Hlavní navigace

Češi si z dovolené nejčastěji vozí horečku dengue a malárii

14. 6. 2016

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Suvenýr, po kterém nikdo netouží, je tropická nemoc. Kde všude se loni lidé nejčastěji nakazili a jak? Dozvěděli jsme se v Nemocnici Na Bulovce.

Blíží se období letních dovolených a tím i zvýšená frekvence cestování do zahraničí. Vyrážíte-li letos jen na Slovensko nebo do Alp, asi si s možnými onemocněními hlavu dělat nemusíte, pakliže ale vyrážíte do vzdálenějších destinací, snažte se zdravotním komplikacím předejít nebo je minimalizovat.

Co s sebou na exotickou dovolenou?

Lékaři před cestou do exotických zemí doporučují Očkování do zahraničí, které je skutečně nutné pro danou cestu a pro konkrétní osobu. Vhodná jsou též antimalarika, zvláště do subsaharské Afriky. Nezapomeňte s sebou z Česka vzít i repelent s 50% účinnou složkou, přípravky proti dehydrataci a černé uhlí. Stejně tak je důležité neopomenout na cestovní pojištění. Jde-li o dlouhé cesty do rizikových oblastí, je vhodné osobní kontakt se zástupcem pojišťovny a požadovat zahrnutí vyšších rizik do smlouvy.

Horečku dengue si loni přivezlo čtyřicet cestovatelů

Protože Češi se při svém cestování přeorientovali z Afriky na jihovýchodní a jižní Asii a Latinskou Ameriku, nejčastěji importovanou tropickou nemocí se podle Státního zdravotního ústavu vloni stala horečka dengue. Nakazilo se jí čtyřicet cestovatelů. Ta se v roce 2010 objevila i v Chorvatsku, kam ji přenesl tygří komár. Už jsme vás informovali, že Exotičtí komáři mohou zaútočit i u nás.

Na druhém místě je malárie, která je nejnebezpečnějším tropickým onemocněním. Loni se jí nakazilo dvacet devět Čechů, většinou při cestování po Africe. Na malárii ročně zemře na světě půl miliónu lidí. Třetí je horečka chikungunya. Čtvrté místo mezi cestovatelskými nemocemi má letos vir zika. Této nemoci zachytili v Nemocnici Na Bulovce letos už osm případů. Ovšem pozor komáři, potenciální přenašeči viru Zika, jsou i v Evropě, říká odborník. A proto je dobré vědět, jak se chránit, jak se viru zika vyhnout. Přečtěte si nová doporučení k zika viru, kde se dozvíte, zda-li je sex s kondomem dostatečnou ochranou.

Některé okolní státy nemají podchyceny žádné případy, ale to spíše znamená, že je u nás kvalitní systém odhalení nákazy, než že by Češi nějak více riskovali. Jednalo se o dva muže a šest žen. Naštěstí žádná z nich nebyla gravidní a průběh nemoci byl tedy bez komplikací a následků. Shodně všichni měli zvýšenou teplotu, zánět spojivek a drobnou vyrážku. Nakazili se při návštěvě Dominikánské republiky a Martiniku.

Nejčastější cestovatelská onemocnění:

  1. Horečka dengue
  2. Malárie
  3. Horečka chikungunya
  4. Vir zika

Nepodceňujte ani vzteklinu

Podceňovaným, přesto velmi vážným problémem při cestách, je vzteklina. Na vzteklině je nejhorší, že se nedá vyléčit. Očkování, které zabrání propuknutí nemoci, proto musí nastoupit brzy. Naprostá většina států, kterých se to týká, je na to připravena, takže lidé by měli vyhledat pomoc ihned. Bez dodatečného očkování by člověk pokousaný nakaženým zvířetem zemřel. Z lokalit, kam Češi hodně cestují, jde například o Turecko, kde při pobytech u moře je potřeba dávat pozor na kočky a psy. Zvýšené riziko je také v severní Africe a v Asii, kde se převážně v Indii potuluje velké množství vzteklých psů. V národních parcích se zase nedoporučuje mazlení s opicemi. Se vzteklinou se v Nemocnice Na Bulovce v minulosti léčil i muž, kterého v Malajsii pokousala vydra.

Nejčastějším zdravotním problémem Čechů v zahraničí zůstává stále průjem, kardiovaskulární onemocnění a plicní embolie. Následují úrazy spojené s cestováním v místě dovolené a až pak infekční onemocnění. Počet cestovatelů hospitalizovaných na infekční klinice Nemocnice Na Bulovce ročně dosahuje několika desítek.

Zdroj: Nemocnice Na Bulovce

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).