Hlavní navigace

Cesta ke štíhlejší postavě? Fyzioterapeut pomůže nastartovat proces hubnutí a vydržet

26. 1. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Snažíte se v novém roce hubnout? Vrhli jste se na běh na běžkách? Či jste začali cvičit doma podle různých videí? Netrpělivě vyhlížíte konec lockdownu, kdy konečně vezmete posilovny útokem? A co na to vaše tělo?

Jak se vaše tělo cítí? Bolí jej něco? Umíte mu dopřát vedle tréninku také péči a odpočinek? Víte, jak se postavit k pohybu, který je u hubnutí nezbytný, když máte třeba artrózu, výhřez ploténky či jiné potíže? V mnoha těchto otázkách vám může pomoci právě fyzioterapeut, aniž jste to možná tušili.

Co se dozvíte v článku
  1. Pomoc fyzioterapeuta při hubnutí
  2. Nastartování procesu hubnutí
  3. Hledání slabin a potenciálu těla
  4. Odstranění bolestivého řetězce
  5. Správné fungování trávení
  6. Plus něco navíc
  7. Síla regenerace a vnímání těla

Pomoc fyzioterapeuta při hubnutí

Fyzioterapeut už v současné době není zdaleka pouze odborníkem na zablokovaná záda či regeneraci po ortopedické operaci či u neurologických onemocnění. Má v záloze mnoho nástrojů a metod, jak ovlivnit tělo i duši hlouběji.

Pracuje s orgány, fasciemi, samozřejmě klouby a svaly, ale i psychosomatikou a celkově péčí o duši a tělo, podle toho, jak si to klientova situace zrovna žádá. Nyní na začátku roku je mnoho lidí plných odhodlání plnit novoroční předsevzetí a začínají hubnout. Aby hubnutí bylo efektivní a trvalé, nestačí pouze změnit jídelníček. Je třeba zapojit pohyb, kvalitní spánek, ale právě i péči o tělo a duši.

U nás v Namao si zakládáme na komplexním přístupu ke klientovi. Snažíme se vždy hledat příčinu potíží a k jejich řešení přistoupit z mnoha různých směrů. Například u snižování váhy nejprve hledáme důvod, proč klient přibral a proč chce hubnout. Jedině, pokud má správnou motivaci, daří se mu dosáhnout vytouženého výsledku s mnohem menším úsilím, a hlavně tou nejpřirozenější cestou, která je mu nejbližší. Jsme klientovi k dispozici na jeho cestě a využíváme všechny naše fyzioterapeutické a celostní metody.

Co může fyzioterapeut nabídnout v cestě ke štíhlé linii:

  • lymfodrenáž,
  • masáže,
  • srovnání těla, aby sport byl bezbolestný a zdravý,
  • uvolnění svalů a dalších měkkých tkání,
  • skrze viscerální terapii urychlit trávení,
  • u těch, kteří běhají či chodí diagnostiku běhu, zlepšení techniky umožní běh téměř každému v jakémkoliv věku.

Pojďme se podívat blíže na to, jak jednotlivé metody pomáhají v praxi.

Nastartování procesu hubnutí

Nejčastěji a hned na začátku využíváme lymfodrenáž, která pomůže s odvodněním, vyčištěním organismu a zlepšením celkové vitality. Zvýší imunitu a poskytne pocit lehkosti.

V rámci ní se často fyzioterapeut zmíní o zdravém jídelníčku, který by měl předcházet opětovným otokům a narůstání váhy. Tím se celý proces krásně nastartuje.

Hledání slabin a potenciálu těla

Následně navazuje fyzioterapeutický kineziologický rozbor. Ten je velmi důležitý u každého, kdo chce snižovat váhu a začít se více hýbat.

V rámci vyšetření se dozvíte, kde má tělo největší slabiny a na co je třeba dávat pozor, ale také to, kde je jeho potenciál a na co je dobré se naopak soustředit. Například mnoho lidí nemůže kvůli bolestem kolen běhat, ale jejich tělo bude mít skvělé benefity ze silového cvičení, které bude šetrné ke kloubům.

Fyzioterapeut vám doporučí cvičení na doma či vás může v takovém cvičení vést i online. Poskytne videa cviků, které jsou zdravé, šetrné k zádům a zároveň opravdu posilují střed těla a další potřebné svaly. Ukázka takové lekce vytvořená naším studiem:

A další sestavy zdarma najdete na našem YouTube kanálu.

Odstranění bolestivého řetězce

V rámci fyzioterapeutické konzultace uvolňujeme blokády, zatuhlé fascie, jizvy, svaly, které brání v bezbolestném pohybu. Mnohdy totiž to, že máte artrózu, nemusí znamenat, že nemůžete chodit, běhat či poskakovat na hodině zumby.

Často se odstraněním bolestivého řetězce podaří kloubu poskytnout prostor a lépe zapojit svaly okolo něj. A tím se pohyb, který byl dříve velmi bolestivý, stane absolutně bezpečným a hladce proveditelným.

Tato manuální péče fyzioterapeuta by měla provázet člověka celým procesem snižování váhy. Jelikož mu bude pomáhat udržet svaly optimálně zapojené, dobře se vyrovnat se změnami váhy a těžiště, zachytí včas veškeré procesy, které by mohly vést k bolesti a demotivaci.

Správné fungování trávení

Fyzioterapeut také umí pracovat s orgány, což je velmi důležitá součást terapie u hubnoucích klientů. Obzvláště tam je důležité, aby trávicí systém fungoval dobře.

Pokud klienta trápí pálení žáhy, bolesti žaludku, syndrom dráždivého střeva, zácpa apod., je na místě navštívit odborníka, který se věnuje viscerální terapii, která skrze pohybový systém dokáže tyto věci velmi dobře uvolnit.

Trávení se zrychlí a s ním i celý metabolismus. Člověk bude lépe pálit kalorie, bude mít správný hlad ve správný čas, a hlavně jej rozpozná, nebude jíst z emoční, ale z fyzické potřeby těla.

Plus něco navíc

Pak jsou další nadstavbové metody, které ale mohou přinést obrovský užitek. Patří mezi ně zmíněná diagnostika běhu, ájurvéda, psychosomatická konzultace, somatické koučování a mnohé další.

Užitečné je vyhledat pomoc zařízení, které je založeno právě na spolupráci jednotlivých odborníků, díky čemuž je celý problém uchopen skutečně komplexně. My využíváme například znalosti ájurvédy, která tvoří obrovský celek nápomocný u nejen u hubnutí, ale u jakéhokoliv zdravotního problému. Terapeut sestaví jednotlivá doporučení, která se týkají jídelníčku, denního režimu, pohybu, spánku. S nalezením motivace a jejím hlubším prozkoumáním pomůže somatické koučování.

Síla regenerace a vnímání těla

A to nejdůležitější na konec. Mimo vyvíjení úsilí, plnění cílů, držení se nastaveného jídelníčku a tréninkového plánu je velmi důležité umět regenerovat. A tam fyzioterapeut sahá do své kapsy plné relaxačních technik – zejména masáží, ale i dechových a jiných relaxačních cvičení inspirovaných například jógou.

Mnoho lidí nabuzených začátkem roku přepálí start celého procesu. Hubnou příliš rychle, neodpočívají a nepečují o sebe. A pak rychle končí, v únoru je úsilí u konce. To vše vychází mimo jiné z neschopnosti vnímat své tělo.

Řekla bych, že právě toto je největší úkol fyzioterapeuta. Naučit klienta vnímat své tělo. Poslouchat, co mu dělá dobře – jaký sport, jaký pohyb, která masáž, jaké jídlo… Pravidelná práce s takovým odborníkem, pokud se sejdete například jednou za tři týdny, může velmi pomoci v umění naslouchat svému tělu. A jsem si jistá, že bez toho se žádný dlouhodobý proces neobejde. Hlavně tak, aby byl trvalý, postupný a vydrželi jste u něj až do konce. Napojení na tělo je stejně důležité jako nalezení příčiny a správného důvodu, proč chcete hubnout. A s tím samozřejmě i motivace. Věřím, že pak se výsledky dostaví téměř samy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Klára Tuzarová

Fyzioterapeutka, celostní terapeutka. V centru Namao uplatňuje celostní, holistický přístup ke klientům; propojuje práci fyzioterapeuta s prací psychoterapeuta či kouče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).