Hlavní navigace

Lidem užívajícím léčebné konopí se blýská na lepší časy

6. 1. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Úřad OSN pro drogy a kriminalitu na svém posledním jednání v loňském roce vyřadil konopí ze seznamu nejtěžších drog. V praxi by to mohlo znamenat větší dostupnost léčivého konopí i v České republice.

Pokud letos nepřebijí veškeré dění v našem zdravotnictví opatření spojená s prevencí rizik a léčbou pacientů nakažených koronavirem, mělo by dojít také ke zlepšení podmínek léčby lidí trpících „civilizačními“ i jinými chorobami včetně celé škály onkologických onemocnění.

Liberalizace podmínek pro léčebné konopí

Impulsem k tomu by se mělo stát doporučení úřadu OSN pro drogy a kriminalitu, který v závěru loňského roku navrhl přeřadit konopí z kategorie 4 zahrnující nejtěžší a nebezpečné drogy do kategorie 1, která znamená liberalizaci podmínek pro pěstování a evidenci léčebného konopí.

To je zásadní signál také pro definitivní schválení tohoto kroku pro celou OSN. I vzhledem k tomu, že ČR pro tuto změnu kategorizace konopí hlasovala, bylo by logické a zároveň žádoucí, aby tento svůj postoj také v praxi naplnila.

Šance pro desetitisíce pacientů

Množství lidí, kterým by takový krok výrazně usnadnil život, není sice oficiálně srovnatelné s koronavirovými pacienty, není ale zanedbatelné. Jen v loňském roce využilo léčebné konopí v ČR podle statistik 1132 pacientů, jak ale upozorňuje adiktolog Tomáš Zábranský, léčebné konopí by mohlo v ČR pomoci desítkám tisíc lidí.

Specialista z Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze již v minulosti konstatoval, že příznivé účinky konopí a extraktů z něj jsou „nezvratně prokázány“, například u pacientů, kteří trpí roztroušenou sklerózou a některými dalšími neurodegenerativními onemocněními (Parkinsonova nemoc, Alzheimerova nemoc, Touretův syndrom).

„Dalšími prokázanými oblastmi léčebného využití je úleva od ničivé nevolnosti a zvracení při některých typech protinádorové a protivirové léčby. Dobře známé jsou příznivé účinky na celé spektrum kožních nemocí, příznivé účinky na hojení a účinky protizánětlivé. V poslední době se hodně mluví o účincích marihuany a přípravků z ní, které by měly potlačovat některé typy rakoviny,“ shrnuje potenciál léčebného konopí MUDr. Zábranský.

Galerie: Vaporizace – inhalace léčebného konopí

Více pěstitelů by mohlo snížit ceny

Problém je ovšem v dostupnosti léčebného konopí i v konzervativním přístupu lékařů, kteří mají právo konopí jako lék předepisovat. Těch je řádově několik set, z porovnání s počtem léčených pacientů ale na první pohled vyplývá, že se konopí jako lék moc často nepředepisuje.

Výsledkem pak je, že si lidé pomáhají pěstováním konopí a výrobou léků z něj svépomocí, což může mít svá rizika. Postoj OSN by přitom mohl přispět k řešení dosud ne zcela uspokojivé situace v ČR, například ke zvýšení počtu pěstitelů konopí.

V současné době má totiž monopol na pěstování léčebného konopí v ČR pouze společnost Elkoplast ze Slušovic, což v praxi znamená, že tuzemské konopí je při neexistenci domácí konkurence drahé. Je však třeba podotknout, že léčebné konopí dovážené ze zahraničí je ještě dražší. Právě to je přitom jedna z bariér dostupnosti konopí v ČR, ale ne jediná.

Limity v předepisování léčebného konopí

Dalším omezením je maximálně povolená dávka léčebného konopí na měsíc a pacienta. Ta činila původně pouhých 30 gramů, v současné době je sice možné předepisovat až 180 gramů léčebného konopí na osobu a měsíc, ani to však nemusí u některých pacientů stačit. 

Zdravotní pojišťovny přitom hradí 90 procent ceny léčebného konopí, avšak jen do zmiňovaných 30 gramů. Pacienti v takovém případě za lék 10 procent doplácí, což při 30 gramech není zas tak moc, při větším množství je to ale pro sociálně slabší pacienty problém. Zejména pokud si uvědomíme, že jde většinou o seniory a občany, kteří patří mezi sociálně slabší komunitu. Od počátku letošního roku platný cenový předpis ministerstva zdravotnictví (č. 1/2021/OLZP) o regulaci cen individuálně připravovaných léčivých přípravků s obsahem konopí pro léčebné použití na tom nic nemění.

Také proto lékaři obvykle předepisují jen malé množství léčebného konopí, a kvůli tomu pak nemusí být – a také není – dosaženo žádoucích účinků.

Určitou bariérou je i skutečnost, že konopí pro léčebné použití lze podle zákona o léčivech předepsat výhradně na elektronický recept. Část lékařů navíc považuje konopí stále za drogu, a i když k tomu mají možnost, nepředepisují jej svým pacientům vůbec. A to je, zvláště v současné době, kdy se na všech úrovních řeší posilování imunity a ochrana nemocemi oslabených imunitních systémů člověka jako jedna z možností prevence rizik koronaviru, velká škoda.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).