Glykemický index jídla pomáhá s hubnutím. Zajímejte se o něj, i když nemáte cukrovku

Sdílet

Měření glykemického indexu
Autor: Shutterstock.com
Glykemický index je vhodné sledovat, i když netrpíte žádnou závažnou nemocí. Správná volba potravin s ohledem na tuto hodnotu může ovlivnit výši přijaté energie a může vám i pomoci s hubnutím.

Glykemický index (GI) je pojem, který dnes čím dál častěji slýcháme ve spojitosti se zdravým stravováním. Nejde ale o žádnou pomůcku „pro vyvolené“ nebo výhradně pro diabetiky. Správná volba potravin podle glykemického indexu může ovlivnit výši přijaté energie, pomoci s hubnutím, oddálit hlad a ochránit před civilizačními nemocemi. A právě v tom může být vaše každodenní jídlo silným nástrojem.

Co glykemický index vlastně je?

Stručně řečeno, glykemický index (GI) udává, jak rychle se po konzumaci určité potraviny zvýší hladina cukru v krvi, tzv. glykémie. Čím vyšší číslo, tím rychlejší a větší skok cukru po jídle nastane. 

Potraviny s vysokým GI způsobují rychlé zvýšení hladiny cukru v krvi, patří mezi ně sladkosti, bílé pečivo, brambory, ale i rýže. Naopak potraviny s nízkým GI, jako jsou luštěniny, celozrnné obiloviny nebo některé druhy ovoce a zeleniny, uvolňují cukr postupně a pomaleji, a to je pro naše tělo výhodnější. 

Vysoký GI (70 a více) mají např. bílé pečivo, brambory, kukuřičné lupínky nebo meloun.

Střední GI (56–69) mívají např. banány, batáty nebo celozrnný chléb.

Nízký GI (55 a méně) najdeme u luštěnin, ovesných vloček, některého ovoce či zeleniny. 

„Potraviny s nízkým GI nás zasytí na delší dobu a zabrání výkyvům cukru v krvi, které často vedou ke zbytečnému hladu nebo chutím na sladké. Mnoho z nás často netuší, že i některé zdravé potraviny, jako je například meloun či rýžový chlebíček, mohou mít vysoký GI, a proto je důležité sledovat nejen obsah kalorií, ale i hodnotu, jak daná potravina ovlivňuje naši glykémii. Zároveň musíme brát v potaz tzv. glykemickou nálož,“ vysvětluje Zuzana Melicharová, nutriční terapeutka Semix Pluso. 

Pojem glykemická nálož (GL) zohledňuje velikost porce a množství sacharidů v ní. Je tak realističtějším ukazatelem pro běžné stravování. Například uvedený meloun s vysokým GI má nízký obsah cukru na porci, tudíž má nízkou glykemickou nálož.

Proč se glykemickým indexem vůbec zabývat?

GI je důležitý zejména pro osoby s diabetem 2. typu, protože pomáhá udržet stabilní hladinu cukru v krvi a předcházet komplikacím. Ale prospívá sledovat ho i těm, kdo se nechtějí k cukrovce dopracovat, při hubnutí, v prevenci srdečně-cévních onemocnění nebo jako podpora při kolísající energii. 

Rozdělení potravin podle hodnoty glykemického indexu

Rozdělení potravin podle hodnoty glykemického indexu – slouží pro rychlou orientaci.

Autor: Shutterstock

Bohužel na většině potravin GI uveden není. Není to povinný údaj, a tak si ho spotřebitel musí vyhledat sám. K dispozici jsou veřejně dostupné tabulky (např. na stránkách Fakulty zdravotnických věd), případně mobilní aplikace zaměřené na zdravou výživu. Je dobré vědět, že ne všechny potraviny s nízkým glykemickým indexem jsou zdravé. Takové sýry mohou mít sice nízký glykemický index, ale obsahují hodně soli a tuku. Je proto přínosné, dívat se na stravu v širších souvislostech, a nejen podle jednoho kritéria.

