Hlavní navigace

Dojit chodili s čelovkami. Dnes mají velké stádo a vyrábějí kvalitní mléko a sýry

10. 1. 2022

Sdílet

 Autor: Regionální potravina
První kozu koupili kvůli dětem. Pak si manželé Marunovi začali plnit životní sen, ale snadné to nebylo, chyběla elektřina, voda i pomocníci. Dnes jejich Ekofarma Útušice hospodaří s ohledem k přírodě i kvalitě produktů. Týdně vyprodukuje až 300 litrů kozího mléka a vyrobí 15 kg sýra.

Touhu mít vlastní hospodářství měli vždy. Manželé Kateřina a Luděk Marunovi žijí v malé obci kousek od Plzně. Kateřina Marunová má farmaření v krvi, a tak společně navázali na tradici jejích prapředků i tatínka. Před devíti lety pořídili první kozu a stádo se jim rychle rozrůstalo. Na zelených loukách za domem se jich nyní pase ke čtyřiceti. K tomu na Ekofarmě Útušice chovají krávy, koně a jednoho osla. Kozí mléko následně zpracovávají na jogurty a sýry. Jejich bio jogurtové kozí mléko s příchutí borůvky v roce 2021 získalo ocenění Regionální potravina v Plzeňském kraji.

Co se dozvíte v článku
  1. Chtěli „jen vlastní mléko pro děti“
  2. Začátky bez elektřiny a bez vody
  3. Hospodaří šetrně a s ohledem k přírodě
  4. Ocenění kvality získali již podruhé
  5. Nová bourárna i mlékárna

Chtěli „jen vlastní mléko pro děti“

Na Ekofarmě Útušice je stále živo. Po areálu pobíhají děti, za statkem se pasou kozy, koně a krávy, na dvorku je ustájený oslík a poníci. Je tu zkrátka čilý ruch a člověk se nikdy nenudí. Manželé Marunovi mají čtyři malé děti a páté je nyní na cestě. A právě příchod prvních z nich dal důvod k pořízení první kozy.

„Dětství mám s kozami spojené, doma jsme je chovali a mně se to vždy moc líbilo. Nechtěla jsem dětem kupovat mléko a kojenecké výživy z obchodu, ale dávat jim plnohodnotné mléko,“ vysvětluje Kateřina Marunová, která na statku v Útušicích vyrůstala a její předci tu žili a hospodařili již od poloviny 17. století.

Za minulého režimu se měla farma změnit v bytovky. Nakonec JZD vybudovalo na jejich pozemcích teletník. Po revoluci byl zkrachovalý areál nevyužívaný. „Přišlo nám škoda, aby byly všechny budovy a pozemky po bývalém JZD opuštěné, tak jsme se pustili do hospodaření,“ popisuje Luděk Maruna.

Začátky bez elektřiny a bez vody

„Můj tatínek nás nejdříve od farmaření odrazoval. Na vlastní kůži zažil, jaká je to dřina. Ostatně to jsme zprvu pocítili i my,“ říká Kateřina Marunová. „Začátky nebyly lehké, bez elektřiny jsme se syny jako čtyři světlušky chodili s čelovkami dojit. Vodu jsme vozili v cisterně za autem,“ vzpomíná dnes. Kozy vyžadují péči sedm dní v týdnu – dvakrát denně potřebují podojit.

„Na začátku jsme neměli žádné pomocníky. Vzpomínám si, jak jsme byli s manželem oba nemocní, ale podojit kozu stejně jeden z nás jít musel. Je to zkrátka i velká zodpovědnost,“ říká Kateřina Marunová. Nyní už mají budoucí následovníky: desetiletého Luďka, sedmiletého Kubu a dvojčátka Violu a Viléma, kterým už jsou dva roky.

Hospodaří šetrně a s ohledem k přírodě

Farma si zakládá na tom, že všechny procesy probíhají ekologicky a s ohledem k přírodě. Rodina Marunova má stoprocentní kontrolu nad tím, jak mléko a další kozí produkty vznikají, a tedy i co obsahují. „Naše hospodaření usiluje o uzavřený koloběh. Na polích vypěstujeme krmivo pro naše zvířata i slámu, kterou jim podestýláme, a vyprodukovaný hnůj následně vracíme na pole jako hnojivo. Zároveň provozujeme pro dvě okolní obce kompostárnu, kde tvoříme další organickou hmotu. Tu též dáváme zpět na pole,“ vysvětluje Luděk Maruna.

Farma Útušice tak představuje šetrné řešení výroby mléčných produktů a ukazuje, jak eticky a zodpovědně přistupovat k hospodaření. Kateřina Marunová prodává čerstvé nepasterizované kozí mléko a rovněž vyrábí kozí jogurty a sýry. „Studovala jsem úplně v jiném oboru, mám Vysokou ekonomickou školu v Praze, proto jsem se znalosti o výrobě mléčných produktů učila sama z internetu a načítala jsem knihy. Velmi mi pak pomohlo školení, na které jsem se přihlásila a absolvovala,“ popisuje.

Ocenění kvality získali již podruhé

V soutěži Regionální potravina za rok 2021 získalo jejich jogurtové kozí mléko s příchutí borůvky ocenění pro Plzeňský kraj. Prestižní známka kvality jim za kozí mléko připadla již podruhé. „Je to pro nás velká pocta a máme z toho obrovskou radost. Když jsme získali první ocenění v roce 2019, povědomí o našem mléce se velmi rozšířilo a záhy se nám opravdu navýšila poptávka po našich kozích produktech. Lidé jezdili z daleka cíleně na naši farmu, byla to pro nás skvělá změna,“ vzpomíná Kateřina Marunová.

Ocenění jim rovněž přineslo možnost účastnit se spousty trhů a zajímavých gastroakcí, i když společně přiznávají, že kvůli malým dětem na tyto akce nyní moc času nezbývá.

Nová bourárna i mlékárna

Farma Útušice nyní vyprodukuje týdně až 300 litrů kozího mléka a vyrobí 15 kg sýra. Klientelu má širokou, především z nedaleké Plzně a střediskové obce Štěnovice, kam se přistěhovalo mnoho mladých rodin s malými dětmi toužících po kvalitních potravinách. „Často se nám stává, že přijede pán, co bere produkty pro všechny kolegy z práce, nebo přinese objednávky všech členů rodiny,“ směje se Luděk Maruna.

Farma Útušice má zatím omezenou distribuční síť, proto základ tvoří odběr přímo na místě. Jejich mléko lze zároveň sehnat ve dvou prodejnách v Plzni. „Do budoucna bych rád postavil bourárnu masa, rovněž pracujeme na nové mlékárně. Moje manželka má ale teď plány jasné, na jaře příštího roku se nám narodí další člen rodiny,“ uzavírá s úsměvem Luděk Maruna.

Více informací o ocenění Regionální potravina, oceněných výrobcích i producentech naleznete na stránkách projektu. Přečtěte si i další příběhy regionálních potravin.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).