Hlavní navigace

Proč je cukr tak drahý? Stojí skoro dvakrát tolik

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Cukr od loňského září výrazně podražil. Ministr zemědělství chce od obchodníků vědět, proč jeho cenu zvedají, když u výrobců ceny tak prudce nestoupají. Na což ostře reagoval Svaz obchodu a cestovního ruchu a výrazně jemněji i Potravinářská komora.

23. ledna 1843 někdejší ředitel cukrovaru v Dačicích, Jakub Kryštof Rad, získal císařské privilegium na výrobu kostkového cukru, a jeho nový vynález se tak začal šířit po celém světě. Po sto osmdesáti letech se o cukru znovu hojně mluví, ovšem tentokrát ve spojitosti s jeho cenou. Kdo může za to, že od loňského září do prosince vzrostly ceny cukru na pultech obchodů o 77 procent?

Jaký je důvod k tak výraznému růstu ceny, ptá se ministr zemědělství

Cukr krystal v obchodech prudce zdražil. Přitom ceny, za který ho dodávají výrobci, se podle statistik sice mezi loňským zářím a prosincem zvedly o 6,2 Kč za kilogram, ale ceny v obchodech vzrostly více než dvojnásobně, a to o 14 Kč. Ještě v září stál cukr 18,21 Kč a v prosinci už 32,23. 

Důvodem je, že se do prodeje dostal cukr z nové sklizně, u kterého se projevily zvýšené náklady výrobců za dražší energie a hnojiva, ale také nepřiměřené obchodní přirážky obchodníků.

Hladina cukru v krvi: Jaké hodnoty se považují za normální? Přečtěte si také:

Hladina cukru v krvi: Jaké hodnoty se považují za normální?

„Rozhodně nechci zasahovat do volného tržního prostředí, ale přijde mi minimálně nemorální, aby v době, kdy naše obyvatele trápí zdražování potravin a domácnosti si utahují opasky, supermarkety takto zvyšovaly své obchodní přirážky. Současnou situaci by nikdo neměl zneužívat k neúměrnému navyšování zisku. Proto jsem oslovil obchodní řetězce, aby vysoké ceny cukru v obchodech vysvětlily. Chci po nich také informaci, kdy plánují snížit spotřebitelskou cenu na odpovídající a rozumnou výši,“ řekl ve středu 25. ledna ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Vývoj cen cukru krystal

Autor: ČSÚ

Svaz obchodu se zlobí 

Toto ministrovo znepokojení a žádost o vysvětlení růstu cen ovšem nadzvedlo Tomáše Prouzu, prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOČR), který ho považuje doslova za skandální.

Podle něj se totiž pultová cena cukru odvíjí od dvou základních věcí. „První jsou každoroční tendry, které stanoví dodavatelské ceny na jeden rok a které naposledy proběhly na podzim loňského roku. Na nabídkách dodavatelů cukru bylo jasně patrné, že se snaží výrazně navýšit své ceny, přičemž většina z nich požadovala růst až o 100 % v jasné snaze zneužít stávající inflační prostředí a podstatně si navýšit zisk,“ říká Tomáš Prouza a dodává, že toto extrémní navýšení dodavatelských cen obchodní řetězce kompenzují alespoň částečně tím, že cukr zařazují mnohem častěji do slevových akcí.

Galerie: Jak se vyrábí cukr

„V tomto režimu se ho v posledním období prodalo více než 70 procent, takže se každý, kdo sleduje nabídky slevových akcí, může vyhnout masivnímu zdražování ze strany dominantních dodavatelů cukru. I proto je použití ceníkových cen ministrem Nekulou v jakékoli statistice irelevantní, neboť zákazníci slevy na cukr pečlivě sledují a předzásobují se,“ uvedl Tomáš Prouza.

Zajímavosti o českém cukru

  • V České republice se výrobě cukru věnuje celkem 5 cukrovarnických společností, které provozují 7 cukrovarů.
  • Ročně se v těchto závodech zpracuje 3,5–4,5 milionu tun cukrové řepy, ze které se vyrobí 500–630 tis. tun cukru.
  • Česká republika je 5. největší výrobce cukru v EU (Německo, Francie, Polsko, Nizozemí).
  • Česká republika je plně soběstačná ve výrobě cukru ze 175 % (zdroj Ministerstvo zemědělství ČR), roční spotřeba na obyvatele je 36,3 kg cukru/rok (zdroj MZe ČR).
  • V České republice se cukr z řepy vyrábí více než 190 let.

Mistr podle něj projevil zásadní neznalost fungování zemědělského a potravinářského trhu a tím, že se dožaduje informace o tom, kdy obchody cenu cukru sníží, projevil nelegální snahu o určování cen, navíc mimo ekonomickou realitu a ve snaze přihrát další masivní zisky velkým zemědělcům na úkor běžných občanů.

„Záměr ministra Nekuly určovat ceny potravin je podle právníků v rozporu se zákonem, a budeme se proto muset obrátit na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Záleží také na občanech, aby posoudili, jestli je přihrávání dalších masivních zisků agrobaronům to, co od ministra této vlády očekávají,“ říká ředitel SOČR.

Komora: Reakce svazu je nepřiměřená

Ostré výroky Tomáše Prouzy nezůstaly bez odezvy. Reagovala na ně i Potravinářská komora (PK), která je považuje za nepřiměřené a dotaz ministra zemědělství zcela namístě.

„Vzhledem k tomu, že ČSÚ udává cenu průmyslových výrobců cukru za prosinec 19,90 Kč a cenu spotřebitelskou na úrovni 32,23 Kč, navíc nůžky se mezi cenou průmyslových výrobců a spotřebitelskou cenou v posledním půlroce výrazně rozevírají, je dotaz ministra Nekuly, Ministerstvo zemědělství České republiky, na konstrukci ceny cukru v obchodních řetězcích zcela logický a reakce Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) poněkud nepřiměřená,“ zní z Potravinářské komory. Prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal pak svazu pokládá otázku, proč se nemůže cukr prodávat za sníženou cenu běžně, když podle SOČR se více jak 70 procent cukru prodává ve slevových akcích.

Komora se ohradila i proti slovu „agrobaroni“, jež považuje za zavádějící, protože pěstitelů cukrovky je v zemi kolem tisícovky a mezi agrobarony podle jejich představitelů rozhodně nepatří.

Cukru bude dostatek

Ať už se cena cukru pohne směrem dolů, nebo zůstane na svém, dobrou zprávou pro všechny pekaře, cukráře i české domácnosti zůstává, že cukru bude dostatek. Cukrářská kampaň totiž právě vrcholí, a přestože ročník 2022/23 poznamenal deštivý podzim, silné mrazy a velké teplo v prosinci a meziročně se očekává menší výroba, přesto se podaří vyrobit dostatečné množství cukru pro tuzemskou spotřebu.

Podle odhadu Ministerstva zemědělství bude celková sklizeň cukrové řepy oproti loňskému hospodářskému roku nepatrně nižší, celkově by sklizeň mohla být přibližně 4,4 milionu tun.

Snažíte se šetřit na jídle?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).