Hlavní navigace

Bylinkářka Maria Treben: proslavilo ji Zdraví z boží lékárny a švédské kapky

12. 1. 2021

Sdílet

 Autor: Nakladatelství Eminent
Bylinkářka a léčitelka Maria Treben se proslavila knihou Zdraví z boží lékárny, která u nás poprvé vyšla v roce 1991. Byla také propagátorkou pověstných švédských kapek, které se jednu dobu staly velkým hitem v léčbě všemožných neduhů.

Osud Marie Treben nebyl snadný. Co o této, později známé rakouské bylinkářce vlastně víme? Jaký měla život a které způsoby přírodní léčby doporučovala?

Co se dozvíte v článku
  1. Od kolébky s léčivými rostlinami
  2. Dlouhá cesta k léčitelství
  3. Jak Maria ke švédským kapkám přišla
  4. Zdraví z boží lékárny a přednášky po celém světě
  5. Životní filozofie a tipy na bylinnou léčbu podle Marie Treben

Od kolébky s léčivými rostlinami

Maria Treben (1907–1991) se narodila v Sudetech, v Žatci, jako prostřední dcera v rodině tiskaře Günzela. Již od malička měla ráda přírodu a zvířata, zajímala se o léčivé rostliny, kterými se v rodině vždy léčilo. V deseti letech ji postihla velká rána, otce udupalo k smrti splašené koňské spřežení. Později se rodina přestěhovala do Prahy.

Po studiích Maria pracovala čtrnáct let v redakci Prager Tagblatt a vydělávala si dost peněz. Rovněž pracovala pro spisovatele Maxe Broda. Jednou v opeře potkala svou velkou lásku a budoucího muže – Ernsta Gottfrieda Trebena, který se věnoval elektrifikaci Českého lesa. S Ernstem se vzali, přestěhovali do Kaplice a Maria se pro něj ráda vzdala své práce. V říjnu 1942 přivedla Maria na svět své jediné dítě – syna Kurta, jehož také léčila bylinami, například když jej ošklivě pokousal Mariin pes, který na synka žárlil.

Dlouhá cesta k léčitelství

Za války život nebyl snadný, ale po válce pro rodinu nastalo pravé peklo. Sudetští Němci byli vyhnáni z vlasti a byli nuceni žít v nuzných podmínkách v lágrech. Také Marie se synem skončila v lágru ve Wülzburgu. V hrozných podmínkách dostala s dítětem tyfus a oba měli namále. Nakonec byli převezeni do nemocnice, kde strávili půl roku. Život jim zachránil Dr. Schneider, jemuž z vděku Maria složila báseň. Právě tento lékař prý doporučil Marii léčbu pomocí vlaštovičníku.


Autor: Repro z knihy Životní cesta Marie Treben

Později Maria s dalšími členy své rodiny zakotvila v domě v Nennslingenu a po dvou dlouhých letech od konce války se konečně setkala s manželem, kterého Češi v roce 1945 zatkli a uvěznili. Konečně se rodině začalo blýskat na lepší časy. Párkrát se ještě stěhovali, až se v roce 1953 s manželem a synem usadili v Grieskirchenu. Maria se pak již naplno věnovala bylinné léčbě a pomoci lidem.

Jak Maria ke švédským kapkám přišla

Maria Treben od jednoho známého získala starý předpis Dr. Samsty na přípravu švédských kapek. Jedná se o výluh nejrůznějších bylin v lihu s univerzálním a velmi širokým použitím na všemožné zdravotní potíže. Marie sílu švédských bylin vyzkoušela a kapky podle starého předpisu vyrobila. Začala je pak používat při léčbě nemocných. Podle Marie tento předpis, obsahující mimo jiné také mannu nebo theriak, pochází od samotného Paracelsa, lékaře a alchymisty žijícího v 16. století!

Dalším zlomovým rokem byl rok 1961, kdy Marii zemřela matka. Také se setkala s biologem Richardem Willfortem, který ji podpořil v léčbě bylinami a předal jí další zkušenosti. Po letech ve služebním bytě manžela se konečně podařilo započít stavbu vlastního rodinného domku. Dům byl dostavěn v roce 1972 a bydlela v něm i Mariina tchyně. Na stará kolena se Maria s Ernstem dočkali vlastního bydlení a v důchodu se oba věnovali sběru léčivých rostlin a dlouhým procházkám.

Zdraví z boží lékárny a přednášky po celém světě

Maria začala přednášet o léčivých rostlinách v lázních Bad Mühllackenu a publikovat v církevním měsíčníku Ringelblume. Postupně přednášela po celém Rakousku a začala i psát. Již dříve ráda psala různé básničky a rýmovačky pro své blízké, navíc roky pracovala v redakci, nyní nastal čas, aby předala své vědomosti dál.


Autor: Repro knihy Zdraví z boží lékárny (vyd. Dona)

Soubor textů o léčivých rostlinách vyšel poprvé pod názvem Zdraví z boží lékárny v roce 1976. Maria byla také v kontaktu s předsedou Spolku přátel léčivých rostlin, farářem Rauscherem, který jí v její činnosti podporoval. Bohužel však tragicky zahynul při dopravní nehodě.

V roce 1977 Maria cestovala přednášet i do Německa, pak do Švýcarska a v 80. letech nakonec i do Ameriky (to už jí bylo 77 let). Vznikla také kniha Léčebné úspěchy Marie Treben, která byla sesbírána z děkovných dopisů uzdravených. Marie byla silně věřící, jednou také zachránila před vyhozením u přítelkyně na půdě obraz Panny Marie a od té doby visel u ní doma v ložnici. Údajně z obrazu vycházela zázračná síla. Maria na stáří studovala staré spisy o léčivých rostlinách a věnovala se pomoci bližním. Mariina tchyně, která s nimi žila v domě, a o kterou tak bylo dobře postaráno, se dožila úctyhodných 96 let.

V červenci roku 1988 zemřel Marii milovaný manžel. Jejich vztah byl plný lásky a porozumění. Maria se po jeho smrti již jen trápila a zemřela v červenci o tři roky později. Bylo jí 84 let.

Životní filozofie a tipy na bylinnou léčbu podle Marie Treben

Maria Treben si cenila dobroty lidského srdce, lásky k bližnímu, pokory a života v harmonii a v souladu s přírodou. Doporučovala otužování, bosou chůzi v ranní rose nebo ve sněhu a koupel s bylinkami namísto používání mýdla či koupelové pěny. Místo kávy ráno šálek mateřídouškového čaje, třezalku dívkám v pubertě a lidem po čtyřicítce každý večer šálek čaje z přesličky na opotřebované klouby a bolesti zad. Na suchou pleť prý byla nejlepší čerstvá šťáva z aloe, žádné pleťové krémy…

Své zkušenosti s bylinami popisovala vždy velmi poutavě, a její čtenáři si tak mohli přečíst celé příběhy o tom, proč zrovna tahle bylinka a komu již pomohla. Takovou známe Marii Treben a její vyprávění. V knize Životní cesta Marie Treben, kterou po smrti bylinkářky vydala její rodina, mohou čtenáři najít nejen doporučované bylinky na různé neduhy, ale také Mariiny rodinné recepty pro přípravu výborných pokrmů, ukázky děkovných dopisů uzdravených, fotografie Marie Treben a jejího manžela, Mariiny básně, a především její podrobný a pěkně napsaný životopis, z něhož jsem čerpala potřebné informace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).