Hlavní navigace

Jak si za dva tisíce zničit nehty?

5. 11. 2010

Sdílet

Leštičky na nehty jsou běžnou součástí manikúry. K sehnání jsou v drogeriích, ale třeba i na ulici. Jenže v rukách laika mohou i ublížit. Co vám hrozí, když péči o nehty přeženete?

„Chcete mít krásné zdravé nehty?“ Dealer z východu láká lámanou češtinou dámy v obchodním domě. Čtyřicátnice chvilku zaváhá, pak pokrčí rameny a nastaví požadovaný palec.  


Autor: Isifa.cz

„Máte moc krásnou ruku,“ snaží se dealer vlichotit, zatímco krátkými rychlými tahy přejíždí leštítkem nastavený nehet. „Tak, ještě to vezmeme touto stranou leštítka – ta je vyrobena z mořských řas, takže vaše nehty vyživí.“ Na závěr pak použije stranu leštítka vyrobenou prý z perel – má dodat ten správný lesk. Nehet se blýská víc než diamant na prstenu testované dámy. Pak to začíná. „Samotné leštítko stojí 400 korun, ale my vám k němu nabízíme ještě speciální výživné tonikum – opět výtažky z mořských řas, dále ošetřující olejíček na noc, gel na odstranění kůžiček… a to vše stojí dva tisíce korun. Dneska máme ale speciální akci – takže to můžete dostat o dvacet procent levněji. Tedy za tisíc šest set korun. Berete?“ 

Mladá dáma si prohlíží palec. „Kéž by se tak blýskaly i ostatní prsty,“ pomyslí si a vzápětí vytahuje peněženku. Dnes nakoupila dobře – o dvacet procent levněji, než by to stálo zítra. Hned odpoledne začne s leštěním.

Čtěte téma: Jak neriskovat zdraví na pedikúře

Pedikúra se může snadno proměnit v noční můru, při které hrozí nakažení nebezpečnými nemocemi. Jak si vybrat dobrou pedikúru a přitom neriskovat své zdraví?

Přehnaná péče nehtům škodí

Nejrůznějších pilníků a leštítek je na trhu skutečně mnoho a rozhodně nemusíte vytahovat z peněženky tisícovky. „Největší zájem je o čtyřhranné leštičky neboli lešticí bloky, které stojí okolo sto padesáti korun,“ říká prodavačka z drogerie na pražském Strossmayerově náměstí. Každá strana lešticího bloku je jinak barevná a jinak hrubá. Nejprve hrubou stranou přeleštíte nehtové nerovnosti a odstraníte odumřelé buňky. Pak postupně používáte jemnější strany, až docílíte skutečného lesku. Nehet vypadá, jako by byl nalakovaný bezbarvým lakem na nehty. „Tyto leštičky rychle upraví lesk nehtů a propůjčí jim viditelný přirozený lesk a perfektní pěstěný vzhled bez chemikálií. Používají se většinou k domácím účelům. Ideální na nehty jsou bloky jemné až středně jemné,“ doplňuje manikérka Hana Chobotská, Centrum trvalého zdraví Cordeus.


Autor: Isifa.cz

Jenže přehnaná péče někdy škodí. „Minulý týden k nám přišla na manikúru naprosto zoufalá paní. Prý už neví, co by měla se svými nehty udělat,“ vyprávěla mi manikérka Petra Lorencová ze salonu v Praze 1. Nešťastnici se lámaly nehty víc, než kdy dřív. „Měla je jak z papíru. Tenké a měkké.“ Manikérka se jí zeptala, jak o své nehty pečuje, jaké používá přípravky, krémy na ruce a podobně. Zákaznice prý vyzkoušela na své zubožené nehty snad všechny možné krémy. Žádný nepomáhá. O nehty prý ale pečuje denně – piluje, leští… „A to byl právě ten kamen úrazu. Paní si zakoupila leštidlo na nehty a používá jej každý den. Leštidla ovšem nejsou ke každodennímu používání!“

V rukách laika mohou být i zdánlivě neškodné leštičky na nehty nebezpečné. „Hrubá strana zajišťuje peeling nehtové ploténky. Peeling ale používejte maximálně jednou za měsíci s tím, že tahy musí být jemné a vedené pouze po povrchu nehtu, zvláště u spodního okraje poblíž nehtové kůžičky,“ dodává manikérka Petra.

Plíseň nehtů (onychomykóza) v databázi nemocí

Japonská manikúra

Dalším současným hitem je původem japonská péče zvaná P-Shine, která poměrně nedávno dorazila do České republiky. Japonská manikúra pomáhá roztřepeným, lámavým i nerostoucím nehtům. Také v tomto případě je ovšem třeba dodržovat určitá pravidla používání. „Tato oblíbená technika spočívá v tom, že nejprve nehet jemně zbrousíme pilníčkem, zaleštíme včelím voskem a poté se zaleští křemičitou hlinkou. Je to zcela bezpečné, protože se používají výhradně přírodní materiály. Technika je velmi oblíbená u zákaznic i zákazníků. Nehet po ní vypadá zdravě a přirozeně se leskne. Ideální doplnění pak ovšem posoudí manikérka. Není vhodné doplňovat častěji než jednou za měsíc, přeleštění leštičkou je možné i po čtrnácti dnech,“ vysvětluje Hana Chobotská.

Jak pečovat o nehty?

  • Nehty je vhodné pilovat, nikoliv stříhat.
  • Tahy brusným pilníkem vedeme pouze jedním směrem a korigujeme jím délku a tvar volného okraje nehtu.
  • Pilování nehtu vždy zakončíme pilováním lešticím pilníkem.
  • Nehty leštíme maximálně jednou za 14 dnů.
  • Nehtový peeling provádíme pouze jednou za měsíc.
  • Nehty můžeme zpevnit výživnými laky na nehty.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).