Hlavní navigace

Hubnutí pro muže – zcela jiné než u žen

2. 1. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jak hubnou muži? Rychleji než ženy, ale odhodlávají se déle. Mediální tlak na štíhlost se jich příliš netýká, když už něco chtějí, jsou to svaly. Je-li řeč o dietách, je to vždy spíš v ženském kontextu.

Muži se často pro shazování kil rozhodnou až ve chvíli, kdy mají zdravotní problémy. Ale zase umí být mnohem důslednější než ženy, které se často „prohubnou“ většinou života třeba bez větších úspěchů. V čem se liší hubnutí mužů a žen, kdo to má jednodušší a jaká jsou mužská specifika?

Co se dozvíte v článku
  1. Plavková sezóna jde mimo muže
  2. Kdy muži vyhledají odborníka
  3. Kdo rozhodně nemá hubnout
  4. Kdo vydrží hubnout déle – muž, nebo žena?
  5. Muži mají rychlejší výsledky
  6. Kdo má hubnutí jednodušší?
  7. Mužská obezita je rizikovější

Plavková sezóna jde mimo muže

Jsou obvykle dvě období, kdy je ženami ve fitcentrech přeplněno: před plavkovou sezónou a krátce po Novém roce, se kterým přicházejí předsevzetí. Podle výživového poradce KetoDiet Jiřího Skály je to jeden z hlavních rozdílů mezi ženami a muži a jejich přístupu k hubnutí.

„Muži přicházejí většinou v průběhu celého roku, což je oproti ženám celkem podstatný rozdíl. Ženy chodí nejvíce před létem, hodně párů si na letní měsíce plánuje i svatbu, takže v tomhle kontextu opět přicházejí hlavně ženy,“ říká Jiří Skála.

„Mužům většinou dlouho schází prvotní motivace a trvá jim mnohem delší dobu, než se k hubnutí vůbec odhodlají. Častěji to nechají dojít do stádia, kdy už se v důsledku obezity projeví i zdravotní problémy,“ dodává Marie Dobrovodská, která vede speciální kurzy hubnutí pro muže v organizaci STOB (Stop obezitě).

Kdy muži vyhledají odborníka

Ženy také mnohem dříve vědí – asi i díky všeobecnému ideálu ženské krásy z lifestylových časopisů – že je třeba něco shodit“. Část mužů si s něčím takovým dlouho hlavu neláme: „Přijdou až v momentě, kdy řeší následky nekvalitního životního stylu. Pro některé z nich dokonce není varovným signálem ani jejich špatný zdravotní stav,“ upozorňuje Jiří Skála.

