Dle nejnovějších dat Eurostatu se v Česku vyhodí více než jeden milion tun jídla ročně. V přepočtu na obyvatele pak každý Čech vyhodí v průměru 101 kilogramů kvalitního jídla za rok, což odpovídá přibližně dvěma kilogramům potravinového odpadu týdně.
Během svátků, jako jsou Vánoce nebo Velikonoce, to může být dokonce ještě více. Nejen, že jde o zbytečnou zátěž pro rodinný rozpočet, ale nevyhnutelně také pro planetu. Produkce potravin totiž spotřebovává obrovské množství zdrojů, včetně půdy, energie nebo vody. Produkce potravin, které nakonec přijdou vniveč, spotřebuje ročně více než čtvrtinu veškeré dostupné sladké vody.
Tip: French toast z mazance
Suroviny:
- Několik plátků staršího mazance
- 2 vejce
- 70 ml smetany
- 20 g vanilkového cukru
- Špetka soli
- 20 g másla
Z vajec, smetany a špetky cukru si připravte směs, do které pak z obou stran namočte plátky mazance. Na pánvi rozehřejte máslo a namočený mazanec pomalu opečte dozlatova. Podávejte například s ovocem a tvarohem.
Vodní stopa nemizí ani během svátků
Data z Hoekstra & Water Footprint Network (2017) ukazují, že více vody spotřebujeme jídlem než pitím, myšleno zejména při výrobě jídla.
Pro představu, na výrobu průměrného pšeničného bochníku chleba (500 g) je ve všech fázích výroby dohromady potřeba až 804 litrů vody. To je více než 3 200 čtvrtlitrových sklenic. Na produkci jednoho průměrně velkého vejce (60 g) je zapotřebí téměř 196 litrů vody, což se pro představu rovná plné vaně vody.
Na produkci vepřového masa (250 g), z něhož se připravuje například tradiční velikonoční nádivka, je potřeba dokonce 1 497 litrů vody. To by stačilo na 150 standardních cyklů myčky nádobí. Vodní stopa nabývá ještě většího významu v souvislosti s neustálým vzestupem teplot. Rok 2024 byl nejteplejší v historii měření, stejně jako předtím rok 2023, což ukazuje na systémovou změnu klimatu.
Snažím se zvýšit povědomí o tom, jak obrovské množství vody se zbytečně spotřebovává kvůli plýtvání potravinami. Potraviny mají skutečnou hodnotu nejen z ekonomického hlediska, ale také kvůli zdrojům potřebným k jejich výrobě. Eliminace plýtvání potravinami proto představuje obrovskou příležitost v předcházení změny klimatu. Pokud budeme méně plýtvat, nejenže zredukujeme jeden z největších zdrojů emisí skleníkových plynů, ale také zabráníme zbytečné spotřebě vody,
říká Anna Podkowińska-Tretyn, Country Directorka společnosti Too Good To Go, která stojí za aplikací, díky níž je možné získat například neprodaná jídla z restaurací za zlomek ceny.
Uživatelé Too Good To Go aplikace v Česku zachránili před vyhozením již více než 100 000 balíčků zvaných Dobrovak, v nichž bylo přibližně 100 tun potravin. To odpovídá zamezení 270 tunám emisí CO2e, přibližně 81 milionům litrů vody a 280 tisícům m2 půdy, které by jinak byly využity zbytečně. Záchranou jednoho Dobrovaku (1 kg) se vyhneme zbytečné spotřebě 810 litrů vody.