Hlavní navigace

Kolik orgánů se nachází v lidském těle? Pět je nezbytných pro přežití

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Tělo je složitý systém. Jeho fungování představuje propracovaný mechanismus, na kterém se podílejí mnohé orgány. Bez některých se neobejdeme, jiné nejsou k životu nezbytně nutné.

Otázkou je, kolik jich vlastně v lidském těle doopravdy je a jakým způsobem se počítají. Vědci v pohledu na tuto věc nemají úplně jednotný názor.

Co se dozvíte v článku
  1. Orgány jako předmět bádání
  2. Kolik máme orgánů? Oficiální počet je 78
  3. Velká pětka – orgány nezbytné pro život
  4. Není jasná ani definice orgánu
  5. Zdraví orgánů je důležitější než jejich počet

Orgány jako předmět bádání

Lidé se odpradávna snaží porozumět svému tělu a kromě jiného je zajímají také vnitřní orgány. Ve starověkém světě s nimi manipulovali vyškolení odborníci, kteří je odebírali před balzamováním, také dávné rukopisy připomínají první učebnice anatomie. O orgány se zajímali i první patologové provádějící veřejné pitvy.

Jsme o tisíce let dál, a tak toho odborníci o vnitřnostech vědí samozřejmě více než tehdy. Ale ani to není zárukou, že nemůže dojít k neshodám v určitých otázkách.

Kolik máme orgánů? Oficiální počet je 78

„Každý orgán poskytuje určitou funkci, ale zdaleka ne všechny jsou nezbytné pro život. Takových je pouze pět. Mozek, srdce, játra, aspoň jedna ledvina a jedna plíce,“ vypočítává Lisa M. J. Leeová, docentka na lékařské fakultě americké University of Colorado.

Ztráta kteréhokoliv z těchto životně důležitých orgánů znamená smrt.

Velká pětka – orgány nezbytné pro život

  • mozek
  • srdce
  • játra
  • jedna ledvina
  • jedna plíce

Je přitom pozoruhodné, že lidské tělo dokáže přežít bez mnoha jiných orgánů. „Pokud jde o počítání orgánů v lidském těle, záleží na tom, koho se ptáte a jak je počítáte. Běžně udávaný a obecně přijímaný počet je 78 orgánů,“ dodává specialistka. Na tomto seznamu figurují například jazyk, žaludek, štítná žláza, močová trubice, slinivka břišní a mnoho dalších jednotlivých nebo párových orgánů.

Kosti a zuby se počítají jako celek, ne jednotlivě. Mezi odborníky přitom nepanuje zcela jednotný názor na to, co se vlastně dá počítat jako orgán.

Není jasná ani definice orgánu

Protože Lisa Leeová se věnuje histologii a studuje tak tkáně na mikroskopické úrovni, může mít delší seznam orgánů než specialisté, kteří je posuzují jiným způsobem. Například v roce 2016 označili vědci mezenterium, díky kterému jsou střeva uchycena k břišní stěně, jako orgán.

Neexistuje žádná skupina specialistů pověřená udržováním oficiálního seznamu orgánů nebo rozhodováním o tom, co orgán je a co za něj považovat nelze.

„Pokud to vezmeme přes mikroskopickou optiku, pak mohu říct, že když se více tkání spojí a funguje společně, je tato jednotka orgánem. Sama za sebe bych považovala každou kost za orgán a všech 206 kostí společně za orgánový systém,“ vysvětluje Lisa Leeová.

Protože kosti se už mezi uznávanými 78 orgány objevují, pro získání jejich celkového součtu by stačilo přidat 205, takže by celkový počet vnitřností vzrostl na číslo 283. Počítání každého zubu zvlášť by ho zvýšilo na 314 orgánů.

Zdraví orgánů je důležitější než jejich počet

Mnoho dalších orgánů je na seznamu podobně jako kosti nebo zuby uvedeno pouze jednou, i když je jich v těle mnohonásobně více. Například vazy a šlachy by mohly dramaticky zvednout celkový počet, pokud by byly počítány jednotlivě.

Experti však často říkají, že jakkoliv různě se orgány počítají, není to tak důležité, jako se o ně dobře starat.

„To znamená jíst vyváženou stravu, přijímat dostatek vitamínů a živin, které ke svému zdravému fungování potřebují buňky, tkáně a celé orgány, nezanedbávat pohyb, ale ani odpočinek,“ potvrzuje Lisa Leeová.

A aby toho nebylo málo, vědci občas objeví zcela nový orgán, o kterém zatím neměli tušení. Jako například v loňském roce, kdy zcela náhodně přišli na to, že v nosohltanu se nacházejí slinné žlázy, které mají za úkol udržovat oblast za nosem ideálně zvlhčenou.

Galerie: Jak to chodí na patologii? Slouží hlavně živým pacientům

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).