Hlavní navigace

Jedni můžou, druzí nesmí. Občerstvení na farmářských trzích muselo po týdnu zmizet

28. 5. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Máme otevřené obchody, restaurace, fungují služby. Některé restrikce ale stále platí. Například najíst se na farmářských trzích není možné. Nastávají paradoxní situace, kdy návštěvníci okolních zahrádek hodují, lidé si dělají pikniky pár metrů od trhovců, ti však občerstvení nabízet nesmějí.

Konání farmářských trhů bylo v Česku obnoveno 20. dubna. Od 11. května jsou otevřeny restaurační zahrádky, k tomuto datu se na farmářské trhy vrátilo občerstvení, to ale po týdnu dostalo stopku. Situaci popisují v tiskové zprávě provozovatelé pražských farmářských tržišť Náplavka, Kubáň a Heřmaňák ze spolku Archetyp a Asociace farmářských tržišť České republiky.

„Prodej občerstvení je běžnou a vyhledávanou součástí farmářských trhů, proto jsme se jako organizátoři upínali k datu 11. května, kdy vláda povolila konzumaci potravin a nápojů v restauračních zahrádkách. Vzhledem k tomu, že jsme dodrželi stejná bezpečnostní opatření jako provozovatelé zahrádek, měli jsme za to, že občerstvení součástí trhů být může,“ říká Jiří Sedláček, předseda Asociace farmářských tržišť ČR.

Galerie: Jak to vypadalo po otevření na farmářských trzích

Jak jsme popisovali v článku o zajištění bezpečnosti na farmářských trzích, pořadatelé přitom od počátku uvolňování opatření postrádali oficiální informace o podmínkách pro chod trhů. Podobný problém se opakuje i nyní: „Po týdnu fungování nás telefonicky upozornili pracovníci Krajské hygienické stanice na podnět ministerstva zdravotnictví, že občerstvení na farmářských trzích být nesmí. Prodej jídla a pití určeného k okamžité konzumaci jsme tak museli dočasně ukončit,“ uvádí Jiří Sedláček.

Diskriminace a absurdita, hodnotí zákaz provozovatelé i prodejci

Důvod zákazu prodeje občerstvení dle jeho slov organizátoři nechápou. „Zákaz považuji za jednoznačnou diskriminaci. Pokud jsou od 11. května otevřeny restaurační zahrádky, kde je povolena konzumace nápojů a jídla, a pokud se 25. května otevřely všechny gastronomické provozy, je absurdní zakazovat konzumovat potraviny na farmářských trzích.“ 

Jako absurdní vnímají zákaz nejen organizátoři, ale i prodejci. „Pravidelně se účastníme farmářských trhů na Náplavce a na náměstí Jiřího z Poděbrad. Zejména tam byla absurdita zákazu prodeje občerstvení velmi patrná,“ popisuje Tomáš Vobořil, majitel restaurací Podolka. Uvedené náměstí je obklopeno restauracemi, které ještě v době, kdy byly jejich zahrádky zavřené, prodávaly jídlo určené k okamžité konzumaci z okénka, lidé pak seděli v parku přímo u trhů, kde si dělali piknik.My museli prodávat studené balené jídlo v plastových vaničkách – spotřebovali jsme strašné množství obalového materiálu, kvůli balení se zvedla časová náročnost a tím samozřejmě i náklady. Rozdíl mezi konzumací jídla v restaurační zahrádce, parku nebo na farmářském trhu nevidím,“ komentuje Tomáš Vobořil.

Galerie: Jak to vypadalo po otevření na venkovních zahrádkách

Není jasný důvod ani termín

Důvod zákazu prodeje občerstvení organizátoři farmářských trhů neznají, zároveň nevědí, do kdy zákaz platí. „Zákaz platí do odvolání a věříme, že se tak, i na základě dopisu adresovaného ministru zdravotnictví, stane co nejdříve,“ doufá Jiří Sedláček.

Nejasností je ale víc – zmatek je dle provozovatelů farmářských trhů například v tom, zda jejich návštěvníci musejí mít roušku, nebo ne. „Z nařízení, které vláda vydala 18. května a platí od 25. května do odvolání, explicitně logicky vyplývá, že by návštěvníci farmářských trhů měli roušky nosit, nikde to ale nebylo přesně definováno. Od 25. května se mohou lidé při dodržení dvoumetrových rozestupů venku pohybovat bez roušek. Na velkých trzích, jako je Náplavka, je ale dodržení dvoumetrového odstupu v některých místech problematické, tam by tedy zákazníci roušky ještě mít měli. Naopak na menších trzích, jako je Kubáň nebo Heřmaňák, není s dvoumetrovými odstupy problém, tam by tedy zákazníci podle aktuálního nařízení už v rouškách být nemuseli, zda ale pro farmářské trhy neplatí i v tomto ohledu nějaká výjimka, nevíme,“ uzavírá Jiří Sedláček.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).