Hlavní navigace

Co můžeme sami udělat proti nadýmání

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Nadýmání po jídle nemusí být problém, lze mu předejít několika snadnými způsoby. Základní rada zní – všímejte si, po čem míváte potíže. Pak pomůže některé z poměrně jednoduchých opatření.

Po skvělém jídle chcete relaxovat anebo se věnovat svým běžným činnostem, ale pocit plnosti v břiše a v žaludku i nafouklé břicho vám to kazí… A aby toho nebylo málo, přidají se nepříjemné křeče, říhání či plynatost. Existují osvědčené triky, které mohou těmto potížím předejít nebo je výrazně omezit.

Popsaný stav mohou někdy zapříčinit i určité zdravotní problémy, ale pokud je lze vyloučit a obtíže jsou svázány s příjmem potravy, je to poměrně běžný jev, který lze eliminovat změnami ve stravovacích návycích a životním stylu.

Co se dozvíte v článku
  1. Identifikujte jídla, která vám způsobují problémy
  2. Co ještě pomůže proti nadýmání
  3. Úleva z lékárny i z přírody
  4. Kdy vyhledat lékaře

Identifikujte jídla, která vám způsobují problémy

Nastartovat nadýmání může prakticky kterékoliv jídlo, ale některá jsou v tomto ohledu horší než jiná. Mezi běžné spouštěče obtíží patří například tyto potraviny:

Časté spouštěče nadýmání

  • fazole a další luštěniny
  • brukvovitá zelenina, jako je brokolice, květák, kapusta a zelí
  • cibule
  • česnek
  • mléčné výrobky
  • broskve a hrušky
  • jablka

Není třeba se jim zcela vyhýbat, místo toho je dobré jíst vždy jen jednoho zástupce těchto „rizikových“ jídel a nekombinovat je. Vhodné je také omezit množství, které sníte.

Zde jsou další kroky, které pomohou proti nadýmání po jídle:

Co ještě pomůže proti nadýmání

Opatrně s vlákninou

Vláknina je důležitou součástí zdravé stravy a má pozitivní vliv na trávení, ale nic se nemá přehánět. Jídla s vysokým obsahem vlákniny, jako například celozrnné produkty, fazole nebo jiné luštěniny, mohou spustit nepříjemné nadýmání.

Je to samozřejmě u každého člověka jiné, proto je dobré při přechodu na celozrnnou stravu zkusit vyměnit jeden produkt za druhým postupně, abyste zjistili, jak na to vaše tělo reaguje a kolik toho snese.

Pokud se už takto stravujete a trpíte nadýmáním se všemi nepříjemnými doprovodnými projevy, pak není od věci zkusit některé věci omezit nebo vyměnit za jiné zdravé potraviny a otestovat se, zda se vám od nadýmání neuleví.

Snížení příjmu soli

Nadměrné solení může způsobit řadu dlouhodobých zdravotních problémů včetně vysokého krevního tlaku. Slaná jídla rovněž vedou k zadržování vody, což také způsobuje nadýmání.

Nadbytečného sodíku ve stravě se lze zbavit tím, že místo soli se v kuchyni používá více chutných bylinek, vyplatí se také snížit množství průmyslově zpracovaných potravin. Omezení příjmu soli našemu organismu jednoznačně prospěje, více v článku Je možné solit stejně, ale náhražkou soli? Nejlepší cestou je nedosolovat.

Vyhýbání se tučným jídlům

Lidskému tělu trvá poměrně dlouho, než zpracuje tuk, který se tak pohybuje trávicím traktem celkem pomalu. A to přispívá ke vzniku nadýmání. Ne všechny tuky jsou však stejné, každý je tráven jinak.

Pokud problémy přicházejí například se smaženými jídly, která obsahují nasycené tuky a trans tuky, vyzkoušejte zdravější nenasycené tuky, které jsou obsaženy třeba v avokádu, ořeších, různých semínkách nebo olivách.

Omezení sycených nápojů

Při konzumaci sycených nápojů a sody se v těle hromadí oxid uhličitý, který účinkuje poměrně rychle a spolehlivě, co se týká nadýmání. Vyměňte je za neperlivé nápoje.

Pomalá konzumace jídel a nápojů

Kdo má ve zvyku svou porci jídla sníst rychle a stejným tempem pít také nápoje, zadělává si na problémy. Spolyká při tom totiž více vzduchu než při pomalém jídle a pití. To vede k většímu množství plynu v trávicím traktu.

Stejné obtíže mohou způsobit také žvýkačky, protože při žvýkání spolyká člověk více vzduchu. A vyhněte se také hovoru při polykání, i při něm může dojít ke stejnému efektu. Problémy mohou způsobit také špatně padnoucí zubní protézy.

Dostatečné rozžvýkání potravy

Nedostatečně rozmělněná potrava se déle tráví, což také podporuje nadýmání.

Pohyb a pravidelné cvičení

Pravidelné každodenní cvičení nebo lehká procházka po jídle může výrazně ulevit od nadýmání. Pohyb je navíc přínosem pro celkové zdraví, kondici a pohodu.

Menší porce jídla

Organismus si lépe poradí s více menšími porcemi jídla denně než s několika většími, takže dochází k nižší míře tvorby plynů ve střevech.

Zrádná jsou i umělá sladidla

Také některá umělá sladidla mohou způsobit nepříjemné obtíže. Obezřetnost je tedy namístě u žvýkaček, cukrovinek a nápojů bez cukru a také u dalších potravin, které obsahují umělá sladidla. Rozhodně se vyplatí omezit jejich příjem.

Úleva z lékárny i z přírody

Uvedené změny mohou dlouhodobě pomoci k předcházení nadýmání po jídle. Pokud jsou problémy úporné, lze nárazově sáhnout po některém z volně prodejných prostředků na úlevu od těchto obtíží, například po těch, v nichž je jako účinná látka použit simetikon.

Pomoci ale mohou také bylinky, které za tímto účelem s úspěchem využívá lidové léčitelství. Jsou to například tyto poklady z přírodní lékárny:

Bylinky proti nadýmání

  • máta peprná
  • meduňka
  • fenykl
  • andělika lékařská
  • heřmánek
  • pelyněk
  • kmín

Velkým pomocníkem je také zázvor, který dokáže zlepšit trávení a omezit tvorbu plynů.

Kdy vyhledat lékaře

Pokud vás dlouhodobě trápí nadýmání po každém jídle, bez ohledu na složení a množství, je vhodné navštívit odborníka. To samé platí, pokud je tento stav doprovázen zácpou či průjmem, jinak nevysvětlitelným hubnutím nebo únavou a celkovou nevolností.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).