Hlavní navigace

Každý den, každý den, každý den… 3 tipy, jak se dostat do formy

28. 2. 2021

Sdílet

 Autor: Jenny Hill / Unsplash, podle licence: Public domain
Pro člověka, který není zvyklý pravidelně se pohybovat, může být začátek nebo návrat ke sportovní aktivitě poněkud těžký. Vyzkoušejte následující tipy, které vám pomohou dostat se zdravým způsobem do formy.

Mnoho lidí má problém udržet si motivaci ke cvičení a zdravému životnímu stylu. Důvodů je mnoho, ale mezi dva nejčastější patří sedavý způsob života a přirozený proces stárnutí.

Co se dozvíte v článku
  1. Začarovaný kruh
  2. 3 tipy, jak neztratit chuť k pohybu
  3. 1. Každý den splnit minimální počet odcvičených minut
  4. 2. Kombinovat různé druhy zátěže
  5. 3. Soustředit se na svalstvo

Začarovaný kruh

Čím více času prosedíme, tím těžší je začít se hýbat. Celodenní sezení způsobuje úbytek energie a může mít rovněž negativní dopad na tělesnou hmotnost, což činí pohyb náročnějším. V důsledku kombinace únavy a slábnutí se nadále posiluje naše nechuť k pohybu, a tudíž vzniká začarovaný kruh. Pokud chceme mít dostatek motivace k dosahování osobních cílů, je nutné ho prolomit.

Se zvyšujícím se věkem motivaci snižují i přirozené projevy stárnutí. Ačkoli stárnutí zabránit nemůžeme, existují skvělé způsoby, jak mu vzdorovat a dlouhodobě si tak udržovat chuť k pohybu a tréninku.

3 tipy, jak neztratit chuť k pohybu

Podívejte se na tři tipy, které vám pomohou zůstat aktivní a dodají vám motivaci:

1. Každý den splnit minimální počet odcvičených minut

Pravidelný pohyb není skvělý jen z hlediska budování vysněné postavy. Dodá vám rovněž energii, podpoří krevní oběh a celkově se díky němu budete cítit lépe. V neposlední řadě také působí jako prevence proti bolesti kloubů a ztrátě kloubní pohyblivosti.

Abyste dosáhli těchto příznivých účinků pohybu, je třeba cvičit alespoň třicet minut, minimálně pětkrát týdně. První krok je vždy nejtěžší, ale jakmile se rozhýbete, začnete pociťovat zlepšení své kondice a cvičení tak bude jednodušší.

Pokud nestíháte věnovat cvičení plných třicet minut, vězte, že i trocha pohybu je stále lepší než nic.

2. Kombinovat různé druhy zátěže

S přibývajícím věkem je nezbytné dbát na udržování zdravé hustoty minerálů v kostech neboli BMD (bone mineral density) a na její obnovení po delších obdobích se sníženou aktivitou.

Ideální z tohoto pohledu jsou cvičení s vyšší zátěží, jako je chůze, běh či skákání. V kombinaci s aktivitami s nízkou zátěží (například plavání či cyklistika) dosáhnete silných a zdravých kostí a kloubů bez zbytečného přetěžování. Předejdete tak bolesti kloubů po cvičení i nudné jednotvárnosti.

3. Soustředit se na svalstvo

Běžným projevem procesu stárnutí, proti němuž můžeme bojovat pohybem, je přirozený úbytek svalstva nazývaný sarkopenie. Úbytek svalstva či nevyvážená tělesná stavba nemusí být nutně pouze důsledkem přibývajícího věku, může být také projevem podvýživy nebo dlouhodobě nízké aktivity.

Cvičením s činkami či vlastní vahou v kombinaci s konzumací stravy bohaté na bílkoviny si zajistíte růst svalové hmoty a uchování síly. Udržování svalové hmoty je skvělé pro váš metabolismus a pomůže vám cítit se a vypadat lépe. Pokuste se proto provádět cvičení zaměřená na posilování alespoň třikrát týdně.

Ať se snažíte dosáhnout konkrétního cíle, nebo jen chcete „omládnout“ a cítit se lépe, každodenní důraz na tělesnou aktivitu vám pomůže získat a udržet motivaci, která je tolik důležitá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Fitness expertka společnosti Herbalife.

Bývalá sprinterka, reprezentantka na OH v Sydney. Certifikovaná trenérka Americké asociace fitness a aerobiku. Vyhledávaná odbornice v oblasti fitness, osobní trenérka atletů a celebrit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).