Hlavní navigace

V čem se – kromě ceny – liší křepelčí vejce od slepičích?

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Co je malé, to je milé. Toto lidové úsloví by se s úspěchem dalo použít i v případě křepelčích vajíček. Od svých slepičích konkurentů se liší velikostí, cenou či dobou vaření.

Křepelčí vejce si získávají oblibu nejenom jako zajímavá alternativa velikonočních vajíček, ale čím dál více lidí se o ně zajímá kvůli jejich chuti a nezanedbatelným nutričním kladům. Na to, jak jsou drobná, jsou totiž překvapivě nabitá živinami.

Co se dozvíte v článku
  1. Křepelčí vejce obsahují vitamíny i další látky posilující imunitu
  2. Zajímavá prvotní zjištění mohou být příslibem
  3. Nutriční srovnání křepelčích a slepičích vajec
  4. Nabídka a cena často rozhodují
  5. Křepelčí vejce v kuchyni
  6. Chuť křepelčích vajec?
  7. Nic tak převratného nečekejte

Křepelčí vejce obsahují vitamíny i další látky posilující imunitu

Jedno křepelčí vejce obsahuje zhruba patnáct kalorií, ale je bohaté na různé vitamíny a minerály, včetně selenu, riboflavinu (vitamín B2), vitaminu B12, cholinu i menšího množství železa.

Riboflavin pomáhá získat energii z přijaté potravy a selen je dobrý pro obranyschopnost organismu a rovněž se podílí na správné funkci štítné žlázy.

Vitamín B12 a železo hrají roli při tvorbě červených krvinek a podporují zdraví nervového systému.

Cholin je nezbytný k tomu, aby pomáhal lidskému tělu vytvářet acetylcholin, což je neurotransmiter, který odesílá zprávy z nervového systému do svalů.

Drobná vejce jsou však nejenom plná živin, ale jsou v nich také antioxidanty, které podporují léčbu některých onemocnění.

Zajímavá prvotní zjištění mohou být příslibem

I když jde zatím o první dobré zprávy a je zapotřebí dalšího výzkumu, i tyto „první vlaštovky“ naznačují, že křepelčí vejce mají slibný potenciál i při léčebném využití.

Studie u osob s alergickou rýmou například zjistila, že příznaky jako kýchání, ucpaný nos a rýma se zlepšily během jedné hodiny po užití antioxidantu z křepelčích vajec a suplementu zinku. Pro pořádek je však třeba dodat, že není zatím zcela prokázáno, že za toto zlepšení byly zodpovědné pouze vaječné složky.

Křepelčí vejce jsou také studována jako potenciální léčebná kúra při infekci některými druhy bakterie ze skupiny Salmonella, protože obsahují jedinečné protilátky.

Studie na myších navíc zjistila, že žloutek křepelčích vajec zmírňuje příznaky eozinofilní ezofagitidy (zánět jícnu), což je závažný stav, způsobený zřejmě potravinovými alergiemi.

Nutriční srovnání křepelčích a slepičích vajec

Křepelčí vejce mají na svou velikost překvapivě velké žloutky. Protože mnoho živin, obsažených ve vejcích, se nachází právě v něm, někteří lidé tvrdí, že křepelčí vejce jsou výživnější než vejce slepičí.

Podívejme se proto na srovnání vybraných živin ve 100 gramech křepelčích a slepičích vajec podle Food Data Central U.S. Department of Agriculture. Procenta vyjadřují množství z doporučené celkové denní dávky u konkrétní látky:

Křepelčí vejce obsahují o něco více tuků a bílkovin, mají dvojnásobný obsah železa a riboflavinu a asi o třetinu více vitamínu B 12 než vejce slepičí. Ta však na druhou stranu obsahují více cholinu.

Nabídka a cena často rozhodují

Je však třeba podívat se na vše také z další stránky. Křepelčí vejce jsou dražší a vzhledem k jejich velikosti bude zapotřebí použít většího počtu, aby se dosáhlo toho, co mohou nabídnout vejce slepičí.

Nutné je počítat i s vyšší cenou, protože cena balení křepelčích vajec (18 ks) se obvykle pohybuje kolem padesáti korun i výše. Přestože se jejich dostupnost stále více rozšiřuje, stále je není možné koupit úplně všude tam, kde mají v nabídce vajíčka slepičí. K dostání jsou například v některých potravinářských řetězcích, u online prodejců potravin nebo u farmářů.

Křepelčí vejce v kuchyni

Lze je připravit podobným způsobem jako vejce slepičí, i když doba vaření je díky jejich velikosti kratší.

V Japonsku jsou křepelčí vejce považována za pochoutku a používají se (často syrová) například v sushi. V jiných asijských zemích jsou pravidelně konzumována jako lehká svačina nebo doplněk k jiným pokrmům.

V Jižní Americe je často používají jako „polevu“ pro některá jídla, například párek v rohlíku nebo hamburger.

Jedním ze způsobů, jak křepelčí vejce upravit, je uvařit je natvrdo a použít všude tam, kde je místo pro slepičí vejce. Vzhledem k jejich velikosti se výborně hodí třeba na chlebíčky, sendviče, do salátů, anebo zkrátka jen tak na ozdobu.

Chuť křepelčích vajec?

Chuťově se slepičím vejcím dosti podobají, někdy je možné setkat se s názorem, že je v nich cítit „divočina“, podobně jako u zvěřiny.

V této souvislosti mohou být zajímavé výsledky testu, kdy lidé ochutnávali vejce, aniž by tušili, od kterého opeřence pocházejí. Křepelčí vejce v testu chuti označili různí účastníci jako „kyselé“, „slané“, „husté“, „písčité“, „zemité“ nebo „jemné s příchutí trávy“. A jak vyzněl test pro stará dobrá slepičí vejce? Jsou prý „obyčejné“, „jako od maminky“, anebo (opět) „zemité“.

Nic tak převratného nečekejte

Křepelčí vejce jsou tedy možností, jak nahradit vejce slepičí. Jejich chuť není příliš rozdílná, ta křepelčí však přesto nemusí vyhovovat všem. Jsou také dražší a nedají se koupit v každém obchodě.

Nedá se jim upřít fakt, že jsou zdravá, ale nutričně jsou srovnatelná s vejci od slepic.

Je tedy na každém, zda se rozhodne je zařadit do svého jídelníčku. Půjde spíše o to, jak ho zatraktivnit a obměnit, než aby bylo možné očekávat mimořádné (především zdravotní) benefity, jak se často traduje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).