Hlavní navigace

Vyšetření během dne odhalilo rekordní počet rizikových pacientů

17. 3. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Preventivní vyšetření v rámci Světového dne ledvin letos podstoupilo přes 1500 lidí. Lékaři mezi nimi objevili na pět set rizikových pacientů, které odeslali k dalším specialistům. Jde o historicky nejvyšší záchyt v historii akce.

Světovému dni ledvin je každoročně věnován druhý čtvrtek v březnu. Letos tedy připadl na 9. březen. Dialyzační střediska a nefrologické ambulance B. Braun Avitum v tento den otevřely dveře veřejnosti, když bezplatně a bez objednání každému zájemci provedli preventivní vyšetření ledvin. Letos kontrolu podstoupilo více než 1500 lidí.

„Třetina z nich měla nález v moči, ve vzorku krve nebo jim zdravotníci naměřili rizikové hodnoty krevního tlaku. Tyto pacienty jsme odeslali k dalšímu podrobnějšímu vyšetření. Je to historicky největší záchyt rizikových pacientů, co jsme kdy na Světový den ledvin měli,“ řekl hlavní nefrolog sítě dialyzačních středisek B. Braun Avitum Vladimír Vojanec.

„Naši lékaři nejčastěji doporučovali podrobnější nefrologické vyšetření, návštěvu diabetologa, kardiologa a občas také urologa,“ uvedl Martin Kuncek, ředitel dialyzačních středisek B. Braun Avitum CZ/SK.

Jak poznat problém s ledvinami? Ani v případě potíží nemusí vůbec bolet Přečtěte si také:

Jak poznat problém s ledvinami? Ani v případě potíží nemusí vůbec bolet

Na historicky největším záchytu rizikových pacientů se do značné míry mohou podle odborníků podílet dva covidové roky 2020 a 2021, kdy lidé poměrně masivně na prevenci nechodili.

„Světový den ledvin má za hlavní cíl připomínat důležitost preventivních vyšetření, která mohou zabránit vzniku závažných zdravotních komplikací. Jsme rádi, že lidé přišli,“ dodal primář dialyzačního střediska na pražské Bulovce Vojanec.

Největší zájem o prevenci byl v Praze, Plzni a také v Uherském Brodě. Na Slovensku pak vévodila Myjava.

Online kalkulačka spočítá riziko onemocnění

Lidé mohou v průběhu celého roku využívat také online nástroj Ledvinová kalkulačka. Ta ukáže, zda člověk patří do rizikové skupiny lidí, kteří by měli jít na preventivní vyšetření okamžitě.

„Nejdůležitější je pravidelná prevence. Jednou za dva roky u svého praktického lékaře, který nejlépe zná anamnézu daného člověka. Od určitého věku je nezbytné docházet na specializovaná preventivní vyšetření, na která opět posílá praktický lékař,“ zdůraznil Vladimír Vojanec. Jen za poslední měsíc ledvinovou kalkulačku vyplnilo přes šest tisíc lidí.

Vadí stres, nedostatek pohybu či cigarety

Mezi hlavní rizikové faktory chronického onemocnění ledvin patří nedostatek pohybu, stres, obezita, vysoký krevní tlak a cukrovka. „Dobrou zprávou je, že mu můžeme do značné míry sami předejít. Pravidelný pohyb, vyloučení kouření a umírněnost ve spotřebě alkoholu je základ. Starší lidé by si měli nechat pravidelně měřit hodnotu krevního tlaku a hladinu cukru v krvi,“ říká primářka dialyzačního střediska Fresenius Medical Care v Praze 9 – Vysočanech Petra Ronová.

Odhaduje se, že chronické onemocnění ledvin má přibližně jeden z pěti mužů a jedna ze čtyř žen ve věku 65 až 74 let a polovina lidí ve věku 75 a více let. Stručně řečeno, čím starší jste, tím je selhání ledvin pravděpodobnější.

Onemocnění ledvin se většinou rozvíjí roky, nejde o záležitost několika dní či týdnů. Dlouho se navíc nemusí nijak významně projevovat. Pokud už se příznaky dostaví, patří mezi ně bolest zad v oblasti beder, krev v moči, otoky nohou, únava, vyšší krevní tlak nebo časté močení, a to zejména v noci.

Uvažujete o preventivním vyšetření ledvin?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).