Kdo rozhodně nemá hubnout

  • Kdo má váhu v normě
    Pokud máte v normě BMI, s hubnutím opatrně – měli byste mít opravdu rozumný důvod. V pásmu nadváhy zvažte zisky a ztráty z hubnutí a podle toho se rozhodněte. Pokud máte BMI nad 30, neváhejte a do hubnutí se pusťte.
  • Kdo již shodil větší počet kilogramů
    Vy, kteří jste byli hodně obézní, zhubli jste již větší počet kilogramů a dostali jste se do pásma nadváhy, buďte hrdí na to, co jste dokázali, a soustřeďte se spíše na udržení váhových úbytků než na další redukci váhy. Případně se do další redukce váhy pusťte až s časovým odstupem.
  • Kdo má podíl tuku v těle v normě
    Pokud nemáte více než 25 % tuku (ženy), resp. více než 20 % (muži), není potřeba váhu redukovat.
  • Kdo chce hubnout kvůli disproporcím
    Pokud vás trápí disproporce, vězte, že zhubnutím tento problém úplně nevyřešíte. Jako naschvál často zhubnete tam, kde to nepotřebujete, a pokud naberete, tak zase tam, kde už tuku máte hodně. Pokuste se tedy držet si váhu stabilní, třeba i v pásmu mírné nadváhy. Je to lepší řešení než se stále pohybovat mezi váhou normální a obezitou. Více v článku Zhubnout jen jednu partii těla? Prakticky nemožné.
  • Komu je shůry dáno více tuku
    Všechny znaky včetně výšky, inteligence i váhy jsou rozloženy dle Gaussovy křivky. To znamená, že 50 % lidí je v daném znaku v průměru, 25 % v podprůměru a 25 % v nadprůměru. To se týká i předpokladů k obezitě a je to jedna z příčin nespravedlnosti, proč si někteří dopřávají, co hrdlo ráčí, a jiní ne a ne zhubnout. Každému je dána do vínku nějaká biologická váha a kam až to s váhou dovede, záleží samozřejmě na jeho životním stylu. Chroničtí dietáři vědí, o čem je řeč. Pokud se vám při rozumném hubnutí váha zastaví na určitém bodu a níže to již nejde, nebojujte proti přírodě, i kdyby vaše váha byla v pásmu nadváhy.
  • Pro koho je hubnutí celoživotní náplní
    Už jste za život zhubli desítky kilogramů? Zasvětili jste život problematice váhy a už při hubnutí se těšíte, až se zase pořádně najíte? Máte tzv. černobílé myšlení (buď, anebo) a přemýšlení o váze a o jídle vám odčerpává mnoho životní energie? Pokud máte jen pár kilogramů navíc, pokuste se s nimi smířit a prožít i tak spokojený život. Jestliže to nezvládnete sami, svěřte se do péče psychologa. Pokud jste v pásmu obezity, do hubnutí se pusťte pod odborným vedením.
  • Kdo má problémy s poruchami příjmu potravy
    Máte-li nadváhu a v minulosti jste měli mentální anorexii či bulimii, prožijte raději spokojený život s pár kily navíc než s rizikem návratu nemoci.

Více v článku Mám nadváhu? Jsem obézní? Mám hubnout? 

„Existuje ale i skupina mužů, kteří zjistili, že jim například pohyb začal přinášet nejen mnoho zdravotních, ale i psychických benefitů a chtějí do toho zapojit i kvalitní stravu. Tito klienti mají většinou největší šanci na úspěch, protože si naplno uvědomili, že kvalitní péče o jejich tělesnou schránku se jim dříve nebo později v dobrém vrátí.“

Muže také přivádí k hubnutí často nová životní situace – rozvod nebo rozchod a snaha na sobě zamakat“ pro novou partnerku.

Kdo vydrží hubnout déle – muž, nebo žena?

V tomhle ohledu mají muži navrch. Možná je to tím, že hubnutím celkově nestráví tolik času v životě jako ženy. Minimálně teorii totiž ženy pečlivě studují velmi často, praxe v jejich případě ale podle odborníků často pokulhává. Jejich hubnutí i snaha o něj je provázena emocemi a duševním rozpoložením, nechají i svou snahu ovlivnit momentální náladou. Žena si dá zkrátka sladké na nervy“. Muži to mají jinak.

„Muži ve znalostech výživy pokulhávají, ale jakmile je načerpají, nedělá jim problém doporučení dodržovat. Jsou důslednější a neradi prohrávají.“ říká Marie Dobrovodská a doplňuje poznatky z kurzů hubnutí pro muže: „Muži se mi jeví jako systematičtější, respektují s minimem výhrad všechna doporučení. Rádi zapisují jídelníčky do nutričního programu, používají různé aplikace, krokoměry, vše vyhodnocují a evidují v grafech, tabulkách.“

Že mají muži ve výdrži navrch, potvrzuje i Jiří Skála: „Pokud se muž rozhodne pro změnu stravovacích návyků, většinou to nevzdá tak rychle jako žena. Do určité míry to může být způsobené větší cílevědomostí a odhodláním to nevzdat.“

Dalším důležitým bodem je podle něj fakt, že muži mají obecně mnohem menší tendenci se porovnávat s ostatními, co se vzhledu týče. Málokdy uslyšíte stěžovat si muže na to, že nebudou nikdy vypadat jako módní ikona z časopisu. Ženy toto téma řeší mnohem více a jednou z hlavních motivací pro ně je, že si okolí všimne, že nějaká změna nastala, a vyslouží si obdiv a uznání. Muži v sobě naopak mají spíše vnitřní motivaci, která vychází přímo z nich.“

