Hlavní navigace

Jak zabrání nehormonální tělísko otěhotnění? Tvarem i obsahem mědi

28. 3. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nehormonální antikoncepce je na vzestupu, stále více žen se nechce nechat ovlivňovat hormony a sází na nehormonální nitroděložní tělísko. Jak funguje a kolik stojí?

Nehormonální nitroděložní tělíska jsou moderním antikoncepčním řešením v případě, že nechcete, nebo nemůžete užívat hormonální antikoncepci. Zavádí se podle typu obvykle na pět let a jeho cena obvykle nepřesahuje tisíc pět set korun.

Nehormonální tělísko mohou užívat mladé dívky i kojící ženy

„Poslední statistiky z roku 2015 ukazují, že se od hormonální antikoncepce odkláníme, užívá ji méně než 45 % žen v plodném věku. V USA to bylo o rok dříve jen 15 % žen ve věku mezi 15 až 44 lety a celkově 25 % ze všech uživatelek hormonální antikoncepce,“ řekla nám před časem Kateřina Kadlecová, zakladatelka serveru Nehormonálka.cz. Začínáme se více zajímat o nehormonální formy antikoncepce.

Metody nehormonální antikoncepce

  • kondom – brání proniknutí spermií do pohlavních orgánů ženy,

Více ve speciálu Vyberte si správnou antikoncepci.

Poslední jmenované nehormonální nitroděložní tělísko se těší oblibě zejména pro svou nízkou cenu a dlouhodobou ochranu. 

Jak tělísko vypadá?

Tělísko je tvořené speciálním plastovým raménkem o velikosti několika málo mm a z části ovinuté měděným drátkem. Gynekolog vhodně vybraný druh tělíska zavádí do děložní dutiny.


Autor: Nitrodelozniteliska.cz

Měď má v působení tělíska významnou roli

Jak tělísko funguje, když neobsahuje hormony?

Antikoncepční vlastnosti tělíska fungují na principu mechanického zabránění početí, proto není nutné užívat hormony. Samotné tělísko lékař zavádí do děložní dutiny, kde fyzicky brání uhnízdění oplodněného vajíčka. Tělísko na děložní sliznici vytváří tzv. sterilní zánět, který je provázen přítomností velkého množství bílých krvinek působících spermicidně.

Měď má v působení tělíska významnou roli – mechanismus účinku zůstává stejný, ovšem neinfekční zánět je právě díky ní silnější. Do děložního hlenu uvolňuje kationty oslabující spermie. Blokuje transport spermií děložním hrdlem a na spermiích vyvolává změny, kvůli kterým nejsou schopné oplodnit vajíčko. Účinek tělíska s mědí je tak vysoce spolehlivý a pravděpodobnost početí je minimální.

Antikoncepční účinek nastává okamžitě po zavedení, stejně tak se ihned po vyjmutí schopnost počít obnovuje. Nespornou výhodou je nezávislost funkčnosti na trávicím ústrojí. Tělísko tak funguje i v případě, že proděláváme trávicí těžkosti.

Galerie: Druhy nehormonální antikoncepce

Tělísko je nenáročnou a cenově velmi dostupnou variantou antikoncepce, jejíž hlavní výhodou je vyhnutí se užívání hormonů. Nenarušuje hormonální rovnováhu a perioda zůstává zachována.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).