Hlavní navigace

Lékař léčitelem: Kdo u nás smí předepisovat homeopatii

5. 6. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
V homeopatii se prozatím smí říkat „homeopatický lék“ a lékař, který ji předepisuje, je zatím „lékařem“. To se možná s připravovanou novelou zákona o zdravotních službách změní. Jaká je situace nyní, kdo vlastně smí v současnosti předepisovat a vydávat homeopatii?

Dlouhá léta studovali medicínu nebo farmacii. Pak si k tomu přidali ještě studium homeopatie, kterou nyní nabízejí jako alternativu ke konvenční medicíně. V České republice se homeopatické léčbě věnuje již více než dva tisíce lékařů, kteří mají klasické univerzitní vzdělání a v homeopatické léčbě se řádně odborně vzdělali.

Co se dozvíte v článku
  1. Připravovaná legislativa
  2. Obavy lékařů a lékárníků – homeopatů
  3. Kdo může nyní předepisovat homeopatii
  4. Homeopatie z rukou odborníka
  5. Homeopatie v Evropě

Připravovaná legislativa

„Homeopatii doporučuji už sedmadvacet let. Do homeopatického vzdělávání jsem se přihlásila proto, že některé obtíže svých pacientů, zvláště recidivy infekcí dýchacích cest, jsem nedokázala klasickou medicínou optimálně zaléčit,“ říká pediatrička z Ostravy Kateřina Formánková. S připravovanou legislativou hrozí, že ji bude smět nabízet nikoli jako lékařka, ale pouze jako léčitelka, stejně jako její kolegové, ať už z řad lékařů, nebo lékárníků.

Připravuje se totiž novela zákona o zdravotních službách. Ta zřejmě nakonec bude zahrnovat i problematiku léčitelství, původní záměr na samostatný zákon o léčitelích padl.

A homeopaté nejsou spokojeni: „Homeopatická lékařská asociace nebyla přizvána k připomínkování žádného ze zákonů, který by měl homeopatii regulovat,“ říká pražská lékárnice a členka podvýboru pro farmacii Evropského výboru pro homeopatii (ECH) Renata Semeráková a dodává: „Zákon o zdravotních službách, jak už název napovídá, definuje, co je a co není zdravotní službou. To, které přípravky jsou léčivými, tedy léky, definuje zákon o léčivech včetně homeopatických léčivých přípravků. Změnu postavení homeopatických léků by tedy musela přinést změna zákona o léčivech. Ta by však nebyla v souladu se směrnicí Evropské unie, která homeopatické přípravky definuje jako léky a která je určující pro zákony jednotlivých členských států.“

Obavy lékařů a lékárníků – homeopatů

Lékaři praktikující i homeopatii mají obavy, aby nebyl narušen vztah důvěry mezi lékařem a pacientem, pokud lékař bude po případném přijetí novely zákona o zdravotních službách na základě svého vzdělání a zkušeností i nadále doporučovat homeopatickou léčbu, ale bude muset nemocného výslovně upozornit, že tak nečiní jako vzdělaný́ odborník, ale „jen jako léčitel“.

Vznikla tedy petice za podporu homeopatie z rukou lékařů, zdravotníků a farmaceutů. Její kompletní znění si můžete přečíst na stránkách Homeopatické lékařské asociace.

Kdo může nyní předepisovat homeopatii

„Definice léčivého přípravku, včetně homeopatického léčivého přípravku, je přesně specifikována zákonem o léčivech. Pojem léčivý přípravek je v běžné mluvě volně zaměnitelný s pojmem lék. Osobou odpovědnou za předpis jakéhokoli léku, tedy i homeopatického, je lékař. Osobou odpovědnou za jeho výdej je lékárník. Homeopatické léky v tomto směru nemají žádnou výjimku,“ vysvětluje Renata Semeráková.

Řada homeopatických léků se také prodává bez lékařského předpisu. „Vzhledem k tomu, že v České republice dosud chybí zodpovědné kontrolní orgány a akreditované vzdělávací instituce, které by stanovovaly podmínky pro homeopaty nelékaře, je třeba, aby se pacient před započetím léčby vždy pokusil získat maximum informací o daném homeopatovi a o garantech jeho vzdělání a v každém případě zůstal také v péči svého ošetřujícího lékaře,“ doporučuje společnost Boiron, která je největším světovým výrobcem homeopatických přípravků.

Galerie: Takto se vyrábějí homeopatické léky

Homeopatie z rukou odborníka

Nejen lékaři, ale i lékárny potvrzují, že zájem o homeopatii v České republice roste. Podle průzkumu, který si objednala loni Homeopatická lékařská asociace, Češi homeopatii důvěřují, ale chtějí ji z rukou odborníků. Tedy dají na doporučení lékařů nebo lékárníků.

Přestože v současnosti může homeopatii předepisovat každý lékař a každý lékárník ji může v lékárně vydat, pokud chtějí mít pacienti jistotu, že jim byla nabídnuta skutečně ta nejvhodnější homeopatická léčba, měli by se obrátit na zkušeného lékaře-homeopata, případně farmaceuta-homeopata.

„V lékárnách se setkáváme s dvojím typem homeopatických léků lišících se typem registrace. Prvním typem jsou homeopatické léčivé přípravky registrované s léčebnými indikacemi. U takových přípravků se lékař i lékárník mohou při jejich doporučování řídit schválenými informacemi uvedenými v souhrnu údajů o přípravku a pro léčbu je doporučovat úplně stejně, jako je tomu u klasických léků. Druhý typ homeopatik je registrován tzv. zjednodušeným postupem, bez indikací. U takto registrovaných léčivých přípravků už jejich doporučování vyžaduje hlubokou znalost těchto léků a homeopatické vzdělání,“ popisuje Renata Semeráková.

Homeopatie v Evropě

Evropský výbor pro homeopatii se zaměřuje na podporu homeopatie v rámci Rady Evropy. Jde o sdružení lékařů, lékárníků a dalších zdravotníků a odborníků, kteří praktikují homeopatii nebo mohou přispět k jejímu rozvoji.

„Ze zprávy ECH vyplývá, že v Evropě je přibližně čtyřicet pět tisíc lékařů-homeopatů, zejména v ambulantním sektoru, a asi šestkrát až osmkrát více lékařů předepisuje homeopatické léky v rámci své praxe jako doplnění klasických léků. V několika evropských zemích, a to konkrétně v Belgii, Bulharsku, Maďarsku, Litvě, Portugalsku, Rumunsku, Rusku, Velké Británii, Rakousku, Německu a ve Švýcarsku mohou lékaři po absolvování zkoušky získat kvalifikaci v homeopatii uznávanou národní lékařskou asociací,“ dodává Renata Semeráková.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).