Hlavní navigace

Dočkáme se univerzální vakcíny proti koronaviru?

2. 6. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Řada výzkumných týmů se v současnosti snaží držet krok s novými mutacemi viru SARS-CoV-2 a vylepšit účinnost současných vakcín tak, aby co nejlépe chránily i proti novým variantám viru.

Identifikace a zjišťování vlastností každé nové varianty viru a následný vývoj vylepšené vakcíny bohužel ale stojí čas. Virus mezitím získává náskok k vývoji dalších variant a my jsme stále o jedno kolo pozadu.

Co se dozvíte v článku
  1. Ochrana i proti možným budoucím mutacím
  2. První krok: univerzální vakcína proti viru SARS-CoV-2
  3. Druhý krok: ochrana proti koronavirům obecně
  4. Co lze dělat nyní
  5. Protilátky – kdy a které se objevují
  6. Naděje do budoucna

Ochrana i proti možným budoucím mutacím

Cestou z nesnází a svatým grálem současného snažení je vývoj univerzální vakcíny proti koronavirům, na kterém řada týmů již pracuje. I když současné vakcíny zatím chrání úspěšně proti aktuálně se vyskytujícím mutacím SARS-CoV-2, jasně se ukazuje potřeba vakcíny chránící i proti možným budoucím mutacím viru.

Při následném setkání se zcela novou mutací by tato vakcína měla přinejmenším chránit proti závažnějším formám onemocnění. Místo reakce na novou mutaci koronaviru bychom chtěli virus předejít a získat již předem imunitu.

První krok: univerzální vakcína proti viru SARS-CoV-2

Koronaviry patří k velice široké a různorodé skupině virů způsobující infekci lidí i zvířat. Vědci odhadují, zejména po zkušenostech s předchozími vážnými onemocněními koronaviry MERS a SARS, že i řada dalších zvířecích koronavirů má potenciál způsobit příští pandemii. Protože člověk stále expanduje do dříve odlehlých oblastí a omezuje přirozené prostředí řady zvířecích druhů, je spíše jen otázkou času, kdy se nová infekce – a netýká se to jen koronavirů – může objevit.

Galerie: Jak se lidé chránili při epidemii španělské chřipky

Prvním krokem se proto zdá být vývoj univerzální vakcíny pouze proti viru SARS-CoV-2, schopné zabránit vážné infekci všemi i budoucími mutacemi tohoto viru.

Druhý krok: ochrana proti koronavirům obecně

Dalším podstatně obtížnějším krokem, vyžadujícím mezinárodní spolupráci, je vývoj univerzální vakcíny chránící proti široké škále koronavirů. Předpokládá to obrovskou práci studia struktury a vlastností řady známých koronavirů i odhalování těch, které zatím neznáme, na jejich zvířecích hostitelích.

Využitím výkonných počítačů a spoluprací řady oborů – biologie, genetiky, imunologie, umělé inteligence a dalších – se budou primárně hledat ty koronaviry, které mají největší potenciál přenosu ze zvířete na člověka. Konečným cílem je najít pokud možno neměnné, mutacím nepodléhající oblasti ve strukturách koronavirů, proti kterým je možné zaměřit příští univerzální vakcíny. Paralelní je snaha, aby vakcíny poskytovaly, pokud možno, dlouhodobou imunitu.

Co lze dělat nyní

Z praktického hlediska nyní klinické laboratoře po očkování vakcínami provádějí hlavně vyšetřování ochranných IgG protilátek proti covidu-19. Vyšetření protilátek je součástí informace, jak organismus na očkování zareagoval a jakým způsobem se imunitní odpověď vyvíjí. Je to samozřejmě jenom relativní část obrazu o naší imunitě, protože neříká nic o její další části, buněčné imunitě, kde je vyšetření podstatně složitější a nákladné.

Protilátky – kdy a které se objevují

Protilátky třídy IgA

  • Mohou se objevit již 3. den, většinou ale až po 5. dni od nástupu příznaků onemocnění.
  • Tyto protilátky jsou charakteristické pro slizniční imunitu a právě sliznice jsou vstupní branou pro respirační infekce – tedy i SARS-CoV-2.
  • Tyto protilátky vymizí většinou do 20.–30. dne od nástupu příznaků.

Protilátky třídy IgM

  • Objeví se asi po 8–11 dnech od nástupu příznaků onemocnění.
  • Vymizí většinou do 30.–50. dne od nástupu příznaků.

Protilátky třídy IgG

  • Ukazují na prodělanou infekci.
  • Tvoří se za 2–3 týdny po prvních příznacích onemocnění.
  • Přetrvávají v krvi několik měsíců, celková doba přetrvávání těchto protilátek je předmětem řady současných studií.

Více v článku Nejste si jistí, jestli jste měli covid-19? Zjistí to testy na protilátky proti koronaviru.

Galerie: Jak probíhá test hladiny protilátek proti covidu

Pokud se ale protilátky vytvořily, můžeme předpokládat i vytvoření příslušné buněčné imunity. Cena vyšetření protilátek třídy IgG v laboratořích se nyní pohybuje kolem 500 Kč, například v EUC Laboratořích činí 490 Kč. Výsledek je dostupný běžně do dvou pracovních dnů, většinou je předáván formou zabezpečeného e-mailu s heslem na mobilním telefonu.

Naděje do budoucna

Univerzální vakcíny jsou velkou nadějí do budoucna. Netrpělivě očekávaná je i univerzální vakcína proti chřipce, která by chránila proti všem i budoucím mutacím viru, odstranila nutnost každoročního očkování díky řadu let trvající imunitě a zabránila vážným průběhům onemocnění a úmrtím.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).