Muži mají rychlejší výsledky

Díky fyziologickému faktoru, stavbě těla, zhubnou muži rychleji než jejich protějšky:

„Muži jsou statnější, mají více svalů, díky tomu i vyšší bazální metabolismus a mohou tedy více jíst. Výhodou pro ně je také fakt, že většinou hubnou poprvé a nemají častými dietami ‚zúsporněný‘ metabolismus tak jako ženy,“ vysvětluje Marie Dobrovodská.

„Nesmíme zapomenout ani na hormonální faktory, které velmi ovlivňují i psychické rozpoložení,“ potvrzuje Jiří Skála, že se muži také nenechají zviklat“ náladou a jejich odhodlání s sebou přinese rychleji výsledky než ženské hubnutí.

K rychlejšímu úbytku kil mužům pomáhá i rodinná situace – něco shodit chce totiž obvykle skoro každá žena, a tak partnera podporuje a začne vařit zdravěji. Naopak to je těžké – chce-li zbytek rodiny jen svíčkovou, když muž hubnout nepotřebuje či nechce, málokterá žena má ještě energii na to, aby si pro sebe připravila něco méně kalorického. Tématu se věnujeme podrobněji v článku Když chce doma hubnout jenom jeden…

Kdo má hubnutí jednodušší?

  • Z hlediska množství shozených kil jsou ve výhodě muži – mají většinou vyšší výchozí hmotnost, takže mají z čeho hubnout.
  • Muži mají také více svalů, tudíž i vyšší bazální metabolismus a mohou tedy při redukci váhy mít vyšší energetický příjem.
  • Když se muži odhodlají, zhubnou trvale, nehubnou tedy za život tolikrát jako ženy a nemají díky „jojo“ efektu úsporný metabolismus.
  • Muži dělají v jídelníčku většinou více chyb – takže je větší prostor, kde všude se dají návyky upravit.
  • Muže je jednodušší přimět k pohybu.
  • Ženy jsou obvykle nabité informacemi a předem tuší, co mají pro zhubnutí dělat.
  • Ženy často ale hubnou opakovaně a častými dietami si usporní metabolismus, nedělají už tolik chyb, takže se jim hubne obtížněji.
  • Ženy jsou k hubnutí více motivovány, je jim bližší se sdružovat a navzájem se podporovat, což jim pomáhá v motivaci.
  • Muži méně často vyhledávají odborníky a myslí si, že musí vše zvládnout sami.

Mužská obezita je rizikovější

Je dost věcí, které mají muži v hubnutí jednodušší. Vyvažuje je ale jedna velká nevýhoda – mužská obezita je mnohem rizikovější z hlediska zdravotních dopadů.

Tzv. androidní typ obezity – tedy tuk hlavně v oblasti břicha, jenž je pro muže typický – je oproti ženské „hrušce“ mnohem nebezpečnější: „Muži, kteří trpí androidním typem obezity, jsou vystaveni mnohým zdravotním rizikům. Nejčastěji se jedná o diabetes mellitus II. typu či kardiovaskulární problémy, kterými mohou být vysoký krevní tlak, ateroskleróza či infarkt myokardu,“ varuje Jiří Skála.

A kdy by měl muž zpozornět a své břicho raději pro kontrolu přeměřit?

„Obvod pasu nad 94 znamená vyšší riziko, obvod nad 102 je již vysoce rizikový,“ dodává závěrem Marie Dobrovodská.

Odborná spolupráce:

Marie Dobrovodská

Lektorka kurzů hubnutí STOB (Stop obezitě). STOB koncem ledna zahajuje unikátní Speciální kurz zdravého hubnutí pro muže se cvičením.


Jiří Skála

Výživový poradce, působí ve společnosti KetoDiet. KetoDiet sestavuje jídelníček individuálně pro muže i ženy.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).