Hlavní navigace

HPV pozitivní: Má smysl očkování, když už jste nakažení? Někdy pomůže těhotenství

14. 1. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
HPV infekce je v populaci častá a v souvislosti s ní se mluví i o prevenci v podobě očkování. Má ale smysl také pro ty, kteří jsou již HPV pozitivní? Jak se vlastně mohou viru zbavit?

V souvislosti s pohlavně přenosnými lidskými papilomaviry – human papillomavirus neboli HPV – se mluví o celosvětové pandemii. Jejich výskyt je zaznamenán prakticky všude tam, kde žijí lidé. Nejčastější je v Oceánii a Africe, za kterými následuje Evropa, Amerika a Asie. V současné době je infekce HPV nejčastějším patogenem odpovědným za rakovinu u žen. U mužů může způsobit rakovinu penisu, u obou pohlaví pak například rakovinu konečníku či kořene jazyka a mandlí.

Co se dozvíte v článku
  1. Největším strašákem je karcinom
  2. Jste HPV pozitivní?
  3. HPV infekci u žen může eliminovat těhotenství
  4. Rizikové faktory
  5. Očkování je pouze prevence

Největším strašákem je karcinom

Během života se s HPV setká až 80 % populace, žen i mužů. Obvykle se těchto virů dokáže tělo samo zbavit, často vymizí během dvou let, jindy ale mohou v organismu přetrvávat i desítky let a vést až k přednádorovým a nádorovým změnám.

Způsobuje zejména karcinom děložního čípku, na který v České republice každoročně zemře zhruba 300 žen, ale je uváděn i v souvislosti s mnoha dalšími onemocněními, včetně kožních a anogenitálních bradavic nebo rakoviny genitálií a horního aerodigestivního traktu.

Jste HPV pozitivní?

Nedávné výsledky unikátní české studie nazvané LIBUŠE prokázaly, že mezi českými ženami, které pravidelně navštěvují gynekologické preventivní kontroly, je sedm a půl procenta HPV pozitivních. To odpovídá i evropským datům, podle nichž mezi ženami staršími třiceti let lze očekávat mezi šesti až dvanácti procenty pozitivních.

Podobná čísla potvrzují i laboratoře. „Předběžné výsledky ukazují, že mezi vyšetřenými ženami je asi osm procent high risk HPV pozitivních a z toho je u třetiny přítomen vysoce rizikový genotyp HPV 16. Tyto ženy jsou v dané chvíli bez abnormalit v cytologickém vyšetření, jsou však ve výrazně vyšším riziku vzniku přednádorových změn, proto jim bude doporučeno další vyšetření – expertní kolposkopie a budou dále sledovány, aby se předešlo vzniku karcinomu,“ vysvětluje lékařka Markéta Trnková z laboratoře AeskuLab Patologie.

Jestli žena patří mezi pozitivní, může jednoduše zjistit absolvováním HPV DNA testu. Ženám ve věku 35 až 45 let hradí test zdravotní pojišťovny. Ženy, které nespadají do uvedené věkové kategorie, si mohou test u gynekologa vyžádat a zaplatit jako nadstandardní výkon. Jeho cena se pohybuje okolo 1000 korun.

HPV infekci u žen může eliminovat těhotenství

Pozitivní test na HPV pochopitelně ještě neznamená, že má člověk automaticky rakovinu. Přestože zatím není k dispozici žádný lék proti HPV, lidský organismus se s infekcí dokáže velmi často vypořádat spontánně sám. Zejména u žen do 30 let je přechodná přítomnost HPV častá a imunitní systém si s ní obvykle poradí.

„Dosud není k dispozici žádný lék proti HPV infekci, léčit umíme pouze projevy onemocnění,“ říká hlavní odborný garant studie LIBUŠE profesor Jiří Sláma a dodává, že zajímavým faktem je skutečnost, že pro děložní čípek je obecně velmi prospěšné těhotenství: „Těhotenství může nejen eliminovat HPV infekci, ale dokonce působí i jako ,samoléčba‘ části přednádorových změn. U vysokého procenta žen s abnormálními nálezy na čípku se nález v důsledku porodu a poporodních změn významně vylepší, nebo dokonce vymizí.“

Mohou za to hormonální a imunologické procesy způsobené hormonální bouří, která přichází zejména v časném šestinedělí a která výrazně nastartuje imunitní systém. „Dá se tedy s trochou nadsázky říct, že zjištění předrakovinových změn v těhotenství je vlastně štěstí v neštěstí, zejména díky vysoké naději na významné vylepšení stavu,“ doplňuje onkogynekolog.

Rizikové faktory

Rizikovým faktorem je bezpochyby promiskuita, protože zvyšuje šanci, že se člověk nakazí HPV infekcí. „Významně vyšší pravděpodobnost, že bude virus dlouhodobě přetrvávat v těle a povede k transformaci buněk do přednádorového nebo nádorového stadia, mají kuřačky. Dále jsou ohroženy ženy s poruchou imunity, ať už vrozenou, nebo získanou, například po transplantacích, u HIV pozitivních, u pacientek se systémovými chorobami atd.,“ dodává Jiří Sláma.

Odstranění jakéhokoli z rizikových faktorů může zásadním způsobem podpořit i eliminaci HPV infekce.

Očkování je pouze prevence

Proti HPV virům lze v dnešní době očkovat. Očkování je obecně doporučováno ještě před zahájením pohlavního života. Ale co lidé, kteří jsou již HPV pozitivní, má i pro ně očkování nějaký přínos? Očkování slouží pouze jako prevence. Již pozitivního pacienta  vakcinace infekce nezbaví. Může jej však ochránit před nákazou jinými typy HPV viru (HPV virů je dnes známa více než stovka, vakcíny máme proti těm nejčastějším).

„Přínos vakcinace není ovlivněn věkem. Profitovat z ní mohou téměř všechny věkové kategorie. Otázku je třeba posuzovat podle jiného hlediska – zda existuje riziko nové nákazy. Ve stabilním páru je takové riziko malé, naopak poměrně vysoké je u žen s náhodnými a krátkodobými vztahy nebo s nestálým partnerem. Existují také data o přínosu očkování jako prevenci recidivy po ošetření děložního čípku,“ doplňuje onkogynekolog.

Podle lékaře se žena, která žije v trvalém monogamním vztahu, ani nemusí příliš obávat toho, že by ji muž opětovné nakazil. Mužská anatomie je odlišná a virová infekce u mužů nemá vhodné podmínky k dlouhodobému přetrvávání. „Muž se HPV infekce zbavuje rychleji, obvykle do dvou let. Funguje tedy častěji jen jako přenašeč, nikoli jako dlouhodobý rezervoár infekce. Je tedy relativně vzácné, aby v trvalém vztahu docházelo k takzvanému pingpongovému předávání infekce mezi partnery,“ uklidňuje profesor Sláma.   

Při vzájemné partnerské věrnosti proto není důvod k omezování intimního kontaktu. Použití kondomu však lze podle lékaře podpořit, zejména při jiných než „konvenčních“ sexuálních aktivitách. Některá aktuální vědecká data totiž varují před nechráněným análním stykem, nejasnosti panují i kolem orálního sexu.

Odborná spolupráce:

Prof. MUDr. Jiří Sláma, Ph.D.

Gynekolog a porodník se zaměřením na onkogynekologii. Vedoucí onkogynekologického oddělení Gynekologicko-porodnické kliniky VFN a 1. LF UK v Praze. Hlavní odborný garant české studie LIBUŠE zaměřené na problematiku infekce HPV a karcinomu děložního čípku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).