Hlavní navigace

Co pomáhá na migrénu v práci: jak požádat o úlevy

24. 6. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Migréna dokáže udeřit kdykoli, tedy i když jste v zaměstnání. Jak si promluvit s nadřízeným, aby se vám nevysmál? S úlevami, případně nárokem na invalidní důchod, je to složité, protože nemoc není stále vnímána dostatečně vážně.

„Nech si tu migrénu na víkend, jo? Ty s tou bolestí hlavy naděláš! A jéje, další s migrénou…“ nebo „Je to jen bolest hlavy, přece s tím nechceš být doma?“ Mnozí lidé trpící migrénou se na pracovišti při atace nemoci setkávají s nepochopením a vyslechnou si často tyto nebo podobné poznámky. Bývají považováni za hysterické, líné nebo simulanty. Ani jedno z toho není pravda a skutečně tady platí, že kdo sám nezažil, nepochopí.

Co se dozvíte v článku
  1. Co je migréna
  2. Příznaky migrény vás vyřadí z provozu
  3. Migréna s aurou
  4. Migréna-help: úlevy v práci se dočká pětina nemocných
  5. Někdy je nepochopení za hranicí lidskosti
  6. Co pomáhá na migrénu v práci? Zjistěte spouštěče bolestí
  7. Co vadí při migréně
  8. Migréna a šance na invalidní důchod?

Co je migréna

Migréna je neurologická porucha s mnoha možnými příznaky, od citlivosti na světlo a rozmazaného vidění po nevolnost a zvracení až po pulzující, napůl obličejové a silné bolesti hlavy. Podle WHO je migréna na 6. místě nejběžnějších onemocnění, jen v České republice trpí nějakou formou této nemoci až milion lidí.

Hlavním příznakem migrény je pulzující bolest střední nebo silné intenzity, která trvá několik hodin až dnů.

Další možné příznaky: 20 % nemocných trpí migrénou s aurou, která předchází bolest, dále nevolnost, zvracení, přecitlivělost na zvuky, světlo či vůně, zhoršení bolesti fyzickou aktivitou ad.

Příznaky migrény vás vyřadí z provozu

Pacientská organizace Migréna-help sdružuje a pomáhá těm, kterým příznaky migrény narušují život. Při pročítání příběhů musí být každému jasné, že opravdu nejde o pouhou bolest hlavy.

Takhle například vzpomíná jedna z pacientek na svůj první záchvat v deseti letech: „Byla hodina geometrie, v ruce se mi klepalo kružítko a za chvilku se objevila bolest hlavy. Takovou bolest jsem nikdy předtím nezažila. Rodiče mě odvezli k babičce, abych se z toho vyležela, než přijdou z práce. Nevyležela jsem se. Do večera jsem byla na dětské JIP. A tím to všechno začalo.“ 

V pubertě se její stav zhoršil a záchvaty přicházely z minuty na minutu. „Nejprve jsem přestala skoro vidět, vše bylo rozmazané a v obraze jsem viděla černé fleky. K tomu se přidaly výpadky obrazu. Párkrát se stalo, že učitel, kterého jsme zrovna měli na hodinu, prostě najednou neměl hlavu a podobně,“ doplňuje pacientka.

Pak se přidaly další příznaky migrény:

  • zapomínání slov,
  • nemožnost domluvit se – nedala do kupy jedinou smysluplnou větu,
  • brnění jedné ruky, nohy a obličeje,
  • necitlivost části těla – konkrétně celé pravé poloviny.

Migréna s aurou

Migréně někdy předchází tzv. aura – podle toho také dělíme migrénu na dva druhy – tu bez aury a s aurou. Aura je jakási předzvěst migrény, má ji asi pětina postižených. Většinou se jedná o tzv. oční (zrakovou) auru – dochází k výpadkům zorného pole, jiskření, problikávání před očima, zatmívání nebo i dvojité vidění. Méně častá je aura zvuková, kdy nemocný slyší různé zvuky – pištění apod. Nemocný může mít v průběhu aury závratě či pocit na omdlení.

„Takto u mě probíhala aura, která většinou po půl hodině skončila, a začaly bolesti. Jiné než dříve, silnější, horší. Jenže na ty nové bolesti mi nezabíraly žádné léky,“ popisuje své zkušenosti pacientka.

Migréna-help: úlevy v práci se dočká pětina nemocných

Migréna může mít mnoho podob. Ne každý zažívá stejné či podobné záchvaty jako zmíněná pacientka. Stejně tak je i různý interval mezi jednotlivými projevy. Někdo má záchvat několikrát do roka, jiného postihuje každý týden. Různá je také intenzita a doba trvání.

Frekvence a závažnost záchvatů se může také lišit v různých etapách života. Pokud začnou ovlivňovat pracovní výkon nebo se kvůli záchvatům setkáváte s potížemi na pracovišti, možná nastal čas promluvit si se svým zaměstnavatelem.

Z dotazníkového šetření, které provedla pacientská organizace Migréna-help a kterého se zúčastnilo 1200 respondentů, vychází, že se svou nemocí seznámí nadřízeného pouze třetina respondentů, a ne vždy se setkávají s pochopením. Často spíš se zesměšněním a urážkami.  

„Úlev se nakonec dočká 20,5 % zaměstnanců. S negativní odezvou kolegů na tyto úlevy se pak setkalo 45,8 % těch, kteří je získali,“ popisuje Rýza Blažejovská, předsedkyně pacientské organizace Migréna-help. (Její příběh si můžete přečíst v článku Migréna jí převrátila život naruby. Teď hledá cestu zpět.)

Někdy je nepochopení za hranicí lidskosti

Se šikanou a nepochopením chronické nemoci se setkala i třiadvacetiletá Klára Svobodová z Prahy. „Můj první vedoucí neměl pro záchvaty pochopení a neustále jsem v práci poslouchala, zda se nemůžu tvářit normálně a ať nevyvádím kvůli bolesti hlavy,“ popisuje. Tehdy pracovala jako asistentka v realitní kanceláři.

Nejhorší zážitky si odnesla z místa, kde působila jako hotelová recepční. „Dostala jsem takový záchvat, že jsem se neudržela na nohou a nevěděla ani, jak se jmenuji. Šéf mě nechal dvěma údržbáři donést na nádraží, ať si sanitku zavolám odtamtud, protože je nevhodné, aby jezdila k hotelu,“ popisuje Klára Svobodová. S nepochopením se v práci setkala i přesto, že o své nemoci zaměstnavatele při pohovoru informovala.

Co pomáhá na migrénu v práci? Zjistěte spouštěče bolestí

Dříve, než se rozhodnete mluvit o svém problému s nadřízeným, případně s kolegy, zkuste nejprve zjistit, jaká konkrétní úprava podmínek by vám mohla pomoci. Spouštěčem migrény může být například hluk, stres, pronikavý parfém některého z kolegů, osvěžovače vzduchu nebo i ostré prudké zářivkové osvětlení.

Před svého nadřízeného předstupte již s konkrétními návrhy a snažte se žádat o reálné úlevy. Vytvořte si seznam možností k zefektivnění práce. Může to být například stojan pod počítač pro lepší držení těla nebo filtr obrazovky pro zmírnění oslnění.

„Lidem by pomohla úprava pracovních podmínek – snížení úvazku, práce z domu, flexibilní pracovní doba, přesun z open space do samostatné kanceláře nebo častější přestávky a relaxační zóny na pracovišti,“ vysvětluje Rýza Blažejovská.

Situaci je také vhodné ještě před tím probrat s praktickým lékařem či neurologem, aby vám pomohl navrhnout formu podpory, kterou by vám měl zaměstnavatel poskytnout.

Co vadí při migréně

Záchvaty obvykle trvají 4 až 72 hodin a na jejich vzniku se může podílet některý z těchto spouštěčů:

  • jasná nebo zářivková světla,
  • hlasité zvuky,
  • silné pachy (parfémy, osvěžovače vzduchu),
  • vysoká teplota nebo klimatizace,
  • práce na směny, noční směny,
  • práce s PC, nevhodná židle ad.

Migréna a šance na invalidní důchod?

Někdy migréna dokáže i přes léčbu natolik omezit pracovní výkon, že není jiná možnost než požádat o snížení úvazku. Občas se lidé trpící migrénou dokonce dočkají výpovědi.

Řada z nich se tak potýká s finančními potížemi. Přitom získat invalidní důchod je téměř nemožné. „V oboru pracuji přes třicet let a za tu dobu získali z mých stovek pacientů invalidní důchod prvního stupně pouze dva lidé. Není to jednoduché, nemoc není stále vnímána vážně – nezabije vás, zato zničí život,“ říká neuroložka Eva Medová z Centra pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Nicméně léčba migrény postupuje, objevily se nové léky, které výrazně snižují frekvenci i intenzitu migrenózních záchvatů. Specialisté v oboru léčby bolestí hlavy dávají pacientům slušné naděje. První zkušenosti jsou velmi slibné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).