Hlavní navigace

Bolest se projevuje jinde, než je její příčina. Prášek není řešení

5. 8. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
„S bolestmi žijí lidé desítky let. Tlumí je léky a neřeší příčinu,“ říká zkušená fyzioterapeutka. Mnoho letitých problémů má přitom podle ní poměrně jednoduché řešení.

Každá bolest má svoji příčinu. Co když ji ale lékařská vyšetření neodhalí? Až polovina pacientů přichází k fyzioterapeutům s letitými problémy, které „nemají řešení“. Díky moderním metodám a poznatkům v oboru přitom náprava nebývá složitá, popisuje Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka pražské Fyziokliniky.

Bolest se projevuje i jinde, než je její příčina

„Bolest je varovným signálem těla, že je něco špatně. Ne vždy se však projevuje přímo v místě, které je třeba napravovat,“ říká Iva Bílková a uvádí konkrétní příklady:

„Například migrény či brnění rukou často souvisí se zatíženou krční páteří. Bolesti v kyčlích, dolních končetinách nebo podlamování v kolenou jsou obvykle spojeny s bederní páteří. A za bušícím srdcem, pocitem knedlíku v krku a nemožnosti se nadechnout může být nestabilní hrudní páteř,“ říká fyzioterapeutka.

Ohniska potíží se zkrátka často v těle skrývají úplně jinde, než je projevovaná bolest. To je také důvod, proč mnohá lékařská vyšetření, která se vždy specializují jen na některou část lidského organismu, původce bolesti neodhalí.

Nemělo by to končit lékem proti bolesti

Bolest často „řešíme“ zapitím prášku. Anebo spěcháme na operaci. Stane se, že podobný výsledek přinese i návštěva lékaře.

„Velmi záleží na individualitách, ovšem je běžné, že praktičtí lékaři, neurologové, ortopedi nebo internisti řeší spíš akutní projevy bolesti než příčinu problému. Většinou pacientovi doporučí farmakologickou léčbu pomocí medikamentů nebo injekcí, v případě dlouhodobých potíží navrhnou operaci. S podobnými zkušenostmi k nám přichází víc než polovina pacientů,“ líčí zkušenosti z letité praxe Iva Bílková.

Těmi, kdo chtějí rychlé řešení ve formě prášku či operace, mohou být i sami pacienti, jak popisuje v rozhovoru ortoped Vladimír Medek. „Že se operuje předčasně, je dnes bohužel obecný trend,“ říká. „Pro pacienta operace představuje okamžité řešení, neboť se mu nechce dlouhodobě chodit na rehabilitaci, brát léky na bolest, a hlavně se mu nechce cvičit, což je skutečně problém.“

Důležité je najít příčinu potíží

Zatímco v lékařských ordinacích pacienti obvykle stráví jen několik minut, u fyzioterapeuta mívají vyhrazenou hodinu. „To je dostatek času na komplexní vyšetření s cílenými otázkami a klinickými testy. Cílem fyzioterapeuta je odhalení příčiny potíží, která může být skrytá i ve vzdálenějších místech těla než jen v místě bolesti. Pacient obdrží tipy na režimová opatření i na vhodnou neinvazivní léčbu,“ vyjmenovává Iva Bílková.

Náplní práce fyzioterapeuta je vyšetřit pacienta tak, aby našel vztah mezi bolestí a dysbalancí pohybového aparátu. Vnímá tělo jako celek. Zjišťuje, jak a proč se pacient hýbe, proč některý pohyb bolí a jaké používá náhradní pohybové vzory, které je třeba změnit. Pro představu si můžete přečíst, co s tělem udělá, když někdo „běhá pro zdraví“ a drží při tom v ruce láhev s pitím

Zkušený fyzioterapeut může provést komplexní kineziologický rozbor pohybového aparátu a zacílit na problém, který se skrývá v těle daleko od bolestivých míst. Vedle manuálních funkčních testů si své závěry může potvrdit také na moderním diagnostickém ultrazvuku. „Ten jednoduše odhalí například patní ostruhu, aniž by pacient musel podstoupit škodlivé rentgenové záření. Díky technologickému pokroku je diagnostický ultrazvuk snadno čitelný a cenově dostupný, přesto však v mnoha ordinacích fyzioterapeutů, ortopedů i chirurgů stále chybí,“ dodává odbornice.

Pomoc je možná i po mnoha letech

Když fyzioterapeut zjistí příčinu problému, určí následnou terapii a společně s pacientem postupuje k cílené nápravě. Ta může pomoci i po mnoha letech trápení:

„Každý pacient má svůj příběh a máme i takové, kterým fyzioterapie pomohla po třiceti letech bolestí. Tak dlouho neustále bojovali s problémem, který neutichal a opakovaně se vracel. Moderní fyzioterapeutické metody, které fungují, pak považují téměř za zázrak. Jde ale pouze o konečné nalezení odborníka, který danému člověku dokáže pomoci, navíc nic není zadarmo, tedy i na uzdravení se pacient musí podílet vlastní aktivitou,“ míní Iva Bílková.

Na vině bolestí mohou být například i stará zranění, tématu se věnujeme v článku Fascinující fascie aneb opomíjený důvod bolesti, podobně jako roky staré jizvy, které opět ovlivní fasciální systém.

Galerie: Jak probíhá ošetření fascií

Samozřejmě ani možnosti fyzioterapie nejsou neomezené: „Jsou situace, kdy pacient přijde například s bolestí žaludku, která může souviset s jeho sliznicí a do erudice fyzioterapeuta nespadá. Univerzitně vzdělaný fyzioterapeut ale i tyto případy bezpečně identifikuje, a když vidí, že jeho dovednosti nemohou pacientovi pomoci, ihned ho odešle k internistovi,“ říká odbornice.

Odborná spolupráce:

Mgr. Iva Bílková

Vedoucí fyzioterapeutka Fyziokliniky v Praze. Vystudovala obor Fyzioterapie na FTVS UK a obor se specializací na funkční poruchy pohybového aparátu. Získala akreditaci Cert. MDT, mezinárodní zkoušku na McKenzie Institute International. Zabývá se léčbou bolestí zad, kloubů, pracuje i s klienty po úrazech kostí, svalů a šlach.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).