Hlavní navigace

Nabízejí prodej masa z domácího chovu, veterináři hospodářství hledali marně

13. 12. 2019

Sdílet

 Autor: SVS
Veterinární správa upozorňuje na případ z Prahy, kdy se z inzerátů na prodej domácí drůbeže vyklubalo něco zcela jiného. Problém je však širší a je třeba si dávat pozor, od koho maso kupujeme.

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) v Praze odhalili nelegální pojízdnou prodejnu drůbeže. Jedná se o rozvážkový prodej drůbeže neznámého původu v naprosto nevyhovujících hygienických podmínkách. Prodej masa pochybného původu, a tedy i bezpečnosti, tímto způsobem však podle nich není ojedinělý.

Místo chlazení PET láhve

Veterináři nejprve dostali upozornění na podezřelý inzerát. Koloval na sociálních sítích a nabízel prodej drůbeže z vlastního „domácího chovu“. Při kontrole osobního vozidla na jednom z odběrných míst poblíž obchodního centra v pražských Letňanech pak pracovníci SVS zajistili více než půl tuny jatečně opracovaných kuřat, kachen, hus a krůt.

„Drůbeží maso se nacházelo ve znečištěných boxech. Vozidlo nebylo vybaveno chladicím zařízením. To měly zřejmě suplovat PET láhve se zmrzlou vodou,“ uvádějí veterináři.

Bez původu a se salmonelou

Drůbež nebyla nijak označena a prodejce neměl žádné doklady o jejím původu. Nešlo tak doložit dobu použitelnosti a nebylo možné zaručit bezpečnost potravin. „Z těchto důvodů bylo veškeré drůbeží maso na místě znehodnoceno obarvením a byla nařízena jeho likvidace na náklady prodejce v asanačním podniku,“ informovala SVS.

Při kontrole veterináři odebrali vzorky drůbežího masa, které pak podrobili laboratornímu vyšetření. To odhalilo ve vzorcích přítomnost salmonel. Na výsledky dalších vyšetření se v tuto chvíli čeká.

Domácí chov, který zřejmě neexistuje

Inzerát avizoval prodej drůbeže z vlastního „domácího chovu“, inspektorům se ovšem zatím nepodařilo existenci zmiňovaného chovu dohledat: „V místě uváděného chovu se nachází zástavba rodinných domů, ale žádné hospodářství. Prodejce navíc nedokázal nijak doložit původ drůbeže. V tuto chvíli vše nasvědčuje tomu, že se o avizovaný prodej z ‚domácího chovu‘ nejednalo a zákazníci byli prodejcem klamáni.“

S prodejcem bude zahájeno správní řízení. Za závažná porušení zákona o potravinách mu hrozí pokuta až padesát miliónů korun.

Podobných případů je více

Vzhledem k tomu, že podobných případů, kdy je na sociálních sítích či inzertních portálech nabízen zdánlivě výhodný prodej masa či dalších potravin pochybného původu, apeluje SVS na spotřebitele, aby byli při nákupech obezřetní.

Na co dávat pozor? Maso kupujte v ověřených prodejnách, vyžadujte informace o původu potravin a době jejich trvanlivosti. „Zvýšenou pozornost by spotřebitelé měli věnovat také hygienickým podmínkám prodeje, tomu, zda jsou potraviny chráněny proti vnější kontaminaci a správně skladovány,“ doplňuje SVS. Pokud se vám cokoliv nezdá, potraviny raději nekupujte, riskujete tím své zdraví.

V případě podezření se můžete s podnětem obrátit na příslušnou krajskou veterinární správu, která dotčený prodej prověří.

Galerie: Nejhorší potraviny roku 2018

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).