad 60 let, u mladých mužů je extrémně vzácná. Počty mužů, u kterých se rakovina prsu zjistí, jsou více než stokrát nižší nežli u žen – v roce 2010 rakovinou prsu onemocnělo 6 498 žen a 57 mužů.

Mamografii lze snadno provést i u štíhlého muže

Pokud si muž v prsu nahmatá bulku, nemusí jít vždy jen o rakovinu prsu, ale například o tzv. gynekomastii, kdy se u muže objeví z různých příčin v prsu mléčná žláza. Abychom rakovinu prsu vyloučili, je potřeba, aby muž k lékaři s problémem přišel a byl následně správně vyšetřen. Stejně jako u žen uděláme mamografické vyšetření a doplníme ultrazvuk prsů a podpažních uzlin.

Muži si však mnohdy myslí, že se jejich prsa na mamografu nedají vyšetřit. Mamografii lze však snadno provést i u štíhlého mladého muže, u muže urostlého to pak není vůbec žádný problém. Ultrazvuk je jednoduše proveditelný u mužů všech proporcí. A pohmatem si občas prsa vyšetřit může každý muž sám.

K tématu: Rakovinu prsu odhalíte včas díky samovyšetření

Příznaky a léčba jsou stejné jako u žen

Příznaky rakoviny prsu u muže jsou stejné jako u žen – hmatná bulka v prsu, někdy krvavá sekrece, změny na kůži prsu, vpáčení bradavky a hmatné podpažní uzliny. To jsou varovné příznaky, které by muži stejně jako ženy neměli podceňovat a co nejdříve navštívit lékaře. Mnohdy muži nemyslí na to, že mohou mít rakovinu prsu a příznakům nevěnují pozornost. Často proto přicházejí v pokročilém stadiu onemocnění.

Pokud je z mamografického a ultrazvukového vyšetření podezření na zhoubný nádor v prsu, i u mužů provádíme z podezřelého ložiska biopsii a vzorky posíláme k histologickému rozboru.

Pokud se rakovina prsu potvrdí, muži podstupují stejnou léčbu jako ženy – podle typu nádoru operaci v kombinaci s chemoterapií, radioterapií či hormonální léčbou.

Na vině je estrogen

Příčiny rakoviny prsu u mužů jsou obdobné jako žen, svoji roli hraje genetika, výživa, prostředí a mnoho dalších faktorů, například alkoholismus a obezita, které mohou v mužském těle podmínit tvorbu estrogenů, které mají vliv na vznik rakoviny prsu. Proto také u žen, které jsou vlivu estrogenů vystavené během větší části svého dospělého života, je výskyt rakoviny prsu oproti mužům nesrovnatelně vyšší. Pokud byli muži v mládí z různých léčebných důvodů ozařováni na oblast hrudníku, tak i to je rizikový faktor pro vznik rakoviny prsu.

KL24

Ve své praxi jsem vyšetřovala několik mužů, kteří rakovinou prsu onemocněli a pak se léčili. Setkávala jsem se s nimi během jejich pravidelných kontrol na mamografu a ultrazvuku, které absolvovali po léčbě rakoviny prsu. Jsou to zcela normální muži, kteří i přes toto onemocnění žijí běžný život a věnují se svým koníčkům. Důležité je přijít s problémem včas, protože co nejdříve zahájená léčba může zachránit život.

Rozhovor: Dcera může „zdědit“ rakovinu i po otci…

Autor článku

MUDr. Alena Bílková, Ph.D., vedoucí lékařka akreditovaného screeningového mamografického pracoviště Mamma centrum Zelený pruh (www.mammacentrum.cz).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).