„Mnoho lidí si neuvědomuje, proč je vlastně kolísání nějakého krevního cukru problémem. Opakované a vysoké výkyvy krevního cukru nutí organismus zvyšovat frekvenci a množství hormonu inzulínu v krvi. Jeho nadbytek v organismu však může vést k tomu, že tělo na něj už nebude reagovat a povede to k rozvoji jiných onemocnění. Výkyvy krevního cukru poškozují cévy, mohou poškodit nervy, orgány jako oči či ledviny. Výkyvy krevního cukru jdou ruku v ruce s únavou a podrážděností atd.,“ zmiňuje nutriční terapeutka Semix Pluso.

Chcete letos zhubnout?

Co všechno glykemický index ovlivňuje?

Možná vás překvapí, že GI nezáleží jen na tom, co jíme, ale ovlivňují ho i další faktory, jako jsou:

Způsob úpravy – rozvařené těstoviny nebo kaše mají vyšší GI než ty „na skus“, pečené brambory mají vyšší GI než vařené ve slupce
Forma potraviny – džus nebo pyré má vyšší GI než celý plod
Kombinace v jídle – tuky a bílkoviny zpomalují vstřebávání cukrů a snižují GI celého pokrmu
Zralost – čím je ovoce zralejší, tím vyšší mívá GI
Přítomnost vlákniny – nerozpustná vláknina zpomaluje vstřebávání sacharidů
Teplota jídla – zchlazené a znovu ohřáté škroby mají nižší GI, proto je výhodnější uvařenou rýži al dente nechat zchladnout a znovu přihřát.
Načasování – ranní snídaně má obvykle nižší glykemickou odpověď než pozdní večerní jídlo
Fermentace – kvašené těsto má nižší GI než běžné pečivo, kysané zelí ke knedlíkům snižuje GI jídla

neapolská pizza

Z jakého města pochází mortadela, kde vymysleli curry wurst a odkud je trdelník

Cestujete rádi? A ochutnáváte přitom typické místní pokrmy? Pak by pro vás náš dnešní kvíz mohl být hračkou. Schválně, u kolika z jeho patnácti otázek trefíte správnou odpověď.

Vytěžte z potravin maximum

Volte potraviny, které přirozeně patří mezi ty s nízkým GI. Typicky jde o luštěniny, celozrnné obiloviny, ovesné vločky, semínka nebo fermentované produkty. „Ovesné vločky obsahují hodně vlákniny, zejména betaglukany, což jsou speciální typy rozpustné vlákniny vytvářející v trávicím traktu gel. Díky němu se cukr z potravy vstřebává pomaleji. Mají nízký glykemický index a skvěle zasytí na delší dobu, podporují i zdraví střev a metabolismu. Doporučuji si je dopřát ke snídani a vsadit na klíčené ovesné vločky. Udělejte si ovesnou kaši nebo sáhněte po fermentovaném dezertu z klíčeného ovsa zvaném Ovsánek, jehož natural verze je bez přidaného cukru. Stačí přidat ovoce, oříšky či semínka a zdravý start dne máte vyřešen, bonusem může být, že je bez laktózy,“ doporučuje nutriční terapeutka. 

Praktický návod: jak na talíř s nízkým GI?

  • Nahraďte obilniny a výrobky z nich celozrnnou variantou.
  • Ke každému jídlu přidejte bílkoviny a zdravé tuky.
  • Vyhýbejte se slazeným nápojům.
  • Sladký dezert si dejte raději po hlavním jídle, ne na lačno.
  • Nezapomínejte v jídelníčku na vlákninu, ta snižuje GI a podporuje zdravé trávení.

„Když si dáte samotný pufovaný rýžový chlebíček, tělo rychle využije cukr a brzy dostanete hlad. Když ho ale namažete čerstvým sýrem a přidáte plátek rajčete, glykemický index snížíte. A zároveň se i víc zasytíte,“ popisuje nutriční terapeutka Melicharová ze Semixu. 

Tabulka glykemických indexů (GI) potravin

Referenční hodnotou je glukóza, její GI = 100

Smažené hranolky 95 
Brambory pečené v troubě 95
Bramborová kaše 90
Brambory vařené ve slupce 65
Loupaný hrách 22
Čočka hnědá 30
Fazole bílé 30
Bílý Jogurt 35
Celozrnný chleba 65
Corn flakes 85
Vlašské ořechy 15
Hodnota 10 a méně: Zelenina kořenová, saláty, houby, rajčata, lilky, paprika, zelí, brokolice

Zdroj: Tabulka glykemických indexů (GI) potravin FZV (https://www.fzv.cz/)

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).