Hlavní navigace

Chytrá karanténa prý funguje

12. 9. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Odborníci testují zaměstnance Ostravsko-karvinských dolů na koronavirus a poukazují na funkčnost Chytré karantény.

Přinášíme pravidelné novinky tuzemských akademických institucí, které se vztahují ke zdravotnictví, výživě a souvisejícím tématům:

Testování koronaviru na Ostravsku

V Ostravsko-karvinských dolech ve dvoutýdenních vlnách nejméně do poloviny listopadu probíhá průběžné testování většiny zaměstnanců na onemocnění COVID-19

Právě s ohledem na zvýšený výskyt onemocnění v uplynulém období byla v dolech zavedena přísná hygienická opatření, jejichž účelem bylo izolovat zdroj nákazy.

Ústav molekulární a translační medicíny (ÚMTM) Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci v prvních dvou týdnech provedl testy 4832 vzorků s pozitivitou kolem 4 promile – tj. tisíce testů odhalily jen dvě desítky pozitivních na COVID-19 za uplynulých čtrnáct dní.

Efekt připisují i Chytré karanténě

„Chytrá karanténa spočívá hlavně v rychlosti administrativních úkonů při zpracování dat testovaných osob,“ uvedl Marián Hajdúch, ředitel ÚMTM.

„Nejdůležitější částí je rychlé vydání výsledků a následná hygienická opatření. Nám se podařilo optimalizovat proces testování tak, aby nebyly přetížené žádné jeho součásti, ať už na straně odběrové, laboratorní, anebo na straně administrativní. K testování využíváme systém CovIT i vlastní soupravu pro izolaci virové RNA, které jsme na našem ústavu vyvinuli. V současnosti jej používáme nejen my, ale více nemocnic a soukromých laboratoří,“ popisuje Marián Hajdúch.

Zvolený postup a jeho výsledky mají ukazovat, že Chytrá karanténa funguje.

Aktuální oficiální informace k problematice koronaviru a přijatým opatřením lze sledovat na webu ministerstva zdravotnictví koronavirus.mzcr.cz.

Zdroj: Univerzita Palackého v Olomouc: Ústav molekulární a translační medicíny testuje zaměstnance OKD, poukazuje na funkčnost chytré karantény

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval obor Výživa a stravování na Fakultě potravinářských a
biochemických technologií VŠCHT Praha. Pro server Vitalia.cz sleduje
novinky z akademického světa v oblasti výživy a zdraví, vědecká témata mapuje také coby redaktor webu Sciencemag.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).