Hlavní navigace

Bylo vám čtyřicet? Nechte si vyšetřit oči, i když vidíte dobře

12. 9. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Skoro pětina lidí vůbec nechodí na kontroly s očima. Vážné poruchy se přitom vyvíjejí nenápadně, a tak to člověk vůbec nemusí zaznamenat, zatímco odborné vyšetření by problém odhalilo v době, kdy by ho ještě šlo snadno řešit.

Zrak má jednu záludnost. Zhoršuje se postupně. I proto má smysl, aby zdravý člověk šel alespoň jednou za dva roky k očaři. Ideálně dokonce jednou ročně. 

Zdravý zrak je zásadní pro bezpečnost jak naši, tak našeho okolí. U některých očních vad navíc platí to, že pokud se správně a včas nekorigují, začnou se progresivně zhoršovat a mohou se pojit s dalšími vadami zraku, nebo dokonce vést k slepotě, varuje optometrista a vedoucí optik Lentiamo Jakub Odcházel.

Tato síť optik si loni nechala od společnosti STEM/MARK udělat průzkum, jak často chodí lidé v Česku na vyšetření zraku, který teď prezentovala. Ukázalo se, že 18 procent Čechů si nenechává vyšetřit oči vůbec. Pro srovnání, na západ od nás se vyšetření očí považuje za stejnou samozřejmost jako třeba návštěva zubaře.

Hrazené preventivní vyšetření očí nabídnou diabetologové za několik měsíců Přečtěte si také:

Hrazené preventivní vyšetření očí nabídnou diabetologové za několik měsíců

Podle srovnatelného německého průzkumu jen v posledním roce na vyšetření zraku zašla polovina Britů, 43 procent Američanů nebo třetina Němců. Podíl těch, kteří na měření zraku nechodí vůbec, se v těchto zemích pohyboval mezi pěti a devíti procenty. 

Kdo by měl jít na vyšetření zraku hned? 

Řidiči

Jakákoli vada zraku znamená, že mozek dostává od oka zkreslené informace. Kvůli nim pak na podněty člověk nemusí reagovat včas a správně, což může představovat velké nebezpečí třeba za volantem. Nebezpečné je zejména to, že mnoho řidičů o svém problému neví. 

Podle BESIP si více než polovina lidí myslí, že má subjektivně zrak v pořádku, ale 71 procent přitom potřebuje korekci a 8 procent řidičů by kvůli špatnému zraku nemělo za volant usednout vůbec. O běžných vadách zraku, jako je krátkozrakost nebo dalekozrakost, většina lidí ví. Za volantem ale mohou způsobovat potíže méně obvyklé diagnózy, jako je vada periferního či prostorového vidění nebo šeroslepost. Moderní vyšetřovací přístroje je dokáží odhalit, říká Jakub Odcházel.

Lidé po čtyřicítce

Průzkum Lentiamo také ukázal, že prevenci častěji zanedbávají muži než ženy a mezi věkovými skupinami si nejhůře vedli lidé ve věku 35 až 44 let. Právě čtyřicítka je ale věk, okolo kterého se u mnoha lidí začíná rozvíjet presbyopie neboli stařecká vetchozrakost a oko začíná hůře vidět i na blízko. Presbyopie není klasickou oční vadou, je způsobena fyziologickým vývojem, tedy stárnutím, takže se nevyhne nikomu z nás. Způsobuje ji ztráta elasticity nitrooční čočky a snížená schopnost očních svalů zaostřovat při pohledu na blízké vzdálenosti. 

Na vadu zraku může u dětí upozornit mhouření, mrkání či šilhání Přečtěte si také:

Na vadu zraku může u dětí upozornit mhouření, mrkání či šilhání

Mezi nejčastější projevy patří rozmazané vidění, mžourání, únava očí a také dobře známá „krátká ruka“ při čtení. Presbyopie má tendenci se s věkem zhoršovat, a pokud se nekoriguje, pojí se i s dalšími vadami zraku, jakými jsou krátkozrakost, dalekozrakost či astigmatismus, doplňuje optometrista.

Nevysvětlitelné symptomy

Trpíte bolestmi hlavy či únavou a nevíte, proč? Jedním z důvodů pro zdánlivě nevysvětlitelné symptomy může být zanedbaná nebo nevyhovující korekce zraku. Máte podle měření dioptrie správné nebo korekci nepotřebujete, ale výše zmíněné symptomy přetrvávají? Pokud trávíte několik hodin denně u digitálních obrazovek, může jít o takzvaný syndrom počítačového vidění. 

Uleví vám kvalitní počítačové brýle, které filtrují modré světlo z obrazovek, zvyšují kontrast, ostrost a detaily obrazů, a zároveň redukují odlesky monitoru. Díky tomu pomůžou snižovat únavu a pálení očí nebo bolest hlavy. Jejich používání můžete doplnit zvlhčujícími kapičkami, které kompenzují nedostatečnou lubrikaci oka. 

Jak často chodíte na vyšetření zraku?

Kam jít na vyšetření očí? 

K vyšetření (měření) zraku jsou kompetentní dvě profese:

  • oční lékař (oftalmolog) 
  • optometrista

Průzkum ukázal, že 59 procent Čechů chodí na měření zraku k očnímu lékaři a pět procent na oční kliniky, 8 procent vyšetření absolvuje v oční optice. V licencovaných optikách přitom většinou nemusíte čekat na termín jako u lékaře a vyšetří vás na počkání. Cena se pohybuje v řádu nižších stovek korun, některé optiky nabízí měření k nákupu brýlí zdarma. 

Některé optiky mají dnes k dispozici moderní přístroje, se kterými je vyšetření nejen dokonale přesné, ale také zábavné – řeč je například o 3D metodě, při které se vyšetřují obě oči zároveň. 

3 nejčastější důvody pálení očí a jak jim předejít Přečtěte si také:

3 nejčastější důvody pálení očí a jak jim předejít

Při testech na LCD monitoru se klienti baví tím, jak nás mozek šálí. Třeba když při určování dominantního oka vidí na stejném obrázku jedním okem psa a druhým kočku. Aby nenastalo dvojité vidění, mozek upřednostní pouze jeden obraz, a to konkrétně obraz senzoricky dominantního oka. Druhý obraz automaticky vynechá, dodává optik Jakub Odcházel. 

Pomocí tohoto vyšetření se dá zjistit zraková ostrost, krátkozrakost, dalekozrakost, stařecká vetchozrakost, tupozrakost, astigmatismus, šilhavost, dominance oka, správné fungování 3D vidění, porucha barvocitu, podezření na šedý zákal a další vady. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).