Hlavní navigace

Ať konopí hradí pojišťovny, navrhuje ministerstvo zdravotnictví

29. 1. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Stále více lékařů předepisuje léčebné konopí. Nejčastěji na chronické neztišitelné bolesti nebo roztroušenou sklerózu. Jenže gram stojí průměrně dvě stě korun. Ministerstvo chce nemocným pomoci, navrhuje úhradu léčebného konopí z veřejného zdravotního pojištění ve výši 90 %.

Ministerstvo zdravotnictví připravilo návrh na devadesátiprocentní úhradu konopí pro léčebné použití z veřejného zdravotního pojištění. „Uvědomujeme si, že dnešní cena léčebného konopí může být pro některé skupiny pacientů významně zatěžující, zejména pro ty, kteří jsou v invalidním důchodu a mají nízké příjmy. Dokonce může vést k nelegálnímu domácímu samopěstování konopí neznámé kvality, které může mít ve výsledku zásadně negativní dopady na zdraví pacienta. Chceme proto pacientům přispět z veřejného zdravotního pojištění až 90 % prodejní ceny konopí v lékárně. Výše doplatku bude srovnatelná s doplatky u léčby chronických onemocnění,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Návrh počítá s limitem pro množství konopí hrazené z veřejného zdravotního pojištění na 30 g měsíčně. „Považujeme to za dostatečné, protože dnes jeden pacient spotřebuje v průměru do 10 g měsíčně. Potvrdilo nám to i provedené dotazníkové šetření mezi předepisujícími lékaři. Nicméně ve výjimečných případech na základě návrhu ošetřujícího lékaře po schválení revizním lékařem bude možná i úhrada nad tento limit,“ vysvětlil ministr.

Galerie: Jak se inhaluje léčebné konopí

Cena bude regulována

Cena za 1 g léčebného konopí vypěstovaného v ČR pro pacienta je dnes 180 Kč bez DPH.
Od roku 2015, kdy se začalo léčebné konopí v Česku předepisovat a také legálně pěstovat (k legislativnímu zpřístupnění konopí pro medicínské použití v ČR došlo v roce 2013) tak ceny skáčou nahoru dolů.

Dobře to ilustruje nedávný popis dostupnosti léčebného konopí, dle Radovana Hřiba, vedoucího lékaře Centra léčby bolesti FN u sv. Anny v Brně: „Nejdříve jsme měli k dispozici asi tři odrůdy konopí z Holandska, v ceně 300 korun za 1 gram. Toto došlo zhruba v říjnu či listopadu 2015. Od začátku dubna 2016 jsme používali léčebné konopí vypěstované v ČR, pouze jednu odrůdu v ceně 100 korun za 1 gram. I toto konopí však došlo, respektive proexpirovalo na konci ledna 2017.“ V květnu 2017 pak cena vyskočila na tři sta korun za gram a v roce 2018 na 200 korun za 1 gram.

Ceny ani zásoby už by se ale nemusely tak výrazně lišit, což se týká zejména konopí pěstovaného v Česku, to proto, že cena léčebného konopí bude ze strany Státního ústavu pro kontrolu léčiv nově regulována a maximální doplatek bude zastropován. A jak uvádí ministerstvo zdravotnictví: „Konopí vypěstované v ČR máme v dostatečné zásobě, je vypěstované ve dvou variantách (Cannabis sativa L. 19 % THC a 0,1 % CBD, Cannabis sativa L. 6 % THC a 7,5 % CBD).“

Doplatek pacienta slouží jako pojistka proti nadměrnému užívání a úniku na černý trh. Pro účely sběru a vyhodnocení dat o účinnosti konopí návrh zavádí povinnost lékařů zasílat hlášení z klinické praxe. Již dnes je léčebné konopí předepisováno na eRecept, nově však bude v těchto případech obsahovat také náležitosti, jako je diagnóza, množství KLP, dávkování, léková forma či cesta podání.

Úhradu od pojišťovny podporují i lékaři

V dotazníku Státního ústavu pro kontrolu léčiv provedeného v prosinci 2018 mezi 58 lékaři úhradu podpořilo 75 % z dotázaných. Kladně se návrhu postavila také Česká lékařská společnost J. E. Purkyně. „Léčba konopím je jednoznačně alternativní způsob léčby, který se týká malého počtu pacientů. Vítáme návrh ministerstva, že těmto lidem, kterým konopí může v léčbě skutečně pomoci, bude hrazena téměř celá částka,“ uvedl předseda ČLS JEP Štěpán Svačina. Konopí pro léčebné použití je dnes pacientům dostupné ze dvou zdrojů – vypěstované v ČR, které zajišťuje na základě veřejné zakázky SÚKL, a dále z dovozu. „Konopí je v ČR pro pacienty v dostatečné zásobě. V pátek jsme převzali další dodávku konopí vypěstovaného v ČR,“ ujistila pacienty ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.

Spotřeba konopí roste

V roce 2018 bylo léčebné konopí alespoň jedenkrát předepsané a vydané 447 pacientům, což je více než trojnásobný nárůst oproti předešlému roku. Násobně se zvýšil i počet registrovaných lékařů – v roce 2018 se meziročně více než ztrojnásobil. A k 28. lednu 2019 SÚKL eviduje celkově již sedmdesát čtyři registrovaných lékařů.

Spotřeba konopí kontinuálně roste. V roce 2018 bylo vydáno 4800 g léčebného konopí, což je téměř čtyřikrát více než v roce 2017 a dvakrát více než v roce 2016. „Průměrně se jím léčí 67 pacientů měsíčně s průměrnou spotřebou 6,3 g měsíčně,“ shrnula Irena Storová. Nejčastěji jde o pacienty s diagnózou chronické neztišitelné bolesti, následuje roztroušená skleróza u cca 4 % z celkového množství konopí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).