Otrávenou cuketu prozradí hořká chuť, ochutnávejte za syrova

Sdílet

Autor: Depositphotos
Období „Chceš cuketu?“ je v plném proudu a odborníci připomínají, že z tohoto (ale i dalších) druhů zeleniny hrozí i otrava. Ve výjimečných případech může skončit až hospitalizací. Špatnou cuketu okem nepoznáte, jedině po chuti, kterou ale může zamaskovat koření.

Jednou za čas se v médiích článek o tom, že se někdo otrávil cuketou, objeví. V Česku to byla například žena, která skončila v nemocnici se silnými bolestmi břicha, zvracením, krvavým vodnatým průjmem, hypotenzí, zvýšenými hladinami jaterních enzymů (transamináz), otokem a záněty orgánů v břiše, poškozením jater. Snědla pečenou cuketu s chlebem a takhle to dopadlo.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) proto i vzhledem k tomu, že nyní cukety dozrávají, připravil rádce, jak takovou špatnou cuketu poznat a co dělat, pokud máme na otravu podezření.

Nejedlý plod prozradí hořká chuť

Problémovými látkami v cuketách a jiné tykvovité zelenině (patří sem také dýně, okurky nebo melouny) jsou kukurbitaciny. Jde o sekundární metabolity hořké chuti, které rostlinám slouží jako obranné látky před škůdci – larvy a hmyz pak totiž plod nechají být. Šlechtěním se povedlo tvorbu těchto hořkých látek snížit. Jenže nebezpečí nezmizelo zcela.

„Pokud vystavíme jedlé druhy tykvovité zeleniny stresu (suchému, horkému počasí, nedostatku vláhy, velkým teplotním výkyvům, napadení škůdci a plísněmi, či nevhodnému skladování apod.), hořce nám to oplatí, protože kukurbitaciny je schopná zase začít produkovat. Nejcitlivější na tuto změnu se ukazují cuketa, patizón a špagetová dýně,“ upozorňují v průvodci Svatava Bischofová a Tomáš Pruša z Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ.

Žena skončila na JIP po otravě cuketou ze zahrádky. Snědla ji, i když byla hořká Přečtěte si také:

Žena skončila na JIP po otravě cuketou ze zahrádky. Snědla ji, i když byla hořká

Tykvovité druhy zeleniny jsou navíc cizosprašné, proto riziko tvorby kukurbitacinů v jedlých druzích hrozí i v případě zkřížení s okrasnými druhy. Nikdy bychom proto neměli pěstovat vedle sebe jedlé a okrasné druhy. Dobrý a špatný plod od sebe na pohled nerozeznáme, jedině chutí.

Příznaky se objeví do pár hodin

Jakkoliv zní zprávy o otravách cuketou děsivě, podle odborníků není potřeba se bát. „Nehořké (bezkukurbitacitové) verze cukety se rozhodně bát nemusíte. Ta hořká ale vhodná a bezpečná být nemusí. Kukurbitaciny mohou totiž působit na lidský organismus i toxicky. Podle studií na živých organismech je uváděná toxicita kukurbitacinů v rozmezí 2 až 12,5 mg/kg,“ uvádí SZÚ.

Potíž je i v tom, že kukurbitaciny jsou stabilní a ani vařením nebo zmražením se jich nezbavíme.

Jak ji poznat?

  • Okem nelze rozeznat jedlý a nejedlý plod tykvovité zeleniny. 
  • Kukurbitaciny jsou uvnitř celého plodu, nejdou umýt. 
  • Kukurbitaciny jsou tepelně stabilní, vařením či mražením se nezničí. 
  • Přidání koření či cukru může zakrýt hořkou chuť, ale ne účinky.

Prevence spočívá v podobě ochutnávky syrové zeleniny. Pokud je hořká, nekonzumujte ji a vyhoďte.

Při konzumaci kukurbitacinů záleží jak na jejich snědené dávce, tak i na vnímavosti daného jedince. Požití může proběhnout bezpříznakově, s lehkými příznaky, ale lze se setkat i se závažnými průběhy.

„Toxické projevy se objeví poměrně rychle, maximálně v řádu jednotek hodin po konzumaci. Příznaky jsou typicky spojeny s trávicím traktem, kde se mohou objevit křeče v břiše, bolesti břicha, zvracení, průjem s rizikem případné dehydratace. Mezi další příznaky můžeme zařadit bolest hlavy, slabost, hypotenzi, tachykardii a další,“ vyjmenovávají autoři rádce.

Symptomy mohou přetrvávat několik dní. Specifický protijed neexistuje, léčba probíhá právě jen zmírňováním příznaků.

Co dělat, když sníme podezřelou cuketu?

„Nepropadejte panice. Nedoporučuje se vyvolávat zvracení. Buď se nestane nic, nebo se během několika hodin mohou objevit zažívací obtíže, jako jsou nevolnost, zvracení, křeče v břiše nebo průjem. Příznaky většinou samy odezní během jednoho až dvou dnů,“ uklidňuje materiál SZÚ.

Jaký máte vztah k cuketám?

  • Miluju je
    67 %
  • Nesnáším je
    0 %
  • Jsou mi jedno
    33 %

Důležité je pít hodně vody, aby tělo lépe toxiny vyplavilo a nedošlo vlivem průjmu, nebo zvracení k dehydrataci. Vyvarujte se také těžkých jídel a dopřejte si odpočinek.

Nežádoucí účinky u malých dětí, starších nebo oslabených lidí se doporučují ihned konzultovat s lékařem. Pokud se objeví silné bolesti břicha, krev ve stolici, dlouhotrvající zvracení nebo horečka, nebo se stav zhoršuje, je třeba co nejdříve vyhledat lékařskou pomoc.

V případě dotazů nebo jakýchkoliv nejasností radí odborníci kontaktovat ošetřujícího lékaře, případně se poradit s Toxikologickým informačním centrem ne telefonních číslech 224 91 92 93 nebo 224 91 54 02.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).