Hlavní navigace

Lidl nově prodává i vařenou mrkev. Proč?

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz/Kateřina Čepelíková
Předpřipravená zelenina šetří ruce, nervy i čas. Ať už je čerstvá, naporcovaná na salát, nebo předvařená, jako je tomu v případě červené řepy. Ale uvařená mrkev je něco, co lze jen těžko v domácí kuchyni využít. Nebo ne?

Možná jste si jí nikdy nevšimli, protože vás ani nenapadlo, že něco takového někdo vyrábí, nabízí, a dokonce i prodá. Ale je to tak, zpracovaná zelenina je skutečně poměrně běžně k mání v supermarketech i hypermarketech. Oloupaná a uvařená, nebo jen syrová krájená. Pro koho je určená a k čemu je taková potravina vlastně dobrá? Ptali jsme se obchodníků a zkusili se nad tím bez předsudků zamyslet.

Koupit nakrájenou dýni není o moc divnější než koupit mraženou zeleninu

Když se bavíme o vařené zelenině, potravinářským žargonem hovoříme o tzv. zpracované zelenině. Do stejného ranku řadíme i tepelně neopracovanou zeleninu; na platíčku nakrájenou polévkovou zeleninu, vakuově balené krouhané hlávkové zelí, dýni či cibuli na kostičky, nebo na plátky nakrájený pórek či najemno strouhanou mrkev. Pořídíte ji v běžném spotřebitelském balení, tedy nikoliv ve velkém určeném pro restaurace.

V nabídce mají takový sortiment například online supermarkety Košík nebo Rohlík. V řetězci Albert jsme pak našli v sáčku balený mix hranolků z čerstvé, hlavně kořenové zeleniny nebo salátový mix.

Je jasné, že předpřipravená zelenina ušetří čas, nádobí a v případě cibule i slzy, však mražená zelenina se také prodává naprosto běžně a nikdo nad ní hlavou nekroutí. (Ekolog by sice zaplakal nad častým zahraničním původem zpracované zeleniny a balením v igelitu, podobně jako u té mražené, ale jinak jde o prakticky stejný způsob, jak si v kuchyni ušetřit čas.)

TIP: Čerstvé, nebo mrazené? Porovnání cen a přínosů ovoce a zeleniny 

Vařená zelenina v nabídce obchodů

Leží si obvykle mezi čerstvou zeleninou ve vakuovém balení a ani se nesnaží nějak vyniknout, zaujmout, křičet do světa, tady jsem, kup si mně. Své zákazníky si najde i bez neonových nápisů. Jinak by tepelně opracovanou zeleninu přece prodejci už drahně let nenabízeli a nerozšiřovali její nabídku o další druhy.

V Makru seženete v běžně velkých i velkospotřebitelských baleních oloupané uvařené brambory krájené na kostičky, na plátky, na kousky i celé; pařenou či vařenou červenou řepu. Na Košíku zase mají vařenou červenou řepu v celku i na kostičky, a dokonce tu nabízejí i předvařené vakuované kaštany.

„Vařené ovoce či zeleninu máme v sortimentu pouze jako předvařenou kukuřici a řepu, jsou to vlastně ‚polotovary‘, a brambory, které jsou jako příloha u hotových jídel,“ napsala nám Renata Maierl, mluvčí Kauflandu. V Lidlu, jak serveru Vitalia.cz přiznal jeho tiskový mluvčí Tomáš Myler, nepatří vařená zelenina ke stěžejnímu sortimentu a ve standardní nabídce mají jen červenou řepu nebo kukuřici. Ale přestože na vařené zelenině Lidl zjevně nestojí, nově začal nabízet vařenou mrkev.

Vařená zelenina přijde vhod. Některá a někdy

Deviza vakuově balené vařené nebo předvařené zeleniny je jasná, v lednici máte x měsíců připravený polotovar zeleniny, který stačí jen vyjmout z obalu, někdy ho nakrájet, přihřát, zamíchat od salátu a za tři minuty jíte. Leckdy zachraňuje teplo rodinného krbu.

Milovníci vegetariánského carpaccia oceňují enormní úsporu času, když vynechají nekonečné vaření či pečení červené řepy. A ani cena za vařenou řepu nikomu nevrtá do kolene zbytečné díry.

Palec nahoru má i prodej vařených kukuřičných klasů, není nic horšího než hodinu poslouchat ps ps ps z Papinova hrnce kvůli pár minutám blaha při konzumaci grilované kukuřice.

Vařené brambory prodávané ve vakuu bývají jemně solené, pokud nejste bůhví jaký gurmán, vysypete je na talíř, na mikrovlnce navolíte jednu minutu – a přejeme dobré chutnání.

Jen s tou vařenou vakuovanou mrkví na tak velké špalíky nakrájenou si nevím rady. Ptali jsem se v Lidlu, kdo takovou zeleninu kupuje: „Zmíněné produkty vyhledávají především zákazníci, kteří preferují delší trvanlivost. Ta se oproti čerstvému ovoci a zelenině pohybuje v řádu měsíců,“ říká mluvčí Tomáš Myler. Jasné plus!

Ale kam s tou mrkví?

Já si však lámu hlavu nad tím, k čemu je mi vařená studená mrkev. Všechny dříve jmenované suroviny asi člověk dokáže nějakým způsobem využít, ale ani s přimhouřenýma očima si nedovedu tuhle polskou půlkilovku za akčních 19,90 Kč představit v ničem, a to ani jako přílohu.

Kdybych chtěla mrkev do vývaru, chci ji vařit, když do hovězího po burgundsku, musím ji restovat syrovou souběžně s ostatní zeleninou; podobně je to s dušenou mrkví, s mrkvovým krémem, do mrkvového dortu zas přijde mrkev syrová… Jsem v koncích. Ale možná, že vy vařenou mrkev jako polotovar prakticky v domácnosti využijete. A když vás bude víc, Lidl, jak nám jeho mluvčí řekl, v případě zájmu v budoucnu nevylučuje  rozšíření tohoto sortimentu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).