Hlavní navigace

Čínský koronavirus: Informace v souvislosti s aktuálním výskytem 2019-nCoV

26. 1. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos
V souvislosti s rozšířením tzv. čínského koronaviru, označovaného také jako 2019-nCoV nebo wuchanský virus, sleduje Ministerstvo zdravotnictví ČR aktuální situaci ve světě, Evropě i ČR a přijímá potřebná opatření. Připravilo také informace pro veřejnost, kde vysvětluje, co je koronavirus, jak se přenáší, kdo je v největším riziku a jak se proti koronaviru chránit.

Čeští odborníci jsou v úzkém spojení jak s Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), tak i s experty ze Světové zdravotnické organizace (WHO). „Pohotovostní výbor WHO ve čtvrtek 23. 1. 2020 oznámil, že je ještě brzy vyhlásit stav ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu a doporučil všem zemím EU, aby byly připraveny, sdílely informace, systematicky monitorovaly situaci a byly v nepřetržitém kontaktu i s ostatními autoritami ochrany veřejného zdraví ostatních členských států EU,“ uvádí ministerstvo.

Ministerstvo zdravotnictví ČR již tyto kroky podniká a je připraveno, pokud by se riziko zvýšilo, okamžitě přijmout potřebná opatření. Pohotovostní výbor WHO se sejde znovu počátkem února nebo dříve, bude-li to potřeba.

Ministerstvo dále připravilo pro občany souhrnné informace, které budou průběžně aktualizovány na webu www.mzcr.cz.

Co se dozvíte v článku
  1. Informace pro občany v souvislosti s aktuálním výskytem čínského koronaviru 2019-nCoV
  2. Co je koronavirus
  3. Jak se koronavirus přenáší
  4. Jaké skupiny obyvatel jsou nejohroženější
  5. Jaké je aktuální riziko pro Evropu
  6. Jak se chránit
  7. Pro ty, kdo cestují

Informace pro občany v souvislosti s aktuálním výskytem čínského koronaviru 2019-nCoV

(k 26. 1. 2020)

Co je koronavirus

Koronavirus neboli vir s názvem 2019-nCoV je souhrnné označení pro čtyři rody virů, které způsobují onemocnění u zvířat a lidí s různým stupněm závažnosti. Název je odvozen od charakteristického uspořádání povrchových struktur lipidového obalu virů ve tvaru sluneční korony. Může způsobit běžné obtíže, jako je nachlazení, kašel, dýchací obtíže, teploty. Ale také smrtící choroby, jako je dýchací onemocnění zvané těžký akutní respirační syndrom (SARS; Severe Acute Respiratory Syndrome) či infekci MERS (Middle East Respiratory Syndrome).

Jak se koronavirus přenáší

Koronavirus se přenáší z člověka na člověka po úzkém kontaktu, který trvá delší dobu. Jedná se o tzv. kapénkovou infekci, která je přenášena vzduchem. Zasahuje nejčastěji sliznice horních a dolních dýchacích cest.

Jaké skupiny obyvatel jsou nejohroženější

Mezi ohrožené skupiny patří zejména senioři, dětské skupiny, chronicky nemocní či osoby s oslabenou imunitou.

Jaké je aktuální riziko pro Evropu

Potenciál rozšíření do Evropy se považuje za pravděpodobný, úroveň je střední. Vysokou úroveň mají země jako Thajsko, které mají intenzivní styk s Wu-chanem, kde je ohnisko nákazy.

Jak se chránit

Důležité je postupovat tak jako při klasickém respiračním onemocnění a jako v aktuálním chřipkovém období:

  • vyhýbat se těm, kdo jsou zjevně nemocní,
  • dodržovat základní hygienická pravidla,
  • používat například i dezinfekci, pokud jsme v kontaktu s lidmi, kteří akutními respiračními potížemi trpí,
  • nezdržovat se v místech s vyšším počtem lidí,
  • jedinci, kteří trpí respiračním onemocněním, by měli dodržovat pravidla respirační hygieny – tj. při kýchání a kašlání řádně užívat, nejlépe jednorázové, kapesníky, při kašlání a kýchání si zakrývat ústa paží/rukávem, nikoliv rukou! (kapénky se pak mohou přenést dál),
  • samozřejmě i zdravotníci sami by se měli chránit, jelikož jsou to právě oni, kteří přicházejí s pacienty nejvíce do styku.

Pro ty, kdo cestují

Pokud se u někoho před či během letu objeví příznaky respiračního onemocnění, měl by okamžitě informovat palubní personál.

Na letišti mohou lidé kontaktovat stálou lékařskou službu, pokud jsme z cest již doma a máme podezření na respirační onemocnění, je třeba neprodleně kontaktovat svého lékaře.

Zdroj: MZ ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).