Hlavní navigace

Elixír z jablečného octa: rychlý recept na posilující tonikum

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Perfektní tonikum z jablečného octa, cibule, česneku a ostrého koření posiluje imunitní systém a má celou řadu dalších benefitů. Připravíte ho i doma podle jednoduchého receptu.

Tonikum z jablečného octa, zeleniny a koření má blahodárné působení na celý organismus. Čistí tělo od choroboplodných zárodků, nahromaděných toxinů, posiluje imunitní systém, odkyseluje, podporuje metabolismus, prospívá játrům, ledvinám, srdci, cévnímu a žilnímu systému. Zvyšuje vitalitu organismu a pomáhá při redukci váhy.

Jak na to?

Přípravu tonika zvládnete i doma, z dostupných surovin.

Tonikum z jablečného octa

Potřebujeme: 4 dl kvalitního jablečného octa (nejlépe domácí či v bio kvalitě), na špičku kulatého nože kajenského pepře, půl lžičky kořene kurkumy, 1 nasekanou větší cibuli, 5 stroužků česneku, na špičku kulatého nože chilli, na špičku kulatého nože nového koření

Všechny ingredience smícháme, zalijeme jablečným octem a krátce rozmixujeme, poté vše necháme 4 hodiny v klidu louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme, vzniklé tonikum nalijeme do skleněné nádoby a vložíme do ledničky (tonikum vydrží v lednici cca 7 dní). Užíváme 2× denně 1 čajovou lžičku tonika do 1–2 dl vody pokojové teploty.

Pro zesílení detoxikačního účinku můžeme do tonika přidat lžíci čerstvé kopřivy nebo lžíci lístků medvědího česneku či lžíci lístků smetánky (pampelišky), případně všechny tyto přísady naráz.

Jelikož toto tonikum nemá žádné vedlejší účinky, můžeme ho s klidem popíjet dlouhodobě, třeba i po celé období epidemie koronaviru.

Informace o COVID-19 na jednom místě

Onemocněni COVID-19 způsobuje koronavirus SARS-CoV-2, jehož epidemie vypukla na konci roku 2019 v Číně, v březnu 2020 byla WHO byla prohlášena za pandemii. Všechny naše texty ke koronaviru a COVID-19 najdete zde.

Toto tonikum můžeme užívat souběžně s kořeněným čajem, zesílí se tak posilující a léčebné účinky na celý organismus.

Léčivé účinky

Jednotlivé složky octového elixíru mají řadu přínosů pro organismus.

Jablečný ocet

Ocet z jablek je bohatý na minerální látky – draslík, vápník, fosfor, sodík a většinu stopových prvků. Příznivě působí na metabolismus živin a má výrazné antivirové, antibakteriální a antimykotické působení. Dále posiluje imunitní systém, působí močopudně, pomáhá při revmatismu, dně i artróze, povzbuzuje činnost jater, ledvin a prospívá srdci a krvetvorbě.

Návod na přípravu domácího jablečného octa

  • Jeden kilogram jablek umyjeme, nastrouháme i se slupkou a jádřincem (to je důležité, jinak by ocet ztratil na léčebné hodnotě), vložíme do skleněné nádoby a zalijeme vodou tak, aby sahala 5 centimetrů nad jablka.
  • Přiklopíme víčkem a necháme zhruba 1 týden na teplém místě.
  • Dvakrát za den odklopíme a dřevěnou vařečkou důkladně promícháme.
  • Po týdnu dobře přecedíme, zase nádobu uzavřeme a uschováme již v lednici.
  • Po dalším týdnu opět scedíme a znovu uzavřeme a dáme na dalších 21 dní na temné chladné místo.
  • Po uplynutí této doby přelijeme přes plátýnko, nalijeme do tmavých skleněných lahví, uzavřeme a skladujeme v lednici. Takto připravený ocet vydrží v chladnu i rok.

Kajenský pepř

Kajenský pepř výrazně zvyšuje prokrvení, a tak prohřívá organismus, má mírné antivirové a antibakteriální účinky. Dále pomáhá při potížích s klouby a posiluje činnost srdce.

Kořen kurkumy

Kurkuma má výrazné antioxidační účinky, což znamená, že poskytuje ochranu proti poškození buněk volnými radikály, nestabilními molekulami kyslíku. Rovněž se může pyšnit silnými antivirovým, antibakteriálním a antifungicidním působením na náš organismus. Kořen této rostliny příznivě působí na játra i žlučník, které regeneruje a zvyšuje vylučování žluči. Zlepšuje chuť k jídlu, podporuje enzymatickou činnost slinivky, omezuje hnilobné procesy v zažívacím traktu, má protizánětlivé účinky a působí proti parazitům.

Cibule

Cibule likviduje v organismu viry, bakterie i plísně, pomáhá rozpouštět hleny. Dále stimuluje srdečně-cévní systém, působí antiskleroticky, prospívá trávení.

Česnek

Česnek obsahuje silici, která obsahuje síru a má silné antiseptické vlastnosti. Nejúčinnější látkou je allicin, který vzniká až při mechanickém poškození česnekových buněk – rozříznutí, rozmačkání. Začne se totiž uvolňovat enzym, díky němu se přeměňuje neaktivní sloučenina alliin na allicin. Allicin úžasně likviduje celou škálu různých bakterií, plísní, virů a kvasinek, například původce úplavice, tyfu, cholery, tuberkulózy, je účinný proti stafylokokům, streptokokům, prvokům (Trichomonas vaginalis).

Chilli

Chilli má antibakteriální, antivirové a antimykotické účinky, takže zmírňuje příznaky nachlazení a všech respiračních chorob. Rovněž pomáhá snižovat riziko srdečních nemocí snižováním hladiny cholesterolu a triglyceridů. Používá se také jako lék na zlepšení krevního oběhu.

Nové koření

Nové koření má výrazné antibakteriální, antivirové a antimykotické působení. Je rovněž účinné i proti parazitům. Pomáhá při nachlazení, kašli, rýmě, infekcích močových cest, zánětech. Dále zvyšuje chuť k jídlu, podporuje trávení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).