Hlavní navigace

Co čekat od aromaterapeuta. Nikdy by vám neměl vysazovat léky

31. 5. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Aromaterapie je pro mnohé lidi stále hlavně o vůních. V České republice chodí lidé k aromaterapeutovi spíše jako k někomu, kdo jim poskytne wellness služby. Jak vlastně aromaterapeuti fungují v praxi a na co si dát pozor?

Proč je dobré zajít za aromaterapeutem a co od něho vůbec mohu čekat? To je dobré si promyslet a navštívit ho s realistickými očekáváními. Praxe se také liší v České republice a v zahraničí.

Proč a s čím jít za aromaterapeutem? Jak kde

Návštěva aromaterapeuta v ČR může mít několik důvodů. Zájemce potřebuje poskytnutí aromaterapeutické masáže, uvolnění, někteří aromaterapeuté nabízejí kurzy míchání kosmetiky nebo osobních parfémů. Případně jde klient za aromaterapeutem kvůli potřebě konzultace používání éterických olejů.

V našem prostředí nabízí mnoho aromaterapeutů také sezení tzv. EFT terapie. EFT terapie je zkratkovité pojmenování, vzniklé z Emotional Freedom Techniques. Do českého jazyka se překládá jako Terapie emoční svobody, která je součást energetické (vibrační) psychologie. Někteří čeští aromaterapeuti nabízejí také konzultace ohledně Bachových esencí. To, jestli čtenář věří, nebo nevěří účinkům EFT nebo Bachových esencí, nechám čistě na osobním úsudku.

Čeští aromaterapeuti mnohdy pracují s energetickými systémy (čakry, meridiány), což nemusí každému vyhovovat. Spíše se věnují aromaterapii z pohledu emočního než biochemického, a řeší její účinky na psychiku člověka. Samozřejmě dokáží poradit, jak pracovat s éterickými oleji, například pro snížení bolesti nebo strachů.

Oproti tomu aromaterapeut ve Francii, kde jsem dlouhodobě působila, se věnuje hlavně biochemii éterických olejů. Není zaměřený na poskytování masáží, nepracuje s energetickými centry. Aromaterapeuti jsou vystudovaní na farmaceutických nebo přírodovědeckých fakultách. Aromaterapie se může studovat třeba v kombinaci s fytoterapií, jak je tomu třeba na lotrinské univerzitě. Není pak opředená žádným tajemnem. Aromaterapeuti vám pak prostě dokáží říct, který éterický olej nemůžete kombinovat s léčivy, řeší třeba to, jak fungují éterické oleje při kožních potížích, v hormonální sféře atd. Francouzská aromaterapie je více racionální. Pokud chce někdo řešit psychickou stránku věci, chodí spíše za tzv. olfactothérapeutem. Ale je pravda, že s aromaterapií pracují také psychologové a psychiatři. Využívá se také pro snižování úzkostí pacientů v nemocnicích, při porodech. Téměř vždy jde ruku v ruce s klasickou medicínou, neodděluje se od ní, aromaterapeut spolupracuje s dalšími odborníky.

Co čekat od aromaterapeuta

Pokud čtete různá fóra na internetu, kde se sdružují podnikaví prodejci éterických olejů, zkuste vymazat z hlavy vše, co jste na nich četli. Aromaterapeut s patřičným vzděláním, které absolvoval na některém z aromaterapeutických institutů, by měl dodržovat etický kodex aromaterapeuta.

Galerie: Rizika nesprávné aromaterapie a esenciálních olejů 

Také by měl při první návštěvě chtít po klientovi vyplnit dotazník ohledně toho, v jaké je zdravotní kondici. To znamená, že by měl vědět základní věci, jako jestli máte epilepsii nebo astma, vysoký či nízký tlak, u žen, zda užívají antikoncepci, nebo zda máte problém se srážlivostí krve. Jedině tak může indikovat používání esenciálních olejů tak, aby vám prospěl. A hlavně je potřeba mít na paměti to, že pokud jdete na konzultaci nebo kurz, tak po vás nebude aromaterapeut chtít to, abyste si kupovali navíc jako součást sezení sady éterických olejů, difuzéry a tak dále.

Pokud je kurz na živo, tak dostávají účastníci k dispozici materiál, který je buď přímo ve výbavě aromaterapeuta, anebo je už započítán v ceně kurzu. Nikdy není nic navíc. Takže dostanete třeba skripta, nějaký esenciální olej nebo jejich sadu, či hydrolát, případně si odnesete vyrobenou kosmetiku nebo parfém. Aromaterapeut vám sice může zajistit éterické oleje konkrétní značky nebo je může doporučit z vlastní zkušenosti, ale určitě není vázán na jejich katalogový prodej a nesmí vám je nutit. Ani si dávat jako podmínku toho, že vás vzdělá, jejich zakoupení.

Co aromaterapeut nevyřeší

Běžný aromaterapeut nemá psychologické ani psychiatrické vzdělání. I když samozřejmě mohou být výjimky, které ho mají. Ani není lékař, a nemůže ho nahrazovat. Aspoň ne v českém prostředí.

Může vám poradit, jak snížit bolest při porodu, migréně, co používat v době psychického vypětí, případně jak podpořit imunitní systém v boji proti sezónním onemocněním. Ale určitě by vám neměl říkat, abyste vysadili léky na vysoký tlak a vše řešili pouze éterickými oleji. Takové řešení se nemusí vyplatit.

Zapomeňte na to, když vám někdo tvrdil, že aromaterapií vyléčíte autismus, že máte brát vnitřně kadidlo, abyste se zbavili nádorů… My nemůžeme tvrdit něco, co nemáme dostatečně podložené studiemi. I když samozřejmě některé studie existují, ale pořád máme co dohánět.

Víme, jak působí éterické oleje na limbický systém člověka, že lze s jejich pomocí snižovat úzkosti, jak pracují s bolestí, že mají antivirové a antibakteriální účinky, že mohou být prospěšné při hormonální nerovnováze. Ale nemůžeme dělat diagnostiku ani si hrát na lékaře. Není to v souladu s etickými principy. A může to napáchat více škody než užitku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicistka, aromaterapeutka, je absolventkou aromaterapeutických kurzů Roberta Tisseranda, kde získala certifikace z chemie éterických olejů, bezpečnosti používání éterických olejů a aromaterapeutické pleťové péče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).