Hlavní navigace

Jizvy po akné: Jak je jednou máte, už se jich nezbavíte

5. 7. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jizvy po akné hyzdí naše tváře, hluboké krátery nebo jen tmavé mapy po obličeji make-upem vždy neskryjeme. Jak jejich vzhled spolu s dermatologem či domácí péčí potlačit, když už se jich nadobro nemůžeme zbavit?

Čím víc slunce naše tvář přijme, tím více jsou vidět. Jizvy po akné. Jak se jim vyhnout a jaké metody se dnes používají k jejich potlačení?

Čím více malých jizev, tím větší estetický problém

Akné trápí mnoho lidí nejen v pubertě, ale také v dospělosti. Po jeho vymizení si ale občas lidé nesou nehezkou památku v podobě malých jizviček. Ty mohou být především na obličeji velkým estetickým problém. Naštěstí existují cesty, kterými se s nepěknými následky akné můžeme efektivně vypořádat.

„Porušením integrity kůže se aktivuje proces hojení, jehož součástí je i vznik jizev. Pokud je poškozena nejsvrchnější vrstva kůže, tak jizvy nevznikají. Důsledkem poškození hlubších vrstev je pak tvorba jizev,“ vysvětluje Zuzana Macková, dermatoložka z Perfect Clinic Dermatology.

Atrofické, nebo hypertrofické?

Atrofické jizvy – Patří k nejčastějším typů jizev po akné, jsou pod úrovní okolité kůže. K jejich ošetření jsou vhodné procedury stimulují produkci kolagenu. 

Hypertrofické jizvy – Jsou tužší a vyvýšené nad okolní kůži. Komplikací hojení je vznik keloidních jizev, které často způsobují obtíže, jako je svědění, pnutí a bolest.

Nebuďte nenechaví, do pupínků nezasahujte

Úplně se vyvarovat jizev po akné nelze, intenzitu jizviček můžeme ale zmírnit. „Důležité je si dávat pozor, aby se akné „nerozrůstalo“, tzn. dodržovat především důkladnou hygienu – nedotýkat se obličeje nemytýma rukama, aby se akné nerozneslo. Zásadní v prevenci tvorby jizev je odolat pokušení zasahovat do pupínků či komedonů. Neodborné vymačkávání může vést ke vzniku infekce v ráně a také ke zvýšení rizika vzniku jizev,“ varuje Zuzana Macková.

Vhodné je také používat prostředky s antiseptickým složením. Dalším způsobem, jak si můžeme přivodit jizvičky na tváři, je i každodenní používání abrazivních prostředků (peelingů), které mohou citlivou pleť podráždit.

Na narušenou pleť po akné mají dobrý vliv i prostředky s obsahem kyseliny salicylové. Ta pomáhá odstraňovat nečistoty, odumřelé kožní buňky, které vedou k akné, a zároveň je vhodná ke snížení zarudnutí i výskytu jizviček. Kyselina salicylová je dobrý doplněk ke každodenní péči o problematickou pokožku.

Když nepomůže domácí masáž, je na čase dermatolog

Pokožka je v místě jizev na dotek hrubší a lehce se vysuší. „Pomáhá masáž v kombinací s hydratačním krémem či vhodným pleťovým olejem. Pravidelnou masáží dochází ke zlepšení cirkulace krve a tím ke zlepšení pružnosti zjizvené tkáně. Pokud jde o jizvu hypertrofickou, je vhodná silnější tlaková masáž. Na několik sekund jizvu stiskneme a poté zase uvolníme. Nutná je ale pravidelnost a trpělivost,“ říká dermatoložka.

U rozsáhlejší formy akné je nezbytné včas navštívit dermatologa, který doporučí vhodnou léčbu a doplňkovou kosmetiku. Léčba jizev po akné je komplexní proces. Vhodné je proto k dosažení toho nejlepšího možného efektu kombinace jednotlivých metod, kterou dermatolog dokáže nastavit.

Čím vzhled jizev zmírnit

Jizvy bohužel nelze definitivně odstranit, ale naštěstí existuje několik možností, jak výrazně zlepšit jejich vzhled a strukturu:

Chemický peeling

Na jizvy, které nejsou vystouplé, se hodí chemický peeling. Jedná se o lékařskou techniku, kdy se aplikací a působením jedné nebo více AHA kyselin destruují vrstvy kůže určité hloubky a tím následná regenerace epidermis a určité části dermis vede ke stimulaci tvorby kolagenu v dolních vrstvách kůže a minimalizuje povrchové nedostatky na pleti.

Laser na pomoc

Na pigmentové skvrny nebo jizvičky lze provést resurfacing za pomoci CO2 laseru. Díky němu dochází v hluboké vrstvě kůže k obnovení tvorby kolagenních vláken. Pleť se postupem času vypíná, jizvy se vyrovnávají a vzhled postižené kůže se výrazně zlepšuje.

Ošetření pomocí mikrojehliček

Microneedling (mikrojehličkování) je formou moderní mezoterapie. Využívá kombinaci aplikace regeneračních látek (aktivní séra na bázi kyseliny hyaluronové, obohacené o podpůrné látky) přímo na pokožku a její následné narušení pomocí velmi jemných mikrojehliček. Tato metoda snižuje viditelnost jizev a také vyřeší zvýšenou pigmentaci.

Jizvy po akné lze také ošetřit injekcemi

Pro hlubší propadlé jizvy je vhodné ošetření pomocí injekční aplikace kyseliny hyaluronové, díky kterému se propadlinky krásně vyplní. Pro vyvýšené a keloidní jizvy je vhodnou metodou injekční aplikace kortikoidů. Díky nim se jizva změkčí, sníží a je méně viditelná.

Ultrazvuková špachtle

Ultrazvuková špachtle neumí vše, co se o ní píše. Špachtle sice jemnými pulsy povzbuzuje kolagenová vlákna a tím pomáhá pokožce k obnově, zároveň ji dokonale vyčistí, ale jizvy po akné neodstraňuje, nenechte se reklamou zmást.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).