Hlavní navigace

Češi homeopatii důvěřují, ale chtějí ji z rukou odborníků

31. 3. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Homeopatie vzbuzuje emoce. Někteří se jí vysmívají, jiní ji tak nějak akceptují a další na ni nedají dopustit. Ale co když ji doporučí přímo lékař nebo lékárník?

V Evropě používá homeopatii ve své praxi běžně pětačtyřicet tisíc lékařů a léčí se jí sto milionů obyvatel. V Česku zná homeopatickou léčebnou metodu až osmdesát procent populace, čtyřicet procent s ní má vlastní zkušenosti. Za velmi pozitivní a zásadní považují pacienti podle průzkumů právě fakt, že jim homeopatii doporučí lékař, jak vyplývá z letošního průzkumu agentury MindBridge Consulting.

Zájem o homeopatii v České republice roste

„Homeopatická léčebná metoda je u Čechů stále oblíbenější. Tomu se nutně musí přizpůsobit odborná veřejnost. Lékaři, lékárníci a další zdravotníci mají možnost vzdělání v této oblasti díky Homeopatické lékařské asociaci (HLA), která jako jediná v ČR garantuje odborné vzdělání v klinické homeopatii. Naším programem projde každoročně okolo devadesáti lékařů a více než sto lékárníků. Homeopatickou praxi pak v ČR provozují minimálně dva tisíce lékařů,“ říká předsedkyně HLA, lékařka Ilona Ludvíková.

To potvrzuje i svitavská lékárnice Romana Vraspírová: „Lidí, kteří se zajímají o šetrnou přírodní léčbu, do které se homeopatie zcela jistě řadí, přibývá. U nás v Zelené lékárně, kde disponujeme širokým sortimentem homeopatik, bylin a gemmoterapeutických přípravků, je to hodně vidět, lidé je vyhledávají.“ V uvedeném průzkumu ostatně 65 procent lidí uvedlo, že chce, aby jejich lékař mohl léčit pomocí homeopatie, a stejně tak, aby jejich lékárník mohl doporučovat homeopatika.

Musí být homeopat lékař?

V České republice bohužel dosud chybí legislativa, která by přesně upravovala problematiku homeopatie u lékařů a nelékařských profesí. Lékař homeopat je odborník, který své medicínské znalosti dále rozšířil studiem homeopatie. Při léčbě bude vždy volit takový způsob léčby, který bude v danou chvíli pro daného pacienta nejvhodnější, ať už půjde o homeopatii, nebo jinou terapii. Za svou volbu je plně zodpovědný.

Dobrý homeopat nelékař má za sebou několikaleté studium homeopatie obsahující mnoho poznatků z medicíny a přesně zná hranice, ve kterých se může pohybovat. Nikdy nenutí pacienta, aby přestal navštěvovat svého ošetřujícího lékaře nebo aby bez konzultace s ním jakkoli pozměňoval svou dosavadní léčbu. Činnost homeopata a ošetřujícího lékaře se může vhodně doplňovat.

Zdroj: Boiron

Když homeopatii, tak od lékaře nebo lékárníka

Ze studie, kterou nechala zpracovat společnost Boiron, aby zmapovala aktuální povědomí o homeopatii a jejím používání v České republice, dále vyplývá, že dvě třetiny (67 %) respondentů zastávají názor, že by o užívání homeopatických léků měl rozhodovat lékař. Dalších 26 procent by toto rozhodování svěřilo i do zodpovědnosti lékárníků.

Pouze 15 procent respondentů by souhlasilo s tím, aby bylo doporučení užívání homeopatik v rukou i dalších odborníků, například zdravotních sester a porodních asistentek. Není asi překvapivé, že většinou jde o ženy na mateřské nebo rodičovské a lze u nich předpokládat nedávnou pozitivní zkušenost s homeopatií při porodu. 

Statisticky významný je rozdíl ve vnímání homeopatie mezi muži a ženami. Muži významně málokdy (19 %) volí odpověď „určitě ano“, tedy že určitě chtějí, aby je jejich lékař mohl léčit pomocí homeopatie. Zároveň výrazně častěji volí odpověď „určitě ne“ (10 %).

Galerie: Výroba homeopatických léků

„80 procent lidí z průzkumu si myslí, že by odborník ve zdravotnictví měl mít vzdělání v homeopatii. Jasně jsou pro vzdělávání zdravotnických pracovníků v oblasti homeopatie ti respondenti, kteří homeopatii vidí jako léčebnou metodu v rukou odborníků ve zdravotnictví. Naopak ti, kteří homeopatii považují za šarlatánství, jsou významně častěji proti vzdělávání zdravotnických odborníků v oblasti homeopatie,“ uvádějí autoři.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).