Hlavní navigace

Prevence rakoviny děložního čípku: ženy se dočkají přesnějších testů

17. 8. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Ženy ve věku 35 a 45 let by se měly příští rok dočkat zavedení preventivních HPV testů. Ty významně pomáhají v prevenci rakoviny děložního čípku. Testy by tak doplnily klasické stěry z děložního hrdla, tzv. „cytologii“.

Zahraniční studie totiž dokazují, že každá pátá žena, která onemocní rakovinou děložního čípku, chodila na prevenci, a přesto nemoc nebyla pomocí cytologie včas odhalena. Vedoucí onkogynekologického oddělení Gynekologicko-porodnické kliniky VFN a 1. LF UK v Praze Prof. Jiří Sláma právě cytologické vyšetření označil v našem rozhovoru za v mnoha případech zastaralou metodu s řadou nevýhod, která až 40 % případů vyhodnotí falešně negativně. HPV testy tak odborníci uvítají.

Co navrhuje ministerstvo zdravotnictví

Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s odbornými lékařskými společnostmi navrhne zavedení preventivních HPV testů všem ženám po dovršení 35 a 45 let. Záměr podpořily také zdravotní pojišťovny, které přislíbily jejich hrazení.  

„Prevence rakoviny děložního čípku je zásadní. V posledních deseti letech došlo k poklesu výskytu onemocnění o 25 % a poklesu úmrtnosti na tento zhoubný nádor o 14 %. Díky screeningu karcinomu děložního hrdla, který má zejména za cíl zjistit již přednádorové stavy, se ročně zachytí desetitisíce abnormálních nálezů na sliznici děložního hrdla. Jejich včasnou terapií předejdeme samotnému vývoji ve zhoubný nádor. Nyní chceme screening doplnit provedením vysoce citlivých testů u třicetipětiletých a čtyřicetipětiletých žen,“ popisuje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

HPV

  • Lidský papilomavirus běžně rozšířený v celé populaci žen i mužů. Existuje přes 159 typů virů HPV, 14 z nich je prokazatelně příčinou většiny případů rakoviny.
  • Většina HPV infekcí odezní sama od sebe během několika měsíců.
  • Pokud infekce přetrvává, např. z důvodu snížené imunity, dalšího probíhajícího onemocnění apod., je pacientka prokazatelně ohrožena rakovinou.
  • 70 % případů rakoviny děložního čípku způsobují vysoce rizikové HPV 16 a HPV 18.

V čem pomůže HPV testování

Klasický screening, který u nás funguje, absolvovalo podle údajů ministerstva zdravotnictví aspoň jednou za dva roky v letech 2016–2017 téměř 80 % žen. I díky němu dochází k záchytu nádorových onemocnění v časných stadiích, která jsou dobře léčitelná. Cytologie ale odhaluje už přednádorové stavy na děložním čípku. Díky analýze DNA ze stěru děložního čípku je podle odborníků, kteří se touto problematikou dlouhodobě zabývají, možno přesně určit přítomnost viru HPV a stanovit míru ohrožení rakovinou. Na rozdíl od tradiční cytologie tento test umožňuje zjistit přítomnost infekce HPV mnohem dříve, než mohou být v důsledku jejího působení pozorovány přednádorové nebo nádorové změny na buňkách děložního čípku.

Galerie: Rakovina děložního čípku a viry HPV

Základní fakta o HPV testech

  • HPV test je moderní automatizovanou metodou, která zjišťuje přímo přítomnost vysoce rizikových typů HPV infekce. 
  • Díky analýze DNA ze stěru děložního čípku je možno přesně určit přítomnost viru HPV a stanovit míru ohrožení rakovinou. 
  • Na rozdíl od tradiční cytologie tento test umožňuje zjistit přítomnost viru HPV mnohem dříve, než mohou být v důsledku jejího působení pozorovány přednádorové nebo nádorové změny na buňkách děložního čípku.
  • HPV test je vhodný pro ženy starší 30 let, které chtějí mít jistotu, že nejsou infikovány vysoce rizikovým typem viru HPV, a chtějí se cítit v bezpečí i v následujících 3–5 letech. 
  • Doporučuje se také ženám mladším 30 let, jejichž cytologický stěr je normální, ale s výskytem nepravidelností (tzv. ASC-US), jejichž původ může, ale nemusí být způsoben virem HPV.
  • Prozatím pojišťovny hradí toto vyšetření pouze v případě pozitivního cytologického nálezu a na základě doporučení lékaře. 
  • Pacientka si nicméně test může kdykoliv vyžádat a uhradit ze svých prostředků, test stojí od pěti set do dvanácti set korun.

Zdroj: HPV College

Příští rok by měly test proplácet pojišťovny

U žen, které dosáhly věku 35 a 45 let, by se prevence měla posílit o test na HPV. Záměr ministerstva zdravotnictví podpořila jak Česká gynekologická a porodnická společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP), Společnost českých patologů a Společnost klinické cytologie, tak zdravotní pojišťovny.

„Jednoznačně podporujeme, aby se test HPV DNA u žen tohoto věku v rámci preventivní prohlídky prováděl. Připravujeme proto doporučení k jeho provádění. Pomohlo by to zlepšit výsledky ve vyhledávání žen s vyšším rizikem rozvoje rakoviny děložního čípku,“ říká předseda České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP Vladimír Dvořák. Stejný názor zastávají také zdravotní pojišťovny, které již začaly pracovat na úhradovém mechanismu. „Podporujeme návrh ministerstva a odborné společnosti na zařazení testu na HPV u žen v 35 a 45 letech ke stávajícímu modelu včasného záchytu,“ doplňuje náměstek Všeobecné zdravotní pojišťovny David Šmehlík.

„Návrh je jednoznačně správný. Doporučujeme modifikovat stávající screeningový algoritmus a zároveň zpracovat metodiku, která popíše postup v případě kombinací cytologických nálezů a zároveň provedení HPV testace. Počítáme také se zpracováním analýzy dopadu,“ uvádí Renata Knorová, předsedkyně zdravotní sekce Svazu zdravotních pojišťoven. Návrh na hrazení je nyní součástí legislativního procesu a měl by vejít v platnost od příštího roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).