Hlavní navigace

Éčka potěší v peněžence. Ne v potravinách

29. 11. 2013

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Patříte k těm, kdo sledují přídavné látky, lidově zvané „éčka“ na etiketách potravin? Pokud disponujete chytrým telefonem, máme pro vás užitečný tip: mobilní aplikaci Éčka v potravinách.

Rychlá, jednoduchá, přehledná. Takto nejčastěji hodnotí uživatelé aplikaci Éčka v potravinách ve veřejně dostupných recenzích. Já si dovolím doplnit, že v naší zemi také nezbytná. Stažení do mobilu je zdarma, trvá pár sekund, nevyžaduje žádné povolení s užíváním osobních údajů, jak je zvykem. Neobtěžují vás žádné reklamy. Výhodou také je, že její další užívání (kromě stažení) není podmíněno internetovým připojením. Tvůrci aplikace ji představují jako rychlého průvodce v rozsáhlé databázi „éček“, která po zobrazení výsledků poskytuje základní přehled vlastností aditiv v potravinách, díky nimž snadno rozpoznáte, zda je látka zdraví nebezpečná. 

Katalog éček:

Po stažení aplikace a otevření okna se dozvíte víc o aplikaci a můžete ji začít okamžitě využívat. Aplikaci oceníte, pokud si chcete zkontrolovat obsah zboží ve vaší lednici nebo zrovna vybíráte potraviny v supermarketu.

Díky přehledné grafice vám slouží zcela intuitivně. Pro rychlé vyhledávání použijte lupu v horní liště. Přídavné látky je možné snadno vyhledat podle čísla nebo vypsáním celého názvu. To oceníme především v dnešní době, kdy se nás výrobci snaží přelstít uváděním celých názvů „éček“ místo známé zkratky E a čísla. Nezkušený „éčkový detektiv“ tak může podlehnout dojmu, že výrobek, který si hodlá koupit, je zcela bez konzervantů, regulátorů, emulgátorů, stabilizátorů, lešticích látek a jiných „užitečných“ aditiv, která mají prodlužovat trvanlivost, zlepšovat chuť, vzhled či vůni potravin.

Vyberte si: PRAKTICKÉ APLIKACE PRO VÝBĚR A NÁKUP POTRAVIN

Ne všechna éčka škodí

Databáze aktuálně obsahuje více než 500 záznamů. Ne všechna éčka jsou nebezpečná, některá jsou dokonce zdraví prospěšná (např. vitamíny). S rozlišením, co je bezpečné a co ne, vám pomůže právě tato aplikace. Po zadání čísla nebo jména aditiva do pole vyhledávače se vám zobrazí základní vlastnosti látky ve formě symbolů. Závažnost škodlivosti je odstupňována barevně od nebezpečných látek červeně, po příznivě působící látky modře. Databáze definuje i případy, kdy škodlivost látky není známa. Okamžitě se tak dozvíte o míře škodlivosti látky, její vhodnosti pro vegetariány (zdali je nebo není živočišního původu), bezpečnosti pro alergiky nebo pro děti.

Ve výčtu informací se také uvádí, zda je látka geneticky modifikována, či nikoliv. Poslední symbol definuje, o jaký typ látky jde. Pravidelným používáním aplikace se naučíte rozpoznávat symboly zpaměti a identifikace éček pomocí této aplikace bude ještě rychlejší. Základní pravidlo je, čím víc červených symbolů, tím rychleji vraťte výrobek do regálu.

Pokud očekáváte, že si zde počtete víc informací k vyhledávanému „éčku“, budete možná zklamáni. Kompenzací vám mohou být články o zdraví z různých zdrojů, které autor aplikace doplnil do obsahu. Co lze na aplikaci ocenit, je také její dostupnost zdarma. V poměru k užitečnosti aplikace je na zvážení každého pravidelného uživatele, zda autorovi dodatečně dobrovolně přispěje částkou 30 Kč přes záložku Podpořit. Aplikace je skvělým pomocníkem při zdravém nakupování a také rozumným krokem ke zdravějšímu životu.

Mobilní aplikace Éčka v potravinách

Aplikace je ke stažení zdarma zatím jen pro Android zde:

https://play.google.com/sto­re/apps/details?id=com.msd­.food.additive.google&hl=cs

Čtěte dále: Jak poznat kvalitní potraviny? Podívejte se:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Specializuje se na marketing a reklamu služeb a produktů v cestovním ruchu a potravinářství. Aktivně se zajímá především o novinky z oblasti zdravého životního stylu, zdravého vaření a fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).