Hlavní navigace

Proti skolióze: Co by mělo dělat každé dítě, aby ho v dospělosti nebolela záda

10. 9. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Děti sedí mnoho hodin, taková je realita. Dlouhé sezení vede ke špatnému držení těla, to zase způsobí bolestivé stavy. Většinou se projeví až v dospělosti. Fyzioterapeutka radí, jak mohou děti dlouhé sezení nejenom v lavicích kompenzovat a jak budoucím potížím předcházet.

Téměř každé dítě starší deseti let má nějaké vady držení těla. Špatné napřímení páteře vidí fyzioterapeuti až u třetiny předškolních dětí a s nástupem do školy jejich počet rychle roste. Drobnější odchylky se v pubertě vytratí. Kvůli nedostatku přirozeného pohybu však většina neduhů přetrvá. Bolestivě se projeví až v dospělosti.

Jaká negativa z pohledu fyzioterapeuta má dlouhé sezení dětí ve škole, jaké vady v držení těla postihují už některé předškolní děti a většinu školáků a co dělat, aby v pubertě tyto obtíže vymizely a neprohlubovaly se do dospělosti, přibližuje Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka Fyziokliniky.

Zárodky problémů se zády se rodí v dětství

„Bolavá záda dnes trápí většinu populace, počínaje třicátníky. Zárodky problémů si přitom každý nese už z dětství,“ říká Iva Bílková. „Na vině je nedostatek pohybu. Děti sedí většinu dne v lavicích, na kroužky se přesouvají auty a spontánní hra venku z jejich životů téměř vymizela. Nějakou vadu zad, které si všimne oko fyzioterapeuta, má téměř každé dítě zhruba od páté třídy. Ve většině jde o problémy, které jsou přehlížené – nepříjemné bolesti s nimi spojené se však ohlásí o deset, dvacet let později.“

Studie Státního zdravotního ústavu provedená v roce 2016 potvrdila vadné držení těla u 42 procent českých dětí (ve věku 5 až 17 let). Z toho čtvrtina měla předsunutou hlavu, u 14 procent šlo o kulatá záda nebo zvýšenou hrudní kyfózu a u 13 procent o nejvážnější vadu – skoliózu. Právě ta se podle fyzioterapeutů v posledních letech u dětí objevuje stále častěji.

Galerie: Skolióza u dětí

„Odstáté lopatky a vypouklé bříško předškolních dětí nejsou důvodem k panice. Ty by se měly samy s nástupem hormonů testosteronu v prvních dvou třídách základní školy spravit. Klukům se začnou rýsovat svaly a holčičky se z bříška vytáhnou. Tato samoregulace je však možná pouze díky pohybu, proto je nutné, aby děti dlouhé sezení ve školních lavicích kompenzovaly dostatkem pohybu,“ poukázala Iva Bílková. A dává několik tipů, jak na to.

Když už sedět, tak aktivně

Do českých škol letos nastoupilo zhruba 110 tisíc prvňáčků. Pro ně je přesun z aktivního režimu doma nebo ve školce do dlouhého sezení ve školních lavicích nejtěžší. 

„Děti nesedí pouze ve škole, ale i doma při vypracovávání domácích úkolů. To je obrovská statická zátěž na jejich svaly. Pokud jim místo židle pořídíme gymnastický míč, anebo alespoň labilní podsedák ve tvaru gumového kola napuštěný vzduchem, stane se i sed malým cvičením s dynamickou zátěží na páteř a svaly. Pokud se děti zvládnou do školy připravit třeba i vleže na břiše, jako fyzioterapeut v tom vidím výbornou kompenzaci sedu u stolu, kdy se páteř ‚rovná‘ opačným směrem než při sedu u stolu, takže bych jim nebránila,“ popisuje Iva Bílková.

Pomohou vhodné aktivity. Dítě by se mělo alespoň 2× denně zapotit

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje dětem minimálně jednu hodinu pohybové aktivity denně. I to je však podle fyzioterapeutů ve srovnání s časem prosezeným ve škole nebo doma málo. 

„Není nutné každý den chodit na nějaký sportovní kroužek, jde spíš o to, aby dítě trávilo svůj volný čas aktivně – místo autem chodilo pěšky, jezdilo na koloběžce nebo na kole, po škole si šlo zařádit do parku nebo na hřiště, kde může nerušeně běhat, skákat, lézt po stromech, může venčit psa nebo pomoci s nákupem. Dítě by se mělo alespoň dvakrát denně zapotit,“ vyjmenovala Iva Bílková.

Organizovanému sportu se podle studie Zdravá generace?! věnuje pravidelně 66 procent českých dětí od 11 do 15 let. Zbytek týdne, mimo tréninky, už ale tolik pohybu nemají. Zvyšuje se také počet dětí alespoň částečně omluvených z hodin tělocviku – mezi jedenáctiletými je to každý čtvrtý. 

„Chce-li dítě chodit na klavír nebo výtvarku, samozřejmě může, ale k tomu by mělo mít jednou až dvakrát týdně devadesát minut pohybového kroužku, čím akčnější, tím lepší. Nejde o výkon, ale o budování vztahu k pohybu jako takovému. Dnes už je v nabídce tolik možností, že i zdravotně limitované děti si mohou nalézt aktivitu, která pro ně bude zábavou, zdravým protažením a příslibem do dospělosti,“ míní fyzioterapeutka. O vhodné volbě více zjistíte v článku Sportovní kroužek pro dítě: lepší je všestrannost než příliš brzká specializace.

Aby se páteř nebortila: cvičit se dá i doma

Sedavý způsob života už v dětském věku a současná opakující se akcelerace růstu dítěte jsou hlavními příčinami zborcení páteře. 

„Skolióza velmi často vzniká v pubertě, kdy kosti rostou rychleji, než svaly stačí sílit a růst, tudíž svaly nestačí držet napřímenou páteř proti gravitaci. Skolióza postihuje častěji dívky než chlapce. Důvodem je vyšší podíl vody v těle a vyšší elasticita vazivových vláken. Jelikož u jejího výskytu zřejmě hraje roli také genetická predispozice, měli by zpozornět rodiče dětí, které mají toto onemocnění páteře v rodině,“ říká Iva Bílková a doporučuje jednoduché cvičení.

Cvik proti skolióze

Core training – opora na čtyřech se zdviháním kolen

V pozici na všech čtyřech mějte paže natažené, o podložku se opírejte koleny i špičkami. Srovnejte páteř a vytahujte se za temenem hlavy a za kostrčí. S nádechem nadzvedněte kolena nad podložku. Vzepřete se o ruce a špičky. Udržte správné postavení hlavy a páteře. V pozici vydržte tak dlouho, dokud jste schopni udržet správné nastavení těla, pak povolte a vraťte zpět kolena na podložku. Opakujte alespoň třikrát, můžete cvičit denně.

Odborná spolupráce:

Mgr. Iva Bílková

Vedoucí fyzioterapeutka Fyziokliniky. Vystudovala fyzioterapii na FTVS UK a obor se specializací na funkční poruchy pohybového aparátu. Získala akreditaci Cert. MDT, mezinárodní zkoušku na McKenzie Institute International. Zabývá se léčbou bolestí zad, kloubů, pracuje i s klienty po úrazech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).