Hlavní navigace

Místo ponožek respirátor: pod stromečkem ho najde každý desátý Čech

26. 11. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Multivitaminy, dezinfekce, roušky a prostředky na podporu imunity. COVID-19 mění nákupní zvyklosti Čechů před Vánocemi. A pod stromečkem leckdo najde věci, které by byly ještě loni raritou.

Advent i Vánoce v časech pandemie COVID-19 budou definitivně jiné. Jak vyplývá z bleskového průzkumu agentury Ipsos pro společnost Respilon, vyšší riziko nákazy vnímá až polovina populace a třetina Čechů s obavou sleduje aktuální rozvolňování protipandemických opatření – hitem tak budou dárky se zdravotní tematikou.

Respirátory povinně: od kdy, kde a jaké


  • Stačí rouška nebo dvě roušky namísto respirátoru?
  • Musí mít respirátor i děti?
  • Kde všude platí povinnost nosit respirátor?
  • Respirátor FFP2 nebo také KN 95?

Všechny informace přehledně ZDE.

Co přinese Ježíšek

„Covid jednoznačně ovlivní obsah vánočních balíčků. Téměř každý pátý Čech v něm najde multivitaminy (17,6 %), čajové směsi – často i vlastnoručně sesbírané nebo zabalené (13,8 %), respektive různé prostředky na přímou podporu imunity (10,9 %),“ cituje z výsledků průzkumu výkonná ředitelka firmy Respilon Jana Zimová a dodává:

„Vánoční ponožky zřejmě v tomto roce vystřídají roušky a respirátory. Jsou symbolem roku 2020 a jejich různé varianty najde pod vánočním stromkem každý desátý Čech. A nejen vlastnoručně ušité, ale i ty značkové – vyrobené z kvalitních nanovláken.“

V rouškách už jsme odborníci

V uplynulém roce se v oblasti roušek stali Češi odborníky a při výběru ochrany nosu a úst už se také lépe orientují v nabídkách. I když podle Jany Zimové je stále na čem pracovat – design je nám často přednější než užitné vlastnosti nezbytných pomůcek.

„Zdá se, že edukace a vysvětlování zabírá stále jen částečně. Co se týče možností zlepšení osobní ochrany v rámci boje s pandemií, 40,8 % Čechů sází především na pečlivější hygienu roušek a respirátorů, respektive jejich častější výměnu, aby nevlhly, a tak neztrácely účinnost (35,2 %). Extrémně důležitým faktorem je pro víc než pětinu populace (23,6 %) naučit se ‚správnému zacházení‘. Tedy jak si roušku nebo respirátor nasazovat, nesahat na ně, abychom dotykem neinfikovali sami sebe,“ komentuje Jana Zimová, „Lehce optimistickou zprávou je, že Češi sledují trendy. Dokazuje to i zjištění, že víc než pětina Čechů preferuje ‚kvalitnější prostředky vyrobené z nanovláken‘, respektive ‚certifikovaný respirátor se samosterilizační schopností‘. “

Galerie: Roušperk – řetízek na roušku

Předvánoční nákaza: Kde se jí Češi bojí nejvíce?

  • Největší riziko nákazy hrozí podle téměř každého druhého respondenta (46,7 %) v hypermarketech a velkých nákupních centrech.
  • Jako rizikové vnímá téměř třetina Čechů adventní trhy (30,7 %), i když se budou konat v omezené formě.
  • Obava panuje i z nákazy na výletech do větších měst / příhraničí (31,2 %) anebo také během běžných nákupů v supermarketech (30,8 %). 
  • Za významný potenciální zdroj nákazy v nejbližších týdnech pak každý třetí obyvatel Česka označil neoficiální firemní večírky (34,3 %) a cestování MHD / veřejnou dopravou (30,1 %). 
  • Až pětina Čechů se pak obává rizikových „kontaktů dětí ve škole/školce“ (20,1 %), případně setkávání s přáteli (17,2 %), návštěv pracoviště (16,7 %) nebo lékaře (15,3 %). 
  • Přibližně každý pátý Čech (23,6 %) si pak riziko šíření pandemie COVID-19 spojuje s rodinnými návštěvami. 

Zdroj: Průzkum pro společnost Respilon prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos. Šetření probíhalo metodou online dotazování na reprezentativním vzorku 550 osob ve věku 18–65 let z celé ČR.

Zdravé dárky jsou v kurzu

Investice do zdraví se letos netýká jen přípravků, ale i služeb. Mezi dárkovými poukazy se častěji objevují ty, které se využijí třeba ke zlepšení fyzické kondice nebo nějaké nadstandardní hrazené zdravotní péči. Potvrzuje to i ředitelka Centra rehabilitační a integrované medicíny Crimed Kamila Votrubová:

„O vánoční poukazy je u nás velký zájem. Ti, kdo je kupují, ale často nemívají přesnou představu, čím by chtěli udělat pod stromečkem radost. I když máme v nabídce různé balíčky na míru, které se týkají konkrétních léčebných, fyzioterapeutických či třeba zkrášlovacích procedur, obvykle zájemci nechávají vystavit obecný poukaz na určitou částku.“

Ve velkém také vybíráme v lékárně, především přípravky na podporu imunity:

„Klienti našich lékáren v posledních dnech více nakupují vitaminové doplňky. Zejména se jedná o vitaminy D a C, dále pak o zinek a hořčík. Zvláště o vitamin D se zájem zvýšil oproti stejnému období loni mnohonásobně,“ říká PharmDr. Tomáš Lukš, ředitel EUC Lékáren, a dodává: „O správném užívání doplňků stravy je vždy vhodné se poradit s lékárníkem.“

Kontakty Češi omezit nechtějí

Ačkoliv každý desátý Čech daruje někomu z blízkého okolí například roušku nebo respirátor, v oblasti sociálních kontaktů se hodlá omezovat jen málokdo, jakkoliv to epidemiologové důrazně doporučují. Více než čtvrtina populace podle průzkumu své sociální kontakty nehodlá snížit vůbec. Na širší rodinu a přátele omezí návštěvy každý desátý Čech (11,5 %). Pouze nejbližší rodinu a přátele uvidí téměř třetina Čechů (31,2 %). Výrazná omezení setkávání plánuje pouze čtvrtina obyvatel republiky (24,1 %) – potkají se výhradně s vybranými příbuznými. Až 3,6 % Čechů se v souvislosti s riziky pandemie COVID-19 vzdá všech fyzických návštěv a v kontaktu budou pouze online.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).