Zmrzlina může přinést osvěžení i průjem. Kontrolám nevyhověla polovina vzorků

9. 6. 2022

Sdílet

Autor: Depositphotos
Středočeští hygienici kontrolovali prodej zmrzliny. 56 % odebraných vzorků bylo nevyhovujících kvůli bakteriální kontaminaci.

Kvalitu zmrzliny v květnu vyrazili zkontrolovat středočeští hygienici. Ve čtvrtek v tiskové zprávě informovali, že není valná.

Co se dozvíte v článku
  1. Nejhůře dopadla zmrzlina na Kolínsku, Berounsku a Benešovsku
  2. Prodejci musí vydesinfikovat stroje
  3. Jaká jsou pravidla pro prodej zmrzliny na ulici?

„Do konce května pracovníci krajské hygienické stanice odebrali celkem 108 vzorků zmrzlin, jak točených, tak kopečkových. Laboratoří bylo 60 z nich vyhodnoceno jako nevyhovující. Obsahovaly totiž enterobakterie, které mohou citlivým jedincům způsobit závažné zažívací obtíže,“ informovala Dana Šalamunová, mluvčí Krajské hygienické stanice (KHS) Středočeského kraje.

Nevyhovělo tedy 56 % vzorků. A není to poprvé, co je podíl takto vysoký. Už loni se dle Státní zemědělské a potravinářské inspekce blížil k 50 %, což byl nejhorší výsledek za posledních pět let.

Nejhůře dopadla zmrzlina na Kolínsku, Berounsku a Benešovsku

Konkrétní hříšníky s ohledem na probíhající správní řízení nechce hygiena zveřejnit. Dana Šalamunová ale pro Vitalia.cz shrnula závěry alespoň po okresech. 

„Kontroly zatím proběhly v okresech Mladá Boleslav, Kolín, Beroun, Benešov, Nymburk a Rakovník. Když vezmeme počet odebraných versus nevyhovujících vzorků, jsou na tom nejhůře okresy Kolín, Beroun a Benešov. Ve všech bylo z 12 odebraných 10 nevyhovujících,“ uvádí mluvčí KHS.

Prodejci musí vydesinfikovat stroje

Prodejcům, jejichž zmrzlina nebyla v pořádku, hygienici nařídili sanitaci strojů pro výrobu točené zmrzliny, případně pozastavení výroby do předložení vyhovujícího laboratorního výsledku.

Nejčastější příčinou nevyhovující kvality zmrzlin bývá špatné nebo nepravidelně prováděné čistění a desinfekce zmrzlinového přístroje nebo, v případě zmrzliny kopečkové, nedostatečná čistota kleští používaných k nabírání zmrzliny. Ty by se podle hygieniků po každém nabrání zmrzliny měly opláchnout v čisté vodě a otřít. 

Důležité je také, aby obsluha ideálně nosila jednorázovou rukavici a brala jedlý kornoutek při vydávání porce zmrzliny ne do rukou, ale do ubrousku, a peníze přijímala jinou rukou, než vydává zmrzlinu.

Jaká jsou pravidla pro prodej zmrzliny na ulici?

  • Výrobník musí být na předsunutém prodejním místě chráněn před osluněním, přehřátím a nečistotami.
  • Prodejní pult musí být řešen tak, aby na něm byla pracovní plocha pro odkládání kornoutů se zmrzlinou, ubrousků nebo podávacích kornoutů a nádoba na kleště, ve které bude možná průběžná výměna vody.
  • Pro uložení ubrousků nebo podávacích kornoutů musí být vyčleněn vhodný prostor.
  • Prodejce musí mít vyřešenou manipulaci s penězi tak, aby se nedotýkal zároveň peněz a zároveň potravin.
  • V provozovně, v její čisté části, musí být vytvořeny podmínky pro přípravu směsi včetně míchání, skladování originálních či připravených směsí, pro uskladnění výrobníku, technologické vybavení pro jeho sanitaci a pro sanitaci prostoru předsunutého prodejního místa, dále zázemí pro obsluhu (šatna, WC).
  • Úsek přípravy zmrzliny v zázemí provozovny musí být vybaven pracovním stolem se dřezem s tekoucí teplou a studenou pitnou vodou, omyvatelnými stěnami a podlahou, event. chladicím zařízením pro uchovávání tekuté směsi, a v blízkosti úseku musí být umyvadlo na ruce.
Zdroj: HSHMP

Sledujete při koupi zmrzliny, zda prodavač dodržuje hygienická pravidla?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Kvíz týdne

Pupp, Ještěd, InterContinental: Poznejte slavné hotely podle fotek
1/15 otázek
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).