Hlavní navigace

Jak budou mít obchody otevřeno letos o Vánocích a na Silvestra

14. 12. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
I když to tak většinu nebereme, Vánoce jsou vlastně několik po sobě jdoucích velkých státních svátků, a proto mají obchody zavřeno. Na pár hodin si do nich můžete zajít jen na Štědrý den. Zavřeno bude také na Nový rok, zatímco na Silvestra můžete nakupovat skoro jako ve všední den – ale počítejte s tím, že zavíračka bude dříve než obvykle.

Do konce roku nás čekají tři velké státní svátky s uzavřením velkých obchodů, všechny připadají na Vánoce – v neděli 24. prosince musí být zavřeno po 12. hodině, oba následující dny se nesmí otevřít vůbec, jde o pondělí 25. prosince – 1. svátek vánoční a o úterý 26. prosince – 2. svátek vánoční. 

Na Silvestra – v neděli 31. prosince – budou mít obchody sice otevřeno, ale často se zkrácenou pracovní dobou. Některá obchodní centra zavírají už ve dvě, stejně jako různé řetězcové prodejny. Déle než do 18 hodin nemívá otevřeno nikdo.

Cukroví na váhu a jen druh, který máte rádi? Takové koupíte i v řetězci Přečtěte si také:

Cukroví na váhu a jen druh, který máte rádi? Takové koupíte i v řetězci

Kromě toho patří mezi takzvané velké státní svátky také 1. leden coby Den obnovy samostatného českého státu, který v roce 2024 připadá na pondělí. Dále pak Velikonoční pondělí – v roce 2024 to bude 1. dubna, 8. květen neboli Den vítězství, 28. září čili Den české státnosti a 28. října – Den vzniku samostatného československého státu. 

Jak bývá otevřeno: Přehled všech státních svátků

Zákon z roku 2016 o prodejní době v maloobchodě pravidelně vyvolává otázky zákazníků. Upravuje totiž prodejní, tedy hovorově otevírací dobu tak, aby byl v prodejnách nad 200 m2 stanoven zákaz prodeje v určité svátky a omezena prodejní doba na Štědrý den. V některé státní svátky je tedy otevřeno, v jiné zavřeno.

Máte rádi Vánoce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).