Hlavní navigace

dTest: Známe nejlepší menstruační kalíšek

25. 7. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Výběr velikosti menstruačního kalíšku je závislý na věku ženy, počtu porodů i stavu svalového dna. I když si ale žena vybere správně, nemusí si vybrat správnou značku. Některé kalíšky totiž v malém množství obsahují chemii.

Zatímco vložky a tampóny patří k běžným dámským hygienickým potřebám již desítky let, menstruační kalíšky se do povědomí širší veřejnosti dostávají až v poslední době. Jaká je jejich kvalita? Ochrání spolehlivě? Neobsahují nežádoucí látky? Test spotřebitelského časopisu dTest ukázal, že se ženy nemusí kalíšků bát, stačí trocha cviku a vybrat si pro sebe ten pravý.

Menstruační kalíšek je stará pomůcka

Menstruační kalíšek vlastně není úplnou novinkou, jeho předchůdce přišel na svět již v roce 1867. Tehdy se ovšem jednalo o nádobku z kaučuku, oproti dnešním, většinou silikonovým produktům. Kalíšek se zavádí přímo do pochvy, kde se v něm shromažďuje menstruační krev. Výhodou kalíšků je ekologické a finanční hledisko – lze je na rozdíl od vložek či tampónů používat opakovaně, při dodržení pokynů k používání i několik let. Pro řadu žen je však tato hygienická pomůcka stále velkou neznámou. Obávají se bolestivosti při zavádění či vyjímání, úniku krve nebo pocitu cizího tělesa uvnitř těla.

„Testující uživatelky si kalíšky vesměs chválily a hodnotily je až na výjimky pozitivně. Cílem praktických zkoušek bylo zjistit, jak snadno jdou kalíšky aplikovat, vyjímat a čistit, i jak jsou pohodlné a spolehlivé,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu. Důležité je vybrat si vhodnou velikost kalíšku. Každá žena je jiná, co vyhovuje jedné, druhé vyhovovat nemusí. Můžete se také poradit se svým gynekologem nebo si přečíst článek Menstruační kalíšek ano, ale jistě ne kvůli tamponům v moři, kde popisujeme osobní zkušenost.

Obecně platí, že dívkám a mladším ženám je určen kalíšek menší, u starších dam a vícerodiček, anebo žen krátce po porodu, kdy je svalové dno uvolněné, je potřeba volit větší. Začátečnice budou možná potřebovat získat trochu cviku.

Z některých kalíšků se chemikálie uvolňovaly

dTest nechal kalíšky otestovat v laboratoři na přítomnost řady nežádoucích chemikálií, například potenciálních karcinogenů, jako jsou změkčovače plastu, ale také těkavých organických látek nebo migraci formaldehydu. U dobarvovaných výrobků se testovala i stálost barvy. „Na žádný vážný problém jsme nenarazili. Na jedničku v testu chemie uspěly dva výrobky, Selena Cup a Lunette. V ostatních jsme sledované chemikálie našli, ale pouze v minimálním, nikoliv rizikovém množství,“ konstatuje Hana Hoffmannová. Laboratorní zkoušky prověřily i odolnost stopky kalíšku – při běžném používání by se ženy u testovaných výrobků neměly setkat s žádnými problémy.

Nejlepším testovaným kalíškem byl výrobek Selena Cup. „Testující dobrovolnice jej chválily jako komfortní výrobek, který se snadno používá a spolehlivě chrání před nežádoucím únikem krve. Samé jedničky dostal i ve zkouškách nežádoucích látek a odolnosti stopky,“ uvádí Hoffmannová.

Kdy kalíšek měnit?

Kalíšek se může používat během klidového režimu, spánku, chůze, ale třeba i náročnější fyzické aktivity či při sportu. Pojme zhruba třicet mililitrů tekutiny a důležité je dbát na jeho pravidelné vyjímání, vyprazdňování a čistění, k čemuž je nezbytné hygienické zázemí a voda, ideálně tekoucí. Výměna kalíšku se doporučuje v rozpětí čtyř až dvanácti hodin.

V souvislosti s používáním dámských hygienických potřeb, zejména tampónů, se často zmiňuje takzvaný syndrom toxického šoku. V případě menstruačních kalíšků je riziko jeho vzniku podle dosavadních výzkumů ve srovnání s tampóny nízké. Přesto je však opatrnost na místě, v minulosti se podezření na vznik tohoto onemocnění v souvislosti se dvěma výrobky objevilo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).