Hlavní navigace

První pomoc aneb: jak z řezných ran neudělat památku na celý život

Sdílet

 Autor: SXC
Hodí se vědět předem, co vám může pomoci, pokud se pořežete. Každý má jistě doma nějaký zažitý recept, ale je dobré mít v lékárničce například homeopatika. Nebo jeden český vynález.

Stojí jen pár korun, a vyplatí se je mít v lékárničce po ruce: léky Staphisagria 9 CH a Arnica montana 9 CH. Oba jsou homeopatika a oba se používají v okamžiku, kdy má člověk řezné rány. Což jsou mimochodem i situace po porodu císařským řezem.

Takže, co dělat, když se pořežete? Kromě toho, že si ranku standardním způsobem ošetříte, vydesinfikujete a sterilně převážete, zkuste si zároveň vzít pět globulí Staphisagrie a pět Arnicy. A pak je berte v intervalu po pěti třikrát denně. První lék pochází z rostliny stračky a hojí kůži, ten druhý, který je, jak už název napovídá, z Arnicy, staví krvácení.

Léky pomohou i ulevit od bolesti

Podle lékařky Hany Váňové, která se homeopatií zabývá, se osvědčilo jako první pomoc při řezném zranění brát oba léky bezprostředně po úrazu první hodinu co deset minut. „Arnica ulevuje od bolesti, působí na postižení kapilár. Staphysagria urychluje zacelení čistých řezných ran nožem či skalpelem a pomáhá odstraňovat bolesti,“ vysvětluje. A pozor: Arnica umí i zabránit vzniku modřin, je ale nutné lék podat co nejdřív.

Další lékařka Ilona Ludvíková doporučuje, že se vyplatí mít v lékárničce ještě další ampulku: s globulemi Hypericum perforatum 15 CH. Tento lék mimo jiné uleví od bolestí všude tam, kde je poraněné místo hojně protkáno nervy. „Dále pomůže zhojit i hluboké bodné rány  – samozřejmě po ošetření chirurgem,“ říká lékařka. Bere se pět globulí pětkrát denně a u všech zmiňovaných léků je vhodné využívat dvě tuby.

Pomůže i český zázrak – Hemagel

Věc, která například v mé lékárničce nikdy nechybí, protože jsem si ověřila, že opravdu funguje – Hemagel. Je to taková slizká věc, která má tendenci lepit se na všechno, zejména na povlečení, ale jde o jeden z nejúspěšnějších vynálezů českých vědců. Gel vznikl v Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd a má celosvětový patent.

Při pořezání stačí, když ránu vymyjete a desinfikujete a pak ji pokryjete Hemagelem. Ten je určen právě pro otevřené rány a díky tomu, že umí vázat takzvané reaktivní kyslíkové radikály, urychluje hojení ran. A to významně. Hojí rány takzvaným mokrým způsobem, který je skvělý pro lidi, kteří nechtějí mít strup a pak jizvu, což jsou následky, které právě vznikají při pořezání a hojení suchou cestou. Hemagel na sebe navíc umí vázat sekret z ran, takže zabrání i hnisání.

Používá se jednoduše: poté co ránu ošetříte, naneste gel a nechte působit. Ničím nepřikrývejte, jen po čase můžete obnovit vrstvu gelu. Na noc je vhodné velmi volně překrýt ránu sterilním obvazem, ale to jen proto, abyste si gelem neušpinili peřiny. Jinak ponechávejte ránu volně dýchající a pokrytou vrstvou hemagelu.

Vyzkoušejte, uvidíte. A samozřejmě: hluboké řezné a bodné rány musí nejprve vidět chirurg na pohotovosti či v nemocnici, aby je mohl sešít, tady ani hemagel ani homeopatika nepomohou.

Máte vlastní rodinný recept, co pomáhá při řezných poraněních? Využíváte bylinky či třeba obklady? Podělte se o radu!

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).