Hlavní navigace

Kvůli mořským ježkům si zabalte pinzetu, medúzy setřete z kůže kreditkou

31. 7. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Odstranění bodlin mořského ježka, ošetření požahání medúzou a jedovatí hadi a pavouci v Chorvatsku… Lékařka radí, co dělat při setkání s nebezpečnými živočichy na zahraniční dovolené.

Dovolená u moře nebývá nijak riziková záležitost, ale můžeme tu narazit na pro nás neobvyklé tvory a nástrahy. Například v Chorvatsku, Itálii nebo Španělsku žijí živočichové, kteří vám mohou pobyt značně znepříjemnit. Praktická lékařka ze sítě Moje ambulance Ludmila Mazylkinová nabízí několik užitečných tipů, jak se zachovat při žahnutí medúzou, poranění mořským ježkem či uštknutí zmije růžkaté.

Mořský ježek: všechny bodlinky musí z nohy ven

Například v Itálii či Chorvatsku číhá v moři nebezpečí v podobě ježků. Právě mořský ježek nám může dovolenou znepříjemnit. Celé tělo má totiž pokryté ostrými bodlinami, takže pokud nejste fanoušky obuvi do vody, je riziko, že na něj šlápnete a nohu si zraníte.

A i když vás toto zranění na životě neohrozí, při špatném postupu prvotního ošetření může dojít k vážnějšímu zánětu a bolestivému otoku. Jak tedy toto zranění nejlépe ošetřit?

„Při poranění mořským ježkem je potřeba odstranit pinzetou bodliny, které v chodidle ulpěly. Je třeba odstranit všechny, aby rána nezačala hnisat. Ránu je poté potřeba vydezinfikovat. Úlevu od bolesti poskytne ponoření končetiny do teplé vody naředěné octem,“ říká MUDr. Mazylkinová.

Požahání od medúzy nikdy neošetřujte sladkou vodou

Dalším živočichem, kterého v moři nechcete potkat, je medúza. Například ve Španělsku je však pravděpodobnost setkání poměrně hodně vysoká. Medúzy se v moři pohybují velmi rychle a proud je často zavede tam, kam samy ani nechtějí.

Při požahání medúzou se dost často stává, že částečky jejich až třiceticentimetrových chapadel ulpí na pokožce a mohou zde nadělat pěknou neplechu. Jak tedy při setkání s medúzou nejlépe postupovat?

„Medúz je mnoho druhů. Některé způsobí minimální obtíže, jiné mohou ale i zabíjet. U požahání medúzou je důležité rychle zareagovat. Je nutné co nejdříve zabránit šíření toxinu, který ulpěl na těle. Je možné ho setřít žiletkou či například kreditní kartou. Eventuálně třít místo pískem. Části chapadel je možné odstranit pinzetou. Postižené místo pak opláchnout horkou vodou – ideální je oplach octem. Pomůže polití alkoholovým roztokem či slanou vodou. Nikdy naopak nepoužívejte sladkou vodu, protože byste tak pomohli dalšímu uvolňování toxinů,“ radí lékařka a dodává, že proti bolesti je ideální použít běžná analgetika, antihistaminika (v tabletkách nebo gelech) na zmírnění otoku a svědivosti.

Chorvatská zmije je jedovatější než naše

Pokud se na dovolené v Chorvatsku chystáte na výlety do přírody, dávejte si pozor na jedovatý hmyz a hady. V místních horách se totiž můžete setkat například se zmijí růžkatou, jejíž kousnutí je mnohonásobně horší než v případě zmije obecné, kterou potkáváme v českých lesích.

Stejně tak můžete narazit na jedovaté pavouky. Například na černou vdovu, která se od ostatních druhů vyznačuje červeným znaménkem na zadečku. Tento pavouk si rád staví svá hnízda na tmavých suchých místech, kterým se raději vyhněte.

„Kousnutí jedovatým hadem, ale i pavoukem, se většinou projeví mírnými lokálními příznaky. V místě se objeví dvě drobné, většinou bolestivé ranky, někdy lehce krvácející, posléze se zarudlým nebo nafialovělým lemem. Jsou od sebe vzdáleny asi pět až deset milimetrů podle velikosti hada. Vše může být doprovázeno otokem, průjmem, zvracením nebo bolestí břicha. V těžších případech může dojít k rozvoji závažné intoxikace, která může končit selháním ledvin. V těchto případech je vhodné pacientovi poskytnout první pomoc a okamžitě zavolat záchranku,“ doporučuje Ludmila Mazylkinová a na závěr varuje:

„V žádném případě nedoporučuji postiženou končetinu tzv. ‚zaškrtit‘ a ránu jakkoliv čistit. Pacient by měl být v klidu a končetina vhodně imobilizována volnější bandáží k tělu.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).