Hlavní navigace

Co by se stalo, kdybyste dostali do těla jinou krev než tu „vaši“?

27. 8. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Proč nemůže člověk se skupinou A přijmout krev B? A je vůbec „nulka“ krví univerzální, kterou může přijmout kdokoli?

Dospělý lidský organismus obsahuje průměrně čtyři až šest litrů krve. Tato tekutina je pro fungování těla důležitá proto, že se stará o přenos kyslíku a živin do tkání a orgánů, odvod nežádoucích látek, podporu imunity nebo přenos hormonů. Ne u každého je ale krev stejná, liší se od sebe přítomností antigenů, podle kterých se následně dělí do skupin A, B, AB a 0, a takzvaným Rhesus faktorem (Rh), který je pozitivní, nebo negativní. Obě kritéria se dědí po rodičích a určují, jaký typ krve může člověk v případě nutnosti transfuze přijmout. To je také hlavní důvod, proč by měl svou krevní skupinu každý znát. Víte, která koluje ve vašich cévách?

Skupinu určují antigeny a protilátky

Krevní skupina se určuje podle přítomnosti antigenů na povrchu červených krvinek. Vůči těmto antigenům jsou v krevní plazmě adekvátní protilátky.

V čem se liší různé druhy krve?

  • Nositelé krevní skupiny A mají antigen A, v jejich krvi se pak vyskytují protilátky anti-B.
  • Nositelé s krevní skupinou B mají antigen B a v krvi mají protilátky anti-A.
  • Nositelé skupiny AB mají na povrchu červených krvinek antigeny A i B a jejich organismus netvoří protilátky proti žádnému z uvedených antigenů.
  • Nositelé krevní skupiny 0 tvoří protilátky jak anti-A, tak anti-B.

Z toho vyplývá, že při transfuzi nesmí nositel krevní skupiny A přijmout krev skupiny B, jelikož by proti ní tvořila anti-B protilátky. Stejná úměra platí i v opačném případě. Vzhledem k tomu, že krev skupiny AB nevytváří žádné protilátky, mohou lidé s tímto typem krve přijmout v podstatě jakoukoli ze čtyř skupin krve. Těm, co mají „nulku“, může být krev doplněna pouze od dárce se stejnou skupinou.

Pozitivní, nebo negativní?

Druhým kritériem pro členění krevních skupin je Rh faktor. U něj hraje roli antigen D – je-li přítomen na povrchu červených krvinek, krev je Rh pozitivní. Pokud antigen D chybí, je krevní skupina Rh negativní. Stejně jako u krevních skupin i Rh faktor se musí zohledňovat při transfuzi. Lidé s Rh negativní krví by neměli dostat krev s pozitivním faktorem, jelikož by si proti němu vytvořili protilátky. Nositelé pozitivního Rh však krev s negativním faktorem pojmou bez problému.

TIP: Proč odběr krve probíhá nalačno a po ránu 

Jak se zjišťuje krevní skupina

„Podle české legislativy mají zdravotníci povinnost před zákrokem krevní skupinu pacienta ověřit, a to i v případě, že si ji jedinec pamatuje nebo ji má poznamenanou,“ říká Václava Lorencová, lékařka z hematologické laboratoře SYNLAB. V zahraničí to ale nemusí být pravidlem, takže je doporučováno mít po ruce mezinárodní kartičku, na které je vaše krevní skupina uvedena.

Zjistí vám ji například u vašeho obvodního lékaře, nebo přímo v laboratoři (na vlastní žádost za poplatek). Z odebraného vzorku krve se provádí srážení krvinek pacienta s laboratorním vzorkem známých protilátek a srážení krevní plazmy s laboratorním vzorkem krvinek známé krevní skupiny. Ve chvíli, kdy jsou oba typy reakce ve vzájemné shodě, znám krevní skupinu pacienta. Pro specifikaci Rh faktoru se poté zkoumá přítomnost antigenu D na povrchu červených krvinek.

Je také možné zakoupit test na zjištění krevní skupiny v lékárně.

Co se stane, když byste dostali špatnou krevní skupinu?

V případě, že by vám byla podána neidentická krevní skupina, došlo by ve vašem organismu k imunologické reakci. „Darovaná krev by byla organismem odmítnuta a její krvinky by se začaly shlukovat a následně rozpadat,“ vysvětluje Václava Lorencová. Pacient by se potýkal s vážnými zdravotními problémy, jejichž výsledkem by mohlo být selhání ledvin, šok či smrt.

Univerzální krev existuje

Dá se říci, že lidé se skupinou AB Rh pozitivní jsou univerzální příjemci krve, jelikož ta neobsahuje žádné protilátky. Nositelé skupiny 0 Rh negativní jsou zase univerzálními dárci. „Přestože lze při transfuzi téměř vždy použít krevní skupinu 0, v praxi se upřednostňuje transfuze stejnou krevní skupinou, jako má příjemce,“ říká Václava Lorencová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).