Hlavní navigace

Při úžehu a úpalu pomůže mokrá žínka i homeopatika

Sdílet

 Autor: SXC
Kdo se ještě nesetkal s úžehem či úpalem, má štěstí, ale třeba u malých dětí to jde rychle: organismus se přehřeje, a co teď? Kromě konvenční medicíny pomohou drobné triky i homeopatie.

Léto se blíží a s ním i častý úpal. Tedy přehřátí organismu, ať už vlivem slunce, nebo například kvůli tomu, že člověk (nebo malé dítě) zůstane dlouho na slunci v autě. A slunce umí způsobit i nepříjemné popáleniny. Znáte zásady první pomoci?

Úžeh - přehřátí mozku způsobené silným slunečním zářením
více informací, prevence, první pomoc: ÚŽEH

Úpal - reakce našeho organismu na jeho vystavení vysokým teplotám
více informací, prevence, první pomoc: ÚPAL

Mokrá žínka coby jednoduchá pomoc


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Úpal či úžeh hrozí jak na pláži, v autě při cestě na dovolenou, tak i v rozpáleném měs­tě

Mějte pro takové případy připravené na dlouhé cesty autem třeba k moři jednak mokré ubrousky či žínky v mikrotenovém sáčku. Předem je namočte ve slabé koupeli z obyčejného octa (mix jedna ku dvěma ocet vůči vodě). Uložte je někde v relativním chladu (například pod sedačkou auta nebo je stačí za jízdy na chvíli vyvěsit do průvanu otevřeného okénka, aby trochu zchladly) a vždy dvě a dvě omotané kolem zápěstí a kotníků pomohou tělu v případě přehřátí snížit teplotu.

Pro miminka mějte připravenu ještě jednu žínku na čelo – rychle dokáže snížit teplotu těla a odebrat přebytečnou horkost. Rychlou první pomocí je i jogurt nebo ještě lépe tvaroh, který koupíte někde cestou. Chladný, vytažený z lednice supermarketu, a natřený opět na čelo a zápěstí či kotníky, dokáže rychle vyhnat horkost z těla a snížit teplotu. Samozřejmostí je posadit člověka stiženého úpalem či úžehem do stínu a mimo dosah slunce a horka a zajistit mu dostatek tekutin. Pozor: nikoliv studených, ale vlažných.

Pomoci mohou i homeopatika

Vyrážíte-li za sluncem, vezměte s sebou také homeopatika. Taková Belladonna CH 6 třikrát denně šest bobulek se osvědčila nejen při všech přehřátích těla, ale i při nadměrném opalování, popáleninách na kůži, úpalu či úžehu. Také při všech akutních zánětech kůže, jimiž spáleniny ze slunce rozhodně jsou. Mimochodem: na ty platí kromě starého babského receptu jogurtu také český vynález Hemagel natřený v tenké vrstvě na velkou plochu spáleniny.

Další dobrá tubička je Aconitum CH 6. Opět třikrát denně, ale pět bobulek, umí zmírnit pocity horka v těle, pocit horké kůže a nesnesitelnou bolest popálenin. Hodí se tedy i tehdy, kdy už došlo na slunci k postižení kůže.

Lékařka Hana Váňová, která se homeopatii dlouhodobě věnuje, ještě nabízí další praktickou ampulku: Apis mellifica 15 CH. „Hodí se při pocitu bodání velkým množstvím rozžhavených jehliček na kůži. Bolesti se zlepšují studenými obklady a na horkou, růžově červenou kůži, pomůže brát i pět granulí co dvě až čtyři hodiny Apis mellificy,“ říká lékařka.

Puchýře se dají také vyléčit

Pokud jste to se spálením na slunci přehnali až do puchýřů, opět zkuste Hemagel – čirou lepkavou mast, která umí za mokra hojit rány. A přidejte také podle rady Hany Váňové homeopatikum Cantharis 9 CH, opět pět granulí co dvě až čtyři hodiny až do zlepšení potíží. „Nasazují se tehdy, jsou-li puchýřky naplněné čirou tekutinou. Jde o takzvaný zánětlivý stav kůže způsobený slunečními paprsky,“ popisuje.

Způsobí-li slunce horečku a vážnější potíže, můžete nasadit další lék: Gelsemium sempervirens 9 CH nebo 15 CH. Bere se podle Hany Váňové pět granulí čtyřikrát denně a to opět do zlepšení potíží. A začněte je brát v okamžiku, kdy tělo na teplo a přehřátí reagovalo horečkou, stavy spojenými s ochablostí, pocitem otupělosti či třesavkou. „Člověk má také obvykle zarudlý obličej, následuje silná bolest hlavy zvláště v zadní části, s vyzařováním bolestí do krku a ramen. Může být až dvojité vidění. Chybí pocit žízně při takovém stavu,“ říká lékařka, což ovšem neznamená, že postižený nežízní. Zavodnit tělo je nutné vždy a to opět vlažnou vodou po doušcích.

A ještě jedna rada od lékařky před cestou k moři: pořiďte si ampulku Natrum Muriaticum o síle 15 CH nebo 30 CH a užijte preventivně 1×10 granulí před cestou k moři. Mělo by to pomoci lidem citlivým na snadné spálení kůže, aby se tentokrát nespálili.  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).