Hlavní navigace

Co dělají oči, když vy spíte

21. 1. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Lidské oko nikdy nespí. Oči se nepřestávají pohybovat ani během spánku, odpočinek ale potřebují. Oční lékař Pavel Stodůlka vysvětluje, jak jim ho dopřát.

Přestože oči vlastně nikdy nespí, kvalita spánku je pro jejich regeneraci velmi důležitá. Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini, v tiskovém materiálu popisuje, co oči dělají, když my spíme, a proč je dobré před spaním odložit mobilní telefon nebo vypnout televizi.

Co se dozvíte v článku
  1. Oči nikdy nespí
  2. Nejen spaní, i usínání je důležité
  3. Když se oči nezavřou ani v noci
  4. Oči si chtějí „dáchnout“ i přes den
  5. Cviky pro oční jógu

Oči nikdy nespí

Zatímco my spíme, naše oči se hýbou. To ale neznamená, že by neodpočívaly, při pohybu regenerují:

„Oči pod zavřenými víčky neustále vykonávají koordinované pohyby. V takzvané NREM fázi spánku se jedná jen o pomalé valivé pohyby, v REM fázi spánku jsou typické velmi rychlé pohyby očí,“ vysvětluje Pavel Stodůlka.

REM neboli Rapid Eye Movement znamená ostatně česky právě „rychlé pohyby očí“, které jsou pro tuto fázi charakteristické. NREM (non-REM) je pak opakem, ale ani tehdy se oči nezastaví.

Toto střídání má svůj význam: „Pravidelné střídání těchto spánkových cyklů je důležité pro dostatečnou regeneraci oka po celodenní námaze. Čím méně je světla v místnosti, kde spíme, tím je spánek hlubší, a tedy účinnější,“ říká lékař.

Nejen spaní, i usínání je důležité

Usínání při sledování oblíbeného seriálu, vyřizování e-mailů na notebooku nebo hraní her na mobilu těsně před spaním má negativní vliv na kvalitu spánku. „Dospělí i děti mnohdy odkládají tablety a mobily těsně před usnutím. Tím odsouvají produkci spánkového hormonu – melatoninu. Modré záření ale do mozku přináší informaci, že je den. To oddálí usnutí a snižuje celkovou kvalitu spánku,“ přibližuje Pavel Stodůlka důvody, proč je pro odpočinek zraku důležité to, jak spíme – včetně toho, jak usínáme.

Problematice se podrobně věnujeme v článku Zhasnout, prosím! Nebezpečí dnů bez světla a nocí plných záře.

Během spánku naše tělo, a tedy i oči regenerují, proto nekvalitní nebo nedostatečný spánek může vést k únavě očí, syndromu suchého oka, otokům víček a jiným potížím. „Televizi nebo počítač je lepší vypnout alespoň dvě hodiny před usnutím, stejně tak je zdraví prospěšné hodinu před usnutím odložit mobilní telefon, pokud nejsou použity blokátory modrého světla,“ doporučuje lékař.

Když se oči nezavřou ani v noci

S nekvalitním spánkem mohou souviset i různé spánkové poruchy. Jednou z nich je spánek s otevřenýma očima – podle Pavla Stodůlky jde o velmi nepříjemné a nebezpečné onemocnění. „Pokud je oko ve spánku otevřené, rohovka není dostatečně chráněná a dochází k jejímu vysychání, zánětům, poškození rohovky či následným poruchám vidění,“ říká.

Tato porucha může mít různé příčiny, s návštěvou očního lékaře je ale ve všech případech lepší neotálet. Příčina spánku s otevřenýma očima může být jak na straně oka, tak na straně víčka. „V případě oka může jít o vývojovou poruchu, takzvané velké oko nebo oko, které příliš vystupuje z očnice. To se vyskytuje u onemocnění štítné žlázy, u nádorových onemocnění, zánětů nebo například po úraze. V případě víček se často jedná o obrnu lícního nervu nebo o poúrazový či pozánětový stav,“ popisuje lékař.

Oči si chtějí „dáchnout“ i přes den

Dopřát očím odpočinek je dobré i během dne. Zejména celodenní práce na počítači je pro zrak vyčerpávající. Podle odborníků již dvě hodiny denně na mobilu či počítači vedou k závažným potížím, a to nejen zrakovým.

„Dostatek pohybu je dobré dopřát i očím. Stejně důležitý je ale i odpočinek. Lidem, kteří většinu pracovní doby pracují na počítači, se každý den před spaním doporučuje provádět oční jógu – soubor nenáročných pohybů očima, které urychlují látkovou výměnu v oku i jeho okolí a pozitivně tím ovlivňují zrak, říká Pavel Stodůlka.

Cviky pro oční jógu

  • nejdříve 10× zamrkat
  • 10× se podívat nahoru a dolů
  • 10× se podívat doprava a doleva
  • 10× se podívat do úhlopříčky zprava nahoře vlevo dolů
  • 10× se podívat do opačné úhlopříčky – tedy zleva nahoře doprava dolů
  • 10× zakroužit očima doprava
  • 10× zakroužit očima doleva
  • 10× zamrkat

Pomohou i další jednoduchá opatření, jako jsou pravidelné pauzy a dostatečné mrkání: Při každodenní práci s počítačem oči rychle osychají kvůli nedostatečné frekvenci mrkání a také se rychleji unaví. Proto je důležité dopřát si pravidelné přestávky, kdy očím ulevíme zamrkáním a pohledem do dálky, například z okna do zeleně,“ doporučuje lékař.

Odborná spolupráce:

Prim. MUDr. Pavel Stodůlka, Ph.D.

Přednosta sítě očních klinik Gemini, věnuje se zejména oční chirurgii. Působí i v zahraničí, vyvíjí také nové lasery pro oční chirurgii a drží několik světových prvenství v oblasti operačních postupů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).