Hlavní navigace

Jak šel Karel s kůží na trh: Tolik trápení s obyčejnou plísní

9. 12. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Zkušení dermatologové říkávali, že kůže je dějiště emocí. Zrcadlí se na ní strach, vztek, stud. Potvrzuje se mi to v ordinaci, hovořím o tom na přednáškách, píšu v knížkách. S alternativou a symbolikou se to ale nesmí přehánět. Složitý problém má někdy úplně jednoduché řešení. Jako v příběhu pana Karla.

Ještě mu není čtyřicet a přes deset let se potýká se svědivými rudými skvrnami po celém těle. Když mi je ukázal, okamžitě mne napadla plíseň. Sám jsem se s ní kdysi jako cyklista, plavec, hokejista… potýkal. Kombinace nečistoty a zpocení pro ni vytvářejí ideální podmínky. Dokonce jsem tehdy měl i hlubokou plíseň nehtů na noze. Na to už masti a vodičky nestačí. Natrvalo jsem se jí zbavil prostřednictvím antimykotik. Bral jsem je tehdy tři týdny v podobě tablet. Lámal jsem si hlavu, proč Karel s problémem, se kterým si poradí každý dermatolog, přichází k psychosomatikovi. Tady je jeho příběh.

Potíže začaly již v době dospívání

Odmalička hrával fotbal, skoro každý den dělal nějaký sport. S hygienou kabin a praním dresů si nikdo hlavu nelámal. „Když mi bylo deset let, začaly se mi v tříslech a podpaží objevoval svědivé skvrny. Řešit jsem je začal asi v patnácti. Kožní doktorka mi předepsala masti a šampon,“ vzpomínal Karel. Po nich se potíže zmírnily, pak zase vracely. Záleželo na roční době a sportování. Horší to bylo v létě, při zpocení.

Po skončení vysoké školy Karel nastoupil do kanceláře, celý den seděl u počítače. Skvrny se rozšířily na hýždě a bedra. Zase navštívil kožní lékařku, stejná léčba, stejný výsledek. Potíže se střídavě zhoršovaly, kůže bolestivě pálila, skvrny vystupovaly navenek.

Pana Karla trápily bolestivé skvrny na pokožce
Autor: Archív pacienta

Pana Karla trápily bolestivé skvrny na pokožce

„Nevábný pohled. Byl jsem z toho otrávený, společensky znemožněný. V této době jsem se začal zajímat o alternativu.“

Hledání pomoci v alternativní léčbě

Karel nejprve navštívil čínskou lékařku: „Naordinovala mi nějakou hořkou tinkturu. Vůbec neúčinkovala. Pak jsem našel léčitele – esoterika. Ten mi pověděl, že skvrny jsou spojené s mým minulým životem kněze a že jsem byl upálen na hranici. S touto informací jsem bohužel nedokázal pracovat. Jak mohu změnit to, co se stalo v dávné minulosti?“ uvažoval a v knihách o alternativní medicíně dál hledal informace o poslání své nemoci.

„S čím je kůže spojená? Co nedovedu ve svém životě přijmout? V této době jsem prošel velkou přeměnou, pravidelně praktikuji jógu, žiji zdravě a šťastně. Skvrny přesto nemizely. Navštívil jsem také dva ájurvédské lékaře. Podle toho prvního jsem změnil svůj jídelníček a ten druhý mi zase zkoušel potírat skvrny různými přírodními mastmi. Bez účinku. Prošel jsem všemožnými detoxikacemi. Ať už vnitřními, pomocí olejů, přírodních léčiv a tinktur, nebo vnějšími, pomocí olejových koupelí. Nic nepomáhalo. Navrhovali mi akupunkturu a další způsoby, ale už mi to připadalo jako šílenství,“ popisuje Karel.

Přitom se cítil úplně zdravý, v osobním životě spokojený. Až na ty prokleté pálivé skvrny. „Ne a ne přijít na kloub, co mi signalizují. Tak jsem se rozhodl objednat k vám. Poslouchal jsem vás v Duši K s Jardou Duškem, Postupně jsem přečetl všechny vaše knihy. To, co říkáte a píšete, mi dává smysl. Doufal jsem, že vy ten problém rozlousknete.“

Tolik trápení s obyčejnou plísní

Nevěřil jsem vlastním uším ani očím. Takové martyrium, tolik let utrpení, obcházení léčitelů, detoxikací. S problémem, který umí moderní medicína jednoduše a rychle vyřešit.

„Už prosím nic nevymýšlejte, nestuduje, vykašlete se na symboliku. Máte obyčejnou plíseň a za ta léta je jí vaše tělo úplně promořené. Dám vám spojení na zkušenou kolegyni – dermatoložku, okamžitě ji vyhledejte, respektujte její doporučení. Vsadím se s vámi, že do dvou měsíců jste bez potíží, dejte mi prosím vědět, jak to proběhlo,“ poradil jsem Karlovi.

Zeptal jsem se ho také, jestli by byl ochoten příběh sepsat pro poučení ostatním. Jestli by „šel s kůží na trh“. Ochotně souhlasil. Hlášení přišlo za necelé tři měsíce.

Za tři týdny bylo po problému

„Vážený pane doktore,

z rozhovoru s Vámi před třemi měsíci jsem vycítil, že ve mně chcete vzbudit důvěru, uklidnit mě. To se podařilo. Po pětačtyřiceti minutách jste měl jasno. Naprosto mne odzbrojilo Vaše vysvětlení, že stejné kožní onemocnění jste měl, když jste závodil na kole, že stačí správný zásah chemie a potíže natrvalo zmizí.

Na Vaše doporučení jsem navštívil paní doktorku (moje předchozí zkušenosti s dermatology moc dobré nebyly). Byla milá, ochotná, profesionální. Odebrala mi vzorek kůže, nasadila třítýdenní užívání antimykotik, potírání mastí. Po skončení léčby všechny skvrny zmizely.

I teď, zhruba po dvou měsících, je moje kůže úplně čistá. Tenkrát jste se se mnou chtěl vsadit, že to zabere. Já jsem Vám ale už od začátku věřil. Sám se snažím žít svůj život zlatou střední cestou. Jakýkoliv extrém není podle mne zdravý ani udržitelný. Váš přístup, který kombinuje západní medicínu s východním myšlením, je podle mého názoru skvělý.
Velmi Vám děkuji a přeji hodně zdraví a trpělivosti.
S úctou. Karel J.“

Z cyklu Příběhy obyčejného uzdravení

Galerie: Pupínky na obličeji, které byste neměli zaměňovat

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Jan Hnízdil, věnuje se komplexní psychosomatické medicíně, www.hnizdozdravi.cz.

Je autorem řady knih, mimo jiné: Bolesti zad: Mýty a realita, Mým marodům, Zaříkávač nemocí, Příběhy obyčejného uzdravení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).