Hlavní navigace

Když nás ekologie štve: náhrada brček a další nešťastná řešení

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Tuny plastu v oceánech vidíme neradi, a proto se snažíme je eliminovat. Nově nás k tomu přinutila i směrnice Evropské unie, která zakazuje plastové příbory, talíře, brčka… Jejich nástupci ale mnohdy nejsou moc dobrými pomocníky.

Někdo ekologii vůbec neřeší, ale přibývá lidí, kteří nechtějí zahrnout planetu odpadem. Třídíme odpad, kupujeme si elektromobily, na střechu necháváme pokládat fotovoltaické panely, místo vany pořizujeme sprchu a nádobí raději svěříme myčce. Snažíme se, ale někdy už máme té ekologie po krk. Třeba když nám plastová brčka, plastové příbory nebo igelitové tašky vyměnili za papírové varianty.

Co se dozvíte v článku
  1. Zákon ještě neplatí, ale plasty už začaly mizet
  2. Igelit, papír, nebo textil? Výherce mezi taškami je nečekaný
  3. Dřevěné příbory? Děkujeme, nechceme
  4. Papírová brčka ve fast foodech to od zákazníků slízla
  5. I papírovému brčku na dětském pití kupující spílají
  6. Vatové tyčinky na opakované použití nejsou pro každého
  7. Chybujeme, ale lepšíme se

Zákon ještě neplatí, ale plasty už začaly mizet

V lednu 2022 už to budou čtyři roky, co novela zákona o obalech zakázala obchodníkům rozdávání plastových tašek zdarma ke každému nákupu. V roce 2019 byl dokončen další zelený krok, když byla schválena směrnice Evropského parlamentu a Rady o omezení dopadu některých plastových výrobků na životní prostředí.

V Česku by se tak jednorázové plastové výrobky měly moci prodávat maximálně do začátku července 2022. A celá řada prodejců, výrobců či restauratérů už plasty ze své nabídky postupně vyřazuje, nebo už je dávno vyřadila a nahradila je alternativami. Jen někdy to necítíme jako výhru. Ani pro planetu, ani pro zákazníka.

Zákaz postihne hlavně jednorázové plastové výrobky

Například příbory, talíře, brčka, vatové tyčinky, tyčky k uchycení balónků, nápojové kelímky z expandovaného polystyrenu a také výrobky z oxoplastu.

Igelit, papír, nebo textil? Výherce mezi taškami je nečekaný

Když se řekne slovo plast ve spojení s řetězci, každému okamžitě naskočí slovo igelitka. Doby, kdy je všechny řetězce svým zákazníkům věnovaly ke každému nákupu, jsou ty tam. Od 1. února 2018 jsme museli začít před nákupem více přemýšlet a vozit si tašku vlastní. A když člověk zapomene, což není tak těžké, má šanci si tašku koupit. A zákazníci volí obvykle buď tu nejlevnější, nebo takovou, která vypadá, že je nejvíc nakloněna přírodě. A to je nejčastěji taška papírová.


Autor: Vladimír Kočí, VŠCHT

Tašky z testu VŠCHT

Sice by podle deklarace měla udržet i dvakrát větší nákup než dříve rozdávané tenké tašky, ale to se v dešti, nebo když nakupujete mražené zboží, nestává. Je to přece jen papír.

A co je z pohledu člověka, který chce šetřit přírodu, vůbec nejdůležitější, podle nedávné studie Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) jsou environmentální dopady tašek z papíru a z HDPE (tenké tašky zvané košilky) srovnatelné. A pokud tyto tašky vyhodíte do směsného odpadu a skončí na skládce, jsou jejich dopady na životní prostředí srovnatelné s textilní PES (polyesterovou) taškou o životnosti jeden rok teprve při pětinásobném a dalším opakovaném použití.

Textilní polyesterová taška tak vyšla z uvedeného testu vítězně. A pak si člověk spílá, jak tu matičku Zemi šetří vlastně jen domněle.

Dřevěné příbory? Děkujeme, nechceme

Z obchodů se ve velkém odstěhovaly i plastové příbory. Ale kdyby jenom z obchodů. Kde to může vadit víc, to jsou bistra či fast foody. Vystřídaly je zde jednorázové alternativy. Plastovým nožem jsme sice nic neukrojili, ale zkuste to tím dřevěným, a pak v salátu napíchnout rajče oblou dřevěnou vidličkou.


Autor: McDonald's

Toto je tip od McDonald's, jak využít jejich příbory (po použití)

A co takhle dát si zmrzlinu do kelímku a jíst ji dřevěnou lžičkou? „Díky dřevěným příborům v našich restauracích v ČR ušetříme dohromady až třicet osm tun plastu ročně,“ uvedl pro Vitalia.cz Adam Rapák z McDonald's. Dodává, že příbory jsou vyrobené z břízy pěstované v Evropě a jihovýchodní Asii s certifikací. Ale co když mi běhá mráz po zádech jen při představě, že mám dřevěnou lžíci se zmrzlinou olíznout? „Při prvním pokusu s dřevěnou lžičkou s MC Flurry jsem si připadala jako u doktorky, když mě drtí tou špachtlí na jazyku,“ píše jedna ze zákaznic na sociání síti McDonaldu. A více než sto dvacet souhlasných označení má otázka: „A že třeba taková lžička na Flurryho je v dřevěné variantě zcela nechutná, to nikomu nevadí?“ 

Se situací se ale někteří zákazníci umí popasovat po svém: „Taky mi to není příjemné, papírová brčka ani dřevěné lžičky. Vozíme si svá plastová brčka a lžičky normálně z domova.“ Což stručně oglosoval další diskutující: „A příště si budem vozit i vlastní servis?“

Papírová brčka ve fast foodech to od zákazníků slízla

I plastovým brčkům zvoní hrana. Dnes už najdete v obchodech jen brčka papírová, skleněná, kovová či bambusová, nebo si můžete koupit brčko ze slámy nebo dokonce z těstovin.

Nerezová brčka, která se obvykle prodávají s čisticím kartáčkem, se v jednu dobu stala velkým módním hitem, třeba foodblogerka Kamu je propagovala na každém kroku. Jen už zapomněla dodat, že ne každému může být po chuti kovová pachuť, kterou brčka přenášejí.

Jinou variantou jsou brčka skleněná, ale upřímně řečeno, není děsivějších okamžiků než pozorovat uvědomělého milovníka brček, kterak u vedlejšího stolu v restauraci tak vehementně míchá svůj drink, až si spodní část brčka ve sklenici urazí. Naštěstí si všiml a drink nedopil.

Vlevo brčko skleněné, vpravo kovové
Autor: Vitalia.cz

Vlevo brčko skleněné, vpravo kovové

Restauratéři ale nejčastěji využívají brčka papírová, jsou totiž nejlevnější. A když se s pitím loudáte, tak také nejméně praktická. „Nezvyknu si, radši si budu nosit svoje plastové brčko, ať mám klid a dokážu normálně vypít shake,“ píše jeden zákazník fast foodu KFC na sociální sítě. A jiný se přidává: „Přesně, nenávidím je.“

Nefandí jim ani zákazníci McDonald's: „Svět zachráníme změnou z plastového brčka na papírové? A co že to mění chuť nápoje a rozmočí se dřív, než napoj stačíte dopít? Hlavní je pít z papírového brčka nápoj, který je v plastovém kelímku s plastovým víčkem,“ naráží na absurditu zákazu brček další z diskutérů.


Autor: KFC

Plastový kelímek, plastové víčko a papírové brčko

I papírovému brčku na dětském pití kupující spílají

A obdobně vás k zamyšlení vede situace, kdy si kupujete pitíčko v sáčku – laminované folii tvořenou třemi vrstvami – například Capri-Sun (dříve Capri-Sonne), který je po straně opatřen papírovým brčkem. Onen sáček pro nemožnost recyklace končí v komunálním odpadu, ale brčko můžete vhodit do modrého kontejneru. Tedy pokud se vám nerozmočí poté, co se vám ho podaří bez zlomení z obalu odlepit a papírovou špičkou prorazit membránu… Což není nic snadného, jak dokládají i reakce zákzníků:

„Máte sice super nová ekologická brčka, ale kvůli nim už vaše výrobky nekupujeme. Jak zde zmiňují ostatní: když už se podaří vytáhnout brčko, aby se nezlomilo, dítě má jen pár prvních vteřin na to, aby obsah vypilo. Když to nestihne, smůla. Brčko se zdeformuje, ucpe a tím to končí. A vysvětlovat dítěti, že díky eko se prostě nenapije… zkuste si to sami. Podle mě jsou tato brčka na čele žebříčku ekonesmyslů,“ píše nespokojená zákaznice na Facebooku Vitaru, výrobce daného nápoje.


Autor: Vitalia.cz

Capri-Sun s papírovým brčkem

A takových negativních komentářů následují desítky. Vitar dokonce natočil naučné video, jak odlepit papírové brčko od obalu, ale nespokojenost stejně neutichla. „Přesně jak tu píší ostatní, to debilní brčko nejde odlepit, aniž by se nezlomilo. Až ho tedy odlepíte a zlomíte, tak se člověk tím brčkem snaží dostat dovnitř, ale tady je další kámen úrazu, takřka se to nedá, a když už se tam dostanu, tak mám brčko zlámané na xkrát… Hrozný, fakt.“ 

Zlomit papírové brčko už při sundavání ze sáčku není problém. Propíchnout jím pak membránu je však dosti komplikované Hlavně pro děti
Autor: Vitalia.cz

Zlomit papírové brčko už při sundavání ze sáčku není problém. Propíchnout jím pak membránu je dosti komplikované, hlavně pro děti

Vatové tyčinky na opakované použití nejsou pro každého

Možná jste zaznamenali, že i vatové tyčinky na očistu uší prošly proměnou. Jejich střední část už není z plastu, ale z lisovaného papíru, který vydrží méně, a tak se tyčinky lámou už v uších. Za stejnou cenu dnes ale koupíte i vatové tyčinky se smotkem bavlny namotané na bambusovém dřívku. Což trochu připomíná časy dávno minulé, kdy se pro očistu uší používal smotek vaty natočený na zápalce.

Jinou možností je použití ekologické tyčinky do uší. Jeden kus stojí cirka tři sta korun a dle výrobce „jejím použitím zachráníte planetu před tisíci plastovými tyčinkami“. To proto, že tuto plastovou tyčinku po použití umyjete, uložíte do pouzdra a příště zas použijete. To ale asi nebude produkt pro slabší povahy.

Chybujeme, ale lepšíme se

A tak bychom mohli pokračovat klidně dál. Máme tu ztenčování plastů, kvůli kterému se zejména dvoulitrové lahve při pití lámou v půli, jednorázové kelímky na kávu, které už nejsou čistě plastové, ale z materiálu, který se nedá vytřídit, takže končí ve spalovně

Ale stojíme na začátku zelenějších zítřků. A na začátku se vždycky chybuje. Už teď ale vidíme světlé výjimky. Podívejte se třeba na Billu, která už před dvěma lety ukončila prodej papírových tašek, či McDonald's, který v zapadlé diskuzi přiznal, že papírová brčka jsou jen mezikrokem k jejich definitivnímu zrušení. Ono to půjde, ale chce to čas.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).