Hlavní navigace

Ketamin je droga sexuálních útoků. Na ulici se dostává z veterinárních ordinací

28. 7. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Ketamin je anestetikum s halucinogenními účinky, které se zneužívá i jako droga. Co všechno umí, jaké má nežádoucí účinky a k jakým účelům se oficiálně využívá dnes?

Ketamin dlouhá léta sloužil především k anestezii, a to rovněž ve veterinární medicíně. Pro své účinky se ale přesunul také do ulic, kde se začal nabízel jako profláknutá halucinogenní droga s názvem super K nebo vitamín K.

Ve své původní podobě se vyskytuje jako injekční kapalina, ale důmyslní šikulové si z ní dovedou vyrobit i prášek určený ke šňupání. Protože je ketamin bez chuti a bez zápachu, snadno se dá někomu podstrčit do pití. A to se pak začnou dít věci! Ketamin navíc chrání pachatele tím, že jeho oběť si po použití ketaminu nic nepamatuje, a snadno se tak může stát terčem sexuálního útoku.

Proto je ketamin také označován jako droga znásilnění. Oběť vůbec nepozná, že má v nápoji ketamin, po nástupu účinků nemá žádnou možnost se bránit, je jí všechno jedno, necítí žádnou bolest a posléze dochází i k částečné ztrátě paměti, takže si nepamatuje, co se s ní vůbec dělo. Používá se též jako tzv. klubová nebo taneční droga, ale mnohem obvyklejší je použití v pohodlí domova.

Účinky se podobá LSD nebo PCP

A jak se projevují účinky ketaminu? Struktura a mechanismus účinku se údajně podobá LSD nebo droze známé jako PCP neboli andělský prach. Na rozdíl od těchto drog má však ketamin kratší dobu účinku.


Nová léčba depresí a dalších duševních nemocí. Ketamin funguje jako rychlé antidepresivum
Přečtěte si také:

Nová léčba depresí a dalších duševních nemocí. Ketamin funguje jako rychlé antidepresivum

Andělský prach (fencyklidin) rovněž původně sloužil jako veterinární anestetikum. Poprvé byl vyroben v roce 1926 a k veterinárním účelům se používal v 60. letech. Způsob použití PCP jako drogy je pak různý. Stavy na andělském prachu ale nepatří zrovna mezi ty nejpříjemnější a rizika mohou být velká, včetně silně psychotického a agresivního chování s následkem smrti.

Ketamin má mírnější projevy. Způsobuje halucinace, které navozují stavy podobné zážitkům mimo tělo (OBE) nebo zážitkům v blízkosti smrti (NDE). Člověk má pocit, že se zcela oddělil od těla, létá, vznáší se, má ochrnuté svaly a nemůže se dobře pohybovat. Pocity ale mohou být rovněž velmi děsivé, podobné třeba horor tripu na LSD. Účinky se označují jako disociativní, protože umožňují odloučení od těla.

Nežádoucí účinky ketaminu nelze opomíjet

Užívání ketaminu, byť v nízkých dávkách, nezůstává bez následků. Mezi nežádoucí účinky patří zhoršení soustředění a paměti, mohou se dostavit opakované flashbacky i potíže s močovými cestami a s udržením moči.

Dlouhodobé užívání způsobuje neklid, amnézii, závrať, různé kognitivní a motorické potíže, zvracení, poškození jater, ospalost, zvýšení krevního tlaku a zrychlení tepu, případně také zmatenost, úzkost a depresi. Vysoké dávky mohou vyvolat až delirium, velkou ztrátu paměti, depresi, srdeční potíže až ochrnutí dýchacího centra a křeč hlasivek.


Ketamin rychle zbavuje deprese. Bude na předpis?
Přečtěte si také:

Ketamin rychle zbavuje deprese. Bude na předpis?

Riziko spočívá i v tom, že člověk, který je zcela mimo a necítí bolest, může snadno přijít ke smrtelnému úrazu. Samozřejmostí je, že užívání ketaminu není vhodné pro těhotné a kojící ženy a osoby se schizofrenií. Na ketaminu také může vzniknout závislost, a to hlavně psychická, ale může potlačit jiné závislosti, například na alkoholu či jiných drogách.

Kombinace ketaminu s alkoholem a dalšími drogami či léky představuje vysoké riziko, například kombinace s benzodiazepiny může přivodit hluboké kóma až smrt. Nebezpečné jsou také léky, které se používají pro léčbu dýchacích cest nebo srdce a krevního oběhu.

Ketamin jako nový lék na deprese?

V poslední době se začalo o ketaminu hovořit jako o novém léku na deprese. Ketamin k tomuto účelu v předchozích letech nebyl oficiálně schválen, ale někdy se předepisoval v případech, v nichž jiná léčba nezabírala. Ještě před pár lety však bylo používání ketaminu s velkým otazníkem i vykřičníkem dohromady. Na základě prováděných studií bylo zjištěno, že by ketamin mohl mít takové účinky, díky nimž by mohl pomoci depresivním a úzkostným pacientům.

V roce 2019 byl ketamin schválen jako lék na deprese, ideálně k použití u těžkých stavů deprese s rizikem sebevraždy nebo v depresivní fázi u bipolární poruchy. Nabízí se v podstatě derivát ketaminu (esketamin), a to v podobě nosního spreje. Tato léčba není pro každého, ale používá se v případech, kdy není jiná možnost.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).