Hlavní navigace

Co chutná vám, psa zabije

24. 4. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Své představy o stravování nemůžeme přenášet na domácí mazlíčky. Některé pro člověka lahodné potraviny dokáží psa či kočku poměrně bez problémů zabít. Škodí i některé masné výrobky.

Říká se, že pes je do značné míry obrazem svého pána, a často to tak minimálně vizuálně skutečně vypadá. Což samozřejmě není žádný zločin. Problém ovšem je, a to už hraničí s porušováním zákona na ochranu zvířat proti týrání, když se pán snaží na svého mazlíčka aplikovat zásady výživy, kterými se sám řídí. Třeba vegetariáni, pakliže se snaží udělat vegetariány i ze svých psů (obdobně to ale platí i pro kočky), jsou pro svá zvířata vysloveně nebezpeční.


Autor: Isifa.cz

V případě stravy pro psy téměř v ničem neplatí, že by pro ně bylo vhodné to, to, co pro nás, nebo to, co nám chutná

Pes totiž není člověk, na rozdíl od lidí jde o šelmu, pro kterou je přirozená živočišná strava, kterou ještě navíc úplně jiným způsobem tráví a zpracovává. V případě, že je podíl rostlinných složek ve stravě psů příliš vysoký, zkracuje se jejich věk. To by ale ještě nebylo to nejhorší – některé druhy rostlinné stravy navíc způsobují psům značné zdravotní potíže. Což však bohužel za situace, kdy má dnes psa skoro každý člověk, často absolutně neznalý základních zásad výchovy a stravování psů, většina laiků nedokáže rozpoznat. A některé pro člověka lahodné potraviny – například čokoláda – dokáží psa poměrně bez problémů zabít.

Smrtící čokoláda

Opakovaně a nejnověji to potvrdili vědci z amerického Úřadu pro potraviny (Food and Drug Administration – FDA), který nedávno zveřejnil na svých stránkách varování před podáváním čokoládových pochoutek domácím mazlíčkům. Problematická je látka theobromin – hořký alkaloid kakaovníku, který je pro psy nebezpečný již v dávce 100 až 150 miligramů na kilogram jejich hmotnosti. K tomu, aby pes do sebe dostal množství, které pro něj může být smrtelné (114 mg theobrominu/kg) stačí, aby sežral okolo dvaceti gramů čokolády na každý kilogram své hmotnosti. A v případě hořké čokolády to je jen 7 gramů na kilo živé váhy. Na teobromin jsou údajně zejména citlivá plemena s krátkou lebkou, tzv. brachycephalická.

Otrava theobrominem se projevuje zvracením, průjmem, zrychleným srdeční tepem, neklidem, hyperaktivitou, neustálým močením, svalovými křečemi a záchvaty. Otravě lze zabránit pomocí aktivního uhlí, pokud jej ovšem psu podáme včas. I když se v materiálu vydaném FDA nehovoří o kočkách, platí pro ně zhruba totéž.

Přečtěte si: Test: Psí biožrádlo je lepší než lidské konzervy

Avokáda, hrozny, brambory – nic pro vašeho psa

Čokoláda je však jen vrcholem ledovce, který představuje stravu nevhodnou pro psy. Na pomyslné druhé příčce je podle všeho z rostlinné stravy avokádo, obsahující látku persin, přičemž i nadměrná konzumace avokáda může psa zabít.

Další velmi nebezpečnou stravou pro psy jsou vinné hrozny a hrozinky a dále některé ze symbolů zdravého stravování pro člověka, jako je česnek, cibule nebo vlašské ořechy, které jsou například kvůli skladování ve vlhkém prostředí napadeny plísní. Z ořechů je nicméně pro psy nejnebezpečnější muškátový oříšek. Faktem ale je, že se málokterý pes cpe od rána do večera avokádem, česnekem nebo muškátovým oříškem.

Větší nebezpečí proto mohou skýtat potraviny, které jsou běžnou součástí stravy pro psy a člověk je tak nepovažuje za rizikové. Jde především o celou skupinu lilkovitých rostlin, což jsou především brambory a rajčata – v syrovém stavu. Po tepelném zpracování by ale mělo být vše v pořádku.

Slané nesvědčí člověku, ani psovi

Nicméně – ani masitá strava není pro psy vhodná – respektive některé její druhy. Pro psy jsou především nevhodné příliš slané výrobky (v tomto směru jsme na tom se svými mazlíčky stejně), ale také příliš častá konzumace jater (syrových i vařených) nebo syrových vaječných bílků. Vadí i tučné mlékárenské produkty. Naopak kosti, i ty z drůbeže, psi konzumovat mohou, a je to pro ně dokonce vhodné. To se ale týká kostí syrových, ne vařených, což ne každý rozlišuje. Syrové kosti tedy ano, vařené, a to zejména ty drůbeží, ne.

Svůj vliv má také teplota podávané stravy. Podávat psům potravu rovnou z lednice nebo naopak čerstvě uvařené, ještě horké jídlo, opravdu není dobrý nápad, neboť jim tím zaděláváme na stravovací potíže.

V případě stravy pro psy tak téměř v ničem neplatí, že je pro ně vhodné to, co pro nás, nebo to, co nám chutná. Psům tak škodí na jednu stranu příliš sladké, příliš slané, příliš tučné, ale na druhou stranu i příliš „zdravé“, neboť k výčtu rizikových rostlinných potravin popsaných výše je nutné přičíst také pro psy zvláště nadýmavé luštěniny a kapustovou zeleninu.

Čtěte dále: Biftek z pitbula aneb Jedli byste psa